Gyógynövények a sportban

Árnika – hallott róla, de vajon ismeri az összes hasznos tulajdonságát és előnyét?

Árnika – hallott róla, de vajon ismeri az összes hasznos tulajdonságát és előnyét?

Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően az árnika csillapítja a fájdalmat, meggyorsítja a véraláfutások és duzzanatok gyógyulását és enyhíti az izomfáradtság kellemetlen tüneteit. Teljes cikk megtekintés

UJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

UJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

Szorongás, versenydrukk, stressz csökkentése - gyógynövények a sporttáplálkozásban

Szorongás, versenydrukk, stressz csökkentése - gyógynövények a sporttáplálkozásban

A sportteljesítményre közvetetten a teljesítmény szorongás, a versenydrukk, a stressz csökkentésén keresztül is lehet hatni. Számos kiváló növény ismert a környezetünkben, amelynek szedatív - anxiolitikus, altató, vagy éppen hangulatjavító - szorongást oldó aktív komponense hasznos. Teljes cikk megtekintés

Összpontosítás fokozása, a kognitív funkciók javítása - Gyógynövények a sporttáplálkozásban

Összpontosítás fokozása, a kognitív funkciók javítása - Gyógynövények a sporttáplálkozásban

A sportteljesítményt nagyban befolyásolja a motoros és a mentális funkciók összhangja, ez utóbbin belül is a kognitív funkciókhoz tartozó koncentrációs készség, az összpontosításra törekvés minél magasabb szintje. Ebben segíthetnek bizonyos növények kivonatai. Teljes cikk megtekintés

Adaptogén gyógynövények - gyógynövények a sporttáplálkozásban

Adaptogén gyógynövények - gyógynövények a sporttáplálkozásban

A sportolók azon vágya, hogy a teljesítményük javuljon évszázadokra nyúlik vissza, valahol az első versenyek, nemzetközi megmérettetések, olimpiák idejére. Világszerte a sportolók 40-60 %-a fogyaszt valamilyen étrend-kiegészítőt Teljes cikk megtekintés

Aktív felnőttek

Nyomtat Küldés

A kerékpározás mellékhatásai

A kerékpározás napjaink egyik legnépszerűbb sportja. Okkal, hiszen élvezetes, könnyen elsajátítható, a városi közlekedés környezetbarát módja, és mindenki a saját teherbírásának megfelelően űzheti. De melyek a kerékpározás során kialakuló leggyakoribb panaszok, és hogyan előzhetjük meg őket?

A kerékpározás napjaink egyik legnépszerűbb sportja. Okkal, hiszen élvezetes, könnyen elsajátítható, a városi közlekedés környezetbarát módja, és mindenki a saját teherbírásának megfelelően űzheti. Hatékonyan erősíti az alsó végtag izomzatát, remekül edzi a szívet és javítja a tüdőkapacitást. Emellett azonban a kerékpározásnak is, mint minden sportnak vannak kockázatai és jellegzetes sérüléstípusai.

Egy, az Egyesült Államokban készült felmérés adatai szerint a rendszeresen kerékpározók 48%-a küzd nyaki panaszokkal, 42%-uknak fáj a térde, több mint harmaduknak lágyék- és fartájéki fájdalmai vannak, de a kézproblémákra panaszkodók aránya is eléri a 30%-ot. A számok riasztóak, ám szerencsére némi odafigyeléssel a legtöbb probléma megelőzhető.

Melyek a leggyakoribb panaszok, és hogyan előzhetjük meg őket?

Nyaki panaszok

Főként az országúti kerékpárt használók körében gyakori panasz a nyak- és ehhez kapcsolódóan a fejfájás. A kormány alacsony helyzete miatt a hát görbülete fokozódik, a nyak pedig hátrafeszített (hyperextendált) helyzetbe kerül, folyamatos munkára kényszerítve a tarkón és a nyak hátsó részén húzódó izmokat. A nyaki izmok tartós összehúzódása és a nyaki gerinc rendellenes helyzete rontja az agyi vérellátást, amire a gyakori fejfájás hívhatja fel a figyelmet (a nyaki gerinc problémái miatt kialakuló fájdalmat cervicogén, azaz nyaki eredetű fejfájásnak nevezik).

