Gyógynövények a sportban

Árnika – hallott róla, de vajon ismeri az összes hasznos tulajdonságát és előnyét?

Árnika – hallott róla, de vajon ismeri az összes hasznos tulajdonságát és előnyét?

Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásának köszönhetően az árnika csillapítja a fájdalmat, meggyorsítja a véraláfutások és duzzanatok gyógyulását és enyhíti az izomfáradtság kellemetlen tüneteit. Teljes cikk megtekintés

UJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

UJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

Szorongás, versenydrukk, stressz csökkentése - gyógynövények a sporttáplálkozásban

Szorongás, versenydrukk, stressz csökkentése - gyógynövények a sporttáplálkozásban

A sportteljesítményre közvetetten a teljesítmény szorongás, a versenydrukk, a stressz csökkentésén keresztül is lehet hatni. Számos kiváló növény ismert a környezetünkben, amelynek szedatív - anxiolitikus, altató, vagy éppen hangulatjavító - szorongást oldó aktív komponense hasznos. Teljes cikk megtekintés

Összpontosítás fokozása, a kognitív funkciók javítása - Gyógynövények a sporttáplálkozásban

Összpontosítás fokozása, a kognitív funkciók javítása - Gyógynövények a sporttáplálkozásban

A sportteljesítményt nagyban befolyásolja a motoros és a mentális funkciók összhangja, ez utóbbin belül is a kognitív funkciókhoz tartozó koncentrációs készség, az összpontosításra törekvés minél magasabb szintje. Ebben segíthetnek bizonyos növények kivonatai. Teljes cikk megtekintés

Adaptogén gyógynövények - gyógynövények a sporttáplálkozásban

Adaptogén gyógynövények - gyógynövények a sporttáplálkozásban

A sportolók azon vágya, hogy a teljesítményük javuljon évszázadokra nyúlik vissza, valahol az első versenyek, nemzetközi megmérettetések, olimpiák idejére. Világszerte a sportolók 40-60 %-a fogyaszt valamilyen étrend-kiegészítőt Teljes cikk megtekintés

Aktív felnőttek

Nyomtat Küldés

Év végi ünnepek ...

Az év ezen időszaka, a befelé fordulás, az elmélkedés és összegzés ideje is egyben. Mindenkinek jó ilyenkor számba venni az elért eredményeket, sikereket, győzelmeket és a vereséget, kudarcot vagy a még el nem ért célt is elemezni kell. Miért?

Az év ezen időszaka, a befelé fordulás, az elmélkedés és összegzés ideje is egyben. Mindenkinek jó ilyenkor számba venni az elért eredményeket, sikereket, győzelmeket és a vereséget, kudarcot vagy a még el nem ért célt is elemezni kell. Miért? Talán mert az elmúlt évben valamit nem vettünk észre vagy csak elsiklottunk fölötte, pedig fontos. A siker és a sikerhez vezető út, olyan mint egy jó párkapcsolat. Tele van feszültséggel, megpróbáltatással, örömmel és boldog könnyekkel. Egyet azonban nem szabad szem elől téveszteni: Minden nap tenni kell érte. Amelyik nap eltelik e nélkül, az a nap olyan, mintha párkapcsolat vagy célok nélküli lett volna. Valahogy az év vége egy kicsit a megnyugvás időszaka is. Mint egy orgazmus utáni állapot, amolyan kellemes utójáték vagy sport nyelven élve: levezetés.

A szexualitás, még ma is TABU téma! Nem illik beszélni róla és ha már csinálják, akkor majd az ösztön vezérli a szereplőket. Igen a szexualitás, alapvető ösztön. Azonban azt felejtik el, hogy a szexualitás azon része az alapvető ösztönök egyike, amely a fajfenntartás része, amely az utód nemzésre irányul. Aki csak azért szexel, hogy utódja legyen, ne is olvassa tovább, mert akkor mindent tud ... mondhatnám, de nem mondom, mert egyre több azon párok párok száma, akik a lombik program részesei szeretnének lenni, mert természetes úton nem jön össze a baba. Hmm ... Klienseim között is sok kétségbe esett férfi és nő adja egymásnak a kilincset, majd a terápia után boldogan jönnek vissza a pozitív terhességi teszttel vagy boldogan tolják be hozzám a babakocsit, hogy büszkén mutassák meg a csodát, akit ők hoztak létre. Egyedül. Petri csésze nélkül. Mert megtanulták jól szeretni egymást, abban a bűnös testiségben, amely a mai fejlett nyugati társadalmak, erkölcstelen, megbélyegzett része, amelyet élvezni BŰN. A mai szexualitás bátran kijelenthetem nem más, mint a nyersen állatias gyarló megnyilvánulása.