Megoldás

Nagyon sokat segíthet a kerékpár pontos beállítása: a kormány ne legyen túl alacsonyan az üléshez képest, illetve ne legyen túl nagy a távolság a kormány és az ülés között. Ha az említett magasságokat és távolságot testmagasságunknak megfelelően tudjuk beállítani, megelőzhetjük vállövi- és nyaki izmaink túlerőltetését.

Amennyiben versenykerékpárt használunk, nagyon fontos a nyaki és vállövi izomzat karbantartása: a rendszeres és helyesen kivitelezett nyújtás. Esetenként hasznos lehet a görcsös izomzat kilazítására a masszázs alkalmazása. Súlyosabb nyaki deformitások esetén manuálterápiás kezelés is indokolt lehet.

Hátfájás

Gyakori panasz a hát- és a derék fájdalma, melynek hátterében általában valamilyen porckorong-probléma áll, melyet az előnytelen testhelyzet csak tovább ront. A kemény, egyenetlen terepen való kerékpározás a nagyobb zökkenők miatt különösen igénybe veheti a gerincet. A hát görbületét tovább fokozza a combhajlítók („hamstring") rövidülése, ami férfiaknál igen gyakori probléma.

Megoldás

Ha a kormány és a nyereg távolsága túl kicsi, a hátat egy erősen hajlított helyzetbe kényszerítjük - ezért nagyon lényeges az ideális, egyénire szabott távolság megtalálása. Fontos a rövidült izomcsoportok (csípőhajlítók, combhajlítók) nyújtása, hogy a medence megfelelő helyzetbe kerülhessen, hiszen ez feltétele a derék panaszmentességének. Súlyosabb ágyéki porckorong-degeneráció esetén megoldást jelenthet a fekvőbicikli. Fontos megjegyezni, hogy a kerékpározás nem fejleszti a törzsstabilitást, amely elengedhetetlen az alsó háti- és deréki gerinc egészségéhez, ezért a biciklizés mellett mindenképpen ajánlott célzott törzsstabilizációs mozgásprogram végzése.

Térdfájdalmak

A legtöbb térdpanaszt általában a térd körüli izmok megerőltető használata okozza. Ilyenkor az izom gyakori, erős összehúzódása olyan terhet ró a tapadásnál található inas részekre, hogy azokban károsodások keletkeznek. Ez általában eleinte mikroszkopikus sérüléseket jelent, fájdalmas, gyulladásos tüneteket okozva, idővel azonban az ín részleges vagy teljes szakadásához vezethet. Ebbe a körbe tartoznak az ún. bursitis-ek is, melyek esetén az izmok és a csontok közötti súrlódást csökkentő kötőszövetes tömlők gyulladnak be, szintén a túlzásba vitt használat miatt. A térd esetében leggyakrabban a patella ín (a négyfejű combizom térdkalácson átívelő inas tapadása) túlerőltetésével és fájdalmával kell számolnunk.

Szintén komoly térdfájdalmakat okozhat a patellofemoralis szindróma, melyet a rosszul beállított kerékpáron való tekerés súlyosbíthat. E kórkép során a porckárosodás folyamata a térdkalács (patella) és a combcsont (femur) közötti porcon a kifejezettebb. Amikor a térdet behajlítjuk, a patella ín nagy erővel nyomja a térdkalácsot a combcsonton lévő ízületi árokba, ami károsodott porcrétegek esetén kifejezett fájdalommal jár.

Megoldás

A legfontosabb ebben az esetben a térdre és a térdkalácsra eső terhelés csökkentése, illetve a pedálozás hatékonyságának növelése. Ehhez elengedhetetlen a nyereg magasságának és helyzetének helyes beállítása. Ideális esetben a nyereg olyan magasan van, hogy a pedál teljes lenyomásakor csak egészen enyhén (kb. 15°-ban) van hajlítva a térd (a maximális hajlítás pedig 110-115°-os). Lényeges szempont a nyereg helyzete is: ha túlságosan elől van (a kormányhoz közel), akkor a pedál lenyomásakor a térd a boka elé kerül, ami jelentősen növeli a térdkalácsra eső nyomást, és rontja a tekerés hatékonyságát. Optimális esetben amikor a pedált teljesen lenyomjuk, akkor az pontosan az ülés alatt van, így lábunk függőlegesen lefelé mutat.