A szex hatalmáról, az életadó energiájáról, a gyógyító formájáról nem beszélünk. Magáról a szexről sem beszélünk. Alig tud róla valaki beszélni a hétköznapokban, a családban és amerre járunk. Miért is kellene erről beszélni? - gondolják sokan, miközben listavezető téma mindenhol. Otthon azért nem téma, mert akkor felszínre kerülnek a hiányosságok és azokat jobb a szőnyeg alá söpörni.  Inkább belebetegszik vagy akár bele is hal a modern kor embere, mintsem szembe nézzen önmagával.

Néhányan hallatjuk a hangunkat, előadásokat, felvilágosító esteket, délutánokat tartunk vagy a hozzánk érkezőket megtanítjuk arra a csodára, amit szexnek hívunk. Mert sok van mi csodálatos, de a szex az túl van mindenen. Ha jól csinálják. Ez tabudöntögetés tudom. Azonban a tények engem igazolnak. Az életenergia áramlása, a szexus (nemiség) tudatos megélése, átélése a testben olyan mechanizmusokat indít el, amely az öngyógyító folyamatokra is jótékony hatással van.

Európában utoljára az ókori görögök ünnepelték az érzékiséget, a maga teljes és démoni valójában. Ha megnézzük az európai kultúrtörténetet, a művészetet, a filozófiát és az elmúlt 2000 év életvezetési stratégiáit, azt látjuk, hogy az élvezetes szex többnyire a pokol szülötte, szégyellni és rejtegetni való sötét ösztön, az érzékiség pedig olyan defektus, amit ha már meggyógyítani nem is tudunk, legalább harcoljunk ellene. Hogy a szex-felfogásban nagy baj volt és van a nyugati társadalmakban, az nem kérdés.

Azonban az, hogy ki ismeri fel ezt a saját életében és ki az, aki változtatni akar rajta, hogy végre méltó helyére kerülhessen a vágy, a szenvedély és az érzékiség? Hiszem, hogy egyre többen. Hiszen ahogyan az utódnemzés, úgy az élni akarás is alap ösztön. És mint ilyet, a szervezet felismeri és kellő odafigyeléssel, hozzáértéssel tökéletes működésre állítható. Sokan hiszik azt, hogy le kell mondani a szexualitásukról, mert idősek lettek, mert megbetegedtek, mert soha nem volt élmény és végre van ok, hogy abbahagyják ! A nők egy része képes a "békesség kedvéért" a párkapcsolatában megjátszani az orgazmust. Kérdem én: Hol itt a béke? Mert, hogy ő benne egyre nagyobb a harc, az biztos!!! Ja, hogy a férfival nincsen vita!? Értem. Említettem, sokan inkább belehalnak, rákos daganatot növesztenek, vagy jobb esetben "csak" alvászavarosak, ingerültek, migrénes fejfájástól nyűgösek vagy hasogató hátfájástól mogorvák lesznek. Nem egyszerűbb a kommunikáció? A szexualitásról kommunikálni talán a legnehezebb a pároknak - még a szakember jelenlétében is !

A nemi szerepek jelentőségét, az érzéki szexualitást azért kell tanítani, mert visszamenőleg, végeláthatatlanul sok generációban ott él az elfojtás, a szégyen és a bűn 2000 éve sujkolt dogmája. Ha már bűn: felháborító számomra, hogy mindig is létezett és a mai napig nehezen tetten érhető a fiatal korúak szexuális bántalmazása, még a családon belül is. Döbbenet, hogy milyen sok a latens (nem bejelentett)  abuzusok (visszaélés, bántalmazás)  száma ma is. A felnőttkori szexuális zavarokkal küzdő nők nagy része átélte gyermekkorában a bántalmazást, ami olyan pszicho-szexuális blokkot okoz, amitől egyáltalán nem vagy csak a szélsőségesen agresszív (SM, BDSM) szexualitást tudja élvezni. Ha valami bűn, akkor ez az, nem pedig az érzékien megélt felnőtt kori szexualitás!

Házasságok, kapcsolatok, életek mennek tönkre eme tabu miatt. Mert ha működne a szexedukáció, ha lenne teljeskörű foglalkozás - akár már az óvodáktól kezdve - a nemiség szerepével és kérdésével, ha nem az ál-prüdéria jellemezné a legtöbb felnőttet, aki azt hiszi jót tesz, hogy ugyanebben a szellemben neveli fel a gyermekét, ha egyre többen éreznék meg, hogy az életet adó energia nem csak egy új életet képes létre hozni, hanem önnön magát is képes regenerálni, gyógyítani vagy csak energetizálni, akkor senki sem fogná vissza magát csak azért,mert úgy "illik". Ki szerint?