Csukló- és kézfájdalom, zsibbadás

A rendellenes csuklóhelyzet az ujjak és a kéz fájdalmához, zsibbadásához, esetenként a csukló alagút szindrómájának (carpal tunnel syndroma) kialakulásához vezethet. A könyök épségének megóvásához fontos, hogy a könyök mindig enyhén hajlítva legyen, sohase nyújtsuk ki teljesen, főként egyenetlen terepen, mert egy-egy zökkenő komoly sérüléssel járhat.

Megoldás

A kormány és a váltó- és fékkarok megfelelő helyzete és a jó fogástechnika segíthet a fájdalom megelőzésében (kerüljük a csukló túlzott hátrafeszítését!). A tenyerekre eső nyomást párnázott kesztyű viselésével csökkenthetjük, és ez esetben is fontos az alkar izmainak rendszeres átmozgatása, nyújtása.

Húgyivarszervek problémái, merevedési zavarok

A gáttájékon futó erekre és idegekre ható állandó nyomás, valamint a talaj egyenetlenségei miatti ütközések károsan befolyásolják a spermiumok termelését és a terület vérellátását, fájdalmat, zsibbadást és merevedési problémákat okozva.

Megoldás

A nyereg optimális esetben párhuzamos az útfelszínnel, esetleg enyhén előredől, így csökkentve a genitális tájékra eső nyomást. Megoldást jelenthet a szélesebb, puhább, esetleg speciális alakú ülés („prosztata-kímélő nyereg"), vagy a párnázott biciklisnadrág.

Csontritkulás

Élsportoló országúti férfi kerékpárosok vizsgálata során a csontsűrűség számottevő csökkenését diagnosztizálták, ami a csontritkulás (osteoporosis) kialakulását valószínűsíti. Ennek oka, hogy a csontképződés fő ingere a testsúlyterhelés mellett végzett izommunka, illetve a talajjal történő ütközések. Kerékpározás során ezek a hatások nem érvényesülnek - bár az ütközések gyakorisága miatt a terepen kerékpározók ez esetben szerencsésebb helyzetben vannak. A helyzetet súlyosbítja az élsportolók helytelen, egyoldalú táplálkozása . A csontritkulás veszélye nem csupán a versenyzőket fenyegeti, de azokat a hobbi kerékpárosokat is, akik rendszeresen tesznek meg nagy távolságokat bkerékpárral (havi 800 km feletti mennyiséget).

Megoldás

A megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel mellett rendkívül fontos a testsúly terheléssel végzett mozgások (futás, ugrálás, lépcsőzés stb.) beiktatása az edzésprogramba.

Kapcsolodó cikkek

Népszerű étrend-kiegészítők

L-Karnitin

L-Karnitin

Zsírégetés segítőjeként, a test zsírtartalmának csökkentése érdekében szokták szedni, ám ezen hatása tudományosan nem alátámasztott ... Teljes cikk megtekintés

Szénhidrát/fehérje italok

Szénhidrát/fehérje italok

Az edzés energiát igényel, a terheléshez való alkalmazkodás pedig az izmok növekedésével, átépülésével jár együtt. Az edzés utáni szénhidrátfogyasztás izmaink és májunk glikogén formában tárolt szénhidrátraktárait tölti fel ... Teljes cikk megtekintés

Tribulus terrestris

Tribulus terrestris

A Tribulus nagyszámú szaponin vegyületet tartalmaz, melyek nem mindegyikének tisztázott a biológiai szerepe ... Teljes cikk megtekintés

Miosztatin blokkoló étrend-kiegészítő

Miosztatin blokkoló étrend-kiegészítő

A miosztatin vagy más néven GDF-8 az izomzat növekedésének korlátozásáért felelős fehérje. A miosztatin blokkoló kiegészítők célja a miosztatin fehérje megkötése, hatásának blokkolása ... Teljes cikk megtekintés

Szavazás

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Az edzés és regeneráció szoros kölcsönhatásban áll egymással. Ha a tréning magas intenzitást igényel vagy hosszú ideig tart, akkor több időre van szükség a szervezet energiaszintjének helyreállításához, az izmok-, szervek-, szövetek-, sejtek- működésbeli restaurációjához és nem utolsó sorban a lelki folyamatok egyensúlyba hozásához.