Ehelyett az ál-prüdéria dübörög, ahol az egyre nagyobb kupacot próbáljuk a szőnyeg alá söpörni. Mindenki látja, hogy hegyekben áll a probléma, de lefedjük, nem mutatjuk és nem beszélünk róla. A médiában a szakember is csak óvatosan nyilatkozhat vagy kicsit lazábban (no nem nagyon). 23 óra után beszélhet a szexualitásról és a szexuális felvilágosításról. Azonban akikhez szólni kellene, akik még nem rontották el az életüket, akik még talán nem voltak abortuszon a felvilágosítás hiánya miatt, nos ők olyankor már alszanak ! De ne aggódjanak! Ők megoldják, hiszen délután 3-kor nyugodt szívvel kapcsolják be az interneten a pornó oldalakat, amiből azt hiszik, hogy tanulhatnak.

Akik nem kérnek segítséget a szakembertől, hogy ne bukdácsoljanak a szexualitás útvesztőjében, mit van mit tenni, a pornóhoz fordulnak "oktatásért". A legtöbb helyen senki sincs, aki elmondhatná a fiataloknak, hogy a pornó az igazi, érzéki szexualitás burleszk-je, kicsúfolása. A pornót azért csinálják, hogy felizgassák az elfojtások hálójába zavarodott nézőt, ösztön szinten tartja az embereket, hogy e szerint kezeljék a szexuális vágyat. Hogy zavart okozzon, megfelelési vágyat, mert azt látja, hogy egy nő folyton élvez és sikít, órákon át többször is, állandóan nedves és baromira tetszik neki, ha többen is döngetik. A férfiak pedig tökéletesen merev férfiassággal bírják szintén órákon át, olajos testtel és eszméletlenre gyúrt izmokkal. Szóval kérem, van hova fejlődnie az átlag embernek, aki a melóból hazaérve épphogy nem esik össze az ajtóban. Jön az este és meg kell ugrani azt a bizonyos mércét, amelyet ő annak hisz. De nem tudja megugrani sem a nő, sem a férfi. Így telnek el hetek, hónapok és évek. Azután 40 évesen már merevedési panasszal és orgazmusképtelenséggel vagy hüvelyi szárazsággal keresik fel a szakembereket. Pedig semi bajuk, cask a psziche, a "tanult" minta és a rossz szexuális kultúra kezdi ki a testüket.

Pedig az injekcióktól duzzadó farkakban és a szerencsétlen, extázist imitáló nők pornó-szenvedésében szerintem több a perverzitás, mint abban a fránya érzéki, vággyal teli, szenvedélyesen izgató szeretkezésben, amit oly nagy igyekezettel próbál elnyomni, titkolni, tabuként kezelni a társadalom. A pornó az elfojtás terméke, izgatószer egy alapösztönre apelláló világban, holott a szeretkezés, a szexus megélése, a szexualitás nem más, mint a testiség hozsannája.

Döbbenten tapasztalom, hogy a fiatalok, még messze a nemi érés előtt, már az anál-szexről álmodoznak, az önkielégítést kellő információ nélkül végzik, az első aktust fogamzásgátlás nélkül hajtják végre és a lelkük, az érzelmi szintjük, messze elmarad a testi örömök kezdésének a szintjétől. Mit várhatunk mindettől? Egyre több ingert hajszoló szexualitást, egyre nagyobb frusztrációt és egyre nagyobb űrt az érzékiség és a testiség között.

 • Miért nőtt a szado-mazo szex híveinek száma?
 • Miért van telt ház minden swinger-klubban?
 • Miért van merevedési panasza, korai vagy éppenséggel késleltetett magömlése egyre több férfinak?
 • Miért a nemi szerveket támadja a legtöbb rákos daganat?
 • Miért van a nőknek egyre nagyobb számban libidó csökkenése?
 • Miért imitálják a nők az orgazmust?
 • Miért előzi meg a migrénes napok száma a kezdeményezéses napok számát?
 • Miért meddő egyre több férfi és nő?

A pornón felnőtt generációk talán nehezebb helyzetben vannak, mint a tökéletes szexuális kommunikációs némaságban felnőtt társaik. Ők ugyanis a sötét középkor szintje a szexualitásban.

Azonban ne feledjük a családi minta erejét! No, ez döntően befolyásolja pro- és kontra a szexualitást. Még ma is sok fiatal gondolja úgy, hogy a feleségtől "piszkos" dolgokat nem kér, mert olyat egy rendes asszony nem tesz! Hmm, ... hogy érthető legyek: a feleség például orálisan nem elégítheti ki a férjet! No, nem kell aggódni, mert egy rendes feleségnek eszébe sem jut ilyen! Miért ne jutna??? Igen, azt is tudom, hogy sok nő nem szereti így kényeztetni a párját. Ennek is több oka lehet, de az egyik kézen fekvő például az, hogy nem tanulta meg! Ezek olyan ősi berögződések, amelyet a mai kor embere - ha meg akarja tartani azt a rendes férjet - biztosan átgondol, hiszen az a jó ember, mint a legtöbb, imádja a szexualitás ezen részét és biztosan megkeresi a módját, hogy kiélvezze eme szenvedélyét! Véleményem szerint inkább otthon tegye azt .... de ahány ház, annyi szokás !

Így év végén a legtöbben számvetést készítenek és összegzik az elmúlt évet, éveket. Ebben az összegzésben kérem egy kósza gondolat erejéig engedje meg magának azt a luxust, hogy megkérdezi önmagától:

 • Úgy működik a párkapcsolatom és a szexualitásom, ahogyan szeretném?
 • Vannak elfojtott vágyaim, amelyeket szeretnék megélni?
 • Élvezem a szeretkezéseket vagy csak "letudom" őket?
 • Ismerem a partnerem szexuális igényeit, vágyait, álmait?
 • Mindent megteszek, hogy át is élhessük ezeket?
 • Nyíltan tudok beszélni a partneremmel a szexualitásunkról?
 • Segítem a gyermekeim, unokáim szexuális felvilágosítását?
 • .... és a kérdések kifogyhatatlanok !
Most, ahogy érezhetően fokozódik a szeretet túláradó energiája, könnyebben tudja  kipróbálni mindazt, amiről beszéltem. Ott bizsereg a levegőben a vágy, a szenvedély és az érzékiség. Örömmel tapasztalom, hogy egyre többen akarják tudatosan megélni a szexualitást és vágynak az érzéki szerelemre. Egyéni-, páros- és csoportos segítő beszélgetéseken egyre több azoknak a száma, akik felismerték a jelentőségét és tapasztalják a hihetetlen változást, amit az életükbe hozott. Hiszen nem csak szexről beszélünk ugye tudják?!  Az intimitás, a szex, az érzékiség és a nemiség egyaránt befolyásolja a pénz, a siker, a karrier szerepét valamint a test egészségtudatát. Mondhatni, hogy a test teremtő energetikai központja a szexus (nemiség) megélése! Ahol egy elakadás, elfojtás vagy szorongás, a teljes életre hatással lesz!

 

Szigeti Krisztina
szexuálterapeuta, párkapcsolati coach

(www.szexualcoach.hu)

Kapcsolodó cikkek

Népszerű étrend-kiegészítők

L-Karnitin

L-Karnitin

Zsírégetés segítőjeként, a test zsírtartalmának csökkentése érdekében szokták szedni, ám ezen hatása tudományosan nem alátámasztott ... Teljes cikk megtekintés

Szénhidrát/fehérje italok

Szénhidrát/fehérje italok

Az edzés energiát igényel, a terheléshez való alkalmazkodás pedig az izmok növekedésével, átépülésével jár együtt. Az edzés utáni szénhidrátfogyasztás izmaink és májunk glikogén formában tárolt szénhidrátraktárait tölti fel ... Teljes cikk megtekintés

Tribulus terrestris

Tribulus terrestris

A Tribulus nagyszámú szaponin vegyületet tartalmaz, melyek nem mindegyikének tisztázott a biológiai szerepe ... Teljes cikk megtekintés

Miosztatin blokkoló étrend-kiegészítő

Miosztatin blokkoló étrend-kiegészítő

A miosztatin vagy más néven GDF-8 az izomzat növekedésének korlátozásáért felelős fehérje. A miosztatin blokkoló kiegészítők célja a miosztatin fehérje megkötése, hatásának blokkolása ... Teljes cikk megtekintés

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam

Szavazás

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Az edzés és regeneráció szoros kölcsönhatásban áll egymással. Ha a tréning magas intenzitást igényel vagy hosszú ideig tart, akkor több időre van szükség a szervezet energiaszintjének helyreállításához, az izmok-, szervek-, szövetek-, sejtek- működésbeli restaurációjához és nem utolsó sorban a lelki folyamatok egyensúlyba hozásához.