Új rovatunk: TUDTAD?

Folyadék-, széhidrát- és sópótlás a sportban

Folyadék-, széhidrát- és sópótlás a sportban

A sportolók folyadékigénye a fokozott fizikai igénybevétel miatti izzadási, légzési és egyéb okok miatti nagyobb víz és ásványi anyag („só”) veszteség következtében magasabb az átlagosnál. Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Futók teljesítményfokozása: igazolt módszerek

Tudtad? Futók teljesítményfokozása: igazolt módszerek

Tudtad? Ahhoz, hogy egy anyag vagy módszer teljesítményfokozó hatását megítéljük, át kell tekintenünk használatának megalapozottságát és a módszerrel elvégzett tudományos kutatásokat. Teljes cikk megtekintés

Sportorvosi engedély: alkalmas? versenyezhet?

Sportorvosi engedély: alkalmas? versenyezhet?

A sportorvosi alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése, azon elváltozások felismerése, amelyek megléte esetén a versenyszerű sport, illetve egy adott sportág folytatása egészségkárosító hatású lehet. Alapvető célja tehát a sportoló egészségének védelme. Teljes cikk megtekintés

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Versenyezni néhány sportág kivételével kizárólag érvényes sportorvosi engedéllyel lehet ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Hiteles információk az L-karnitinről

Tudtad? Hiteles információk az L-karnitinről

Tudtad? Szemben azzal amit a reklámokban lassan évtizedek óta állítanak, az L-karnitin fogyást elősegítő, zsírégető hatását vegyes étrenden lévő egészséges felnőtt emberekben még soha nem sikerült kutatások során meggyőzően alátámasztani! Speciális csoportokban és egyes egyénekben ez a hatás nem zárható ki, ám ilyen célra az L-karnitin alkalmazása értelmetlen. Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Az emésztőrendszeri vérzések, a bélszövet különböző mértékű elhalása az élsport gyakori kísérői!

Tudtad? Az emésztőrendszeri vérzések, a bélszövet különböző mértékű elhalása az élsport gyakori kísérői!

Tudtad? Az intenzív testi aktivitás a vese, gyomor-bél rendszer, máj oxigénhiányos állapotát (ischaemia) idézheti elő, ezzel járó átmeneti vagy tartós funkciókárosodással együtt ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Asztma az olimpikonok körében – Gének szintjén kezelhetőek a panaszok?

Tudtad? Asztma az olimpikonok körében – Gének szintjén kezelhetőek a panaszok?

Tudtad? Az asztma (asthma bronchiale) a sportolók körében igen sűrűn előforduló krónikus kóros állapot. Sokan azzal magyarázzák az elit sportolók asztmásként való gyakori diagnosztizálását, hogy kizárólag ilyen módon válik számukra legalizálhatóvá az asztmagyógyszerekkel történő doppingolás ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Paraziták az agyban - Mikroorganizmusok a teljesítményfokozásban

Tudtad? Paraziták az agyban - Mikroorganizmusok a teljesítményfokozásban

Tudtad? Vezető kutatók ma egy fajok sokaságából álló, azok által meghatározott és így sok irányból befolyásolható működésű szuper-organizmusként, ember-mikroba hibridként kezelik az emberi szervezetet, önálló világként, melyet természetesen egyedi támadók néha legyőzhetnek. A világ mikrobákon keresztül történő megértése lehetőségek ezreit teremtheti meg jelenlegi gondjaink kezelésére ... Teljes cikk megtekintés

Sportolók

Nyomtat Küldés

Sportsérülések konzervatív kezelése

Az élsportolónak és az amatőr sportolónak is rengeteg bosszúságot okozhat, amikor valamilyen sportsérülést szenved, és ez hosszú időre korlátozza van a mozgásban. Fontos tudni, hogy milyen fázisokban, hogy lehet kezelni a sportsérüléseket.

Pihenés, tehermentesítés

A sérült testrész, végtag nyugalomba helyezése a kezelés alapvető eleme. Sokszor ágynyugalmat is igényel (pl. bokaficam), mégsem jelent teljes inaktivitást. A sérült végtag felpolcolásával javul a keringés, kisebb lesz a bevérzés és duzzanat, gyorsabb a vérömleny felszívódása. A nyugalomba helyezést szolgálják a különböző rögzítések is. A nem sérült testrészek gyógytornája, izomzatának erősítését érdemes minél korábban kezdődjön el.

 

Krioterápia

Az egyre divatosabbá váló hűtőkezelés csökkenti a fájdalmat, az izommerevséget, -görcsöt, a bevérzést és az esetlegesen kialakuló ödémát. Gyors hatása és egyszerű alkalmazása tette hagyományosan népszerűvé a sportorvoslás gyakorlatában.

Fagyasztás

A fagyasztás (különböző aerosolok alkalmazásával) nem tartozik a korszerű eljárások közé. Pillanatnyi a hatása, a tünetek elfedése és a bőr károsodásának veszélye jelentik alkalmazásának hátrányait.

 

Jegelés

A sérült testrész hűtésének megfelelő módszere a szakaszos jegelés (jégtömlő, kriogél, fagyasztott zöldborsó stb.). Nem közvetlenül a bőrfelületen, hanem vékony rétegen át (pl. rugalmas pólya), naponta 6-10-szer 15-20 perces időtartamban végezzük. Hatékonysága függ a sérült rész feletti lágyrészréteg (pl. bőr, zsír, izom stb.) vastagságától. A modern, elektromos krioterápiás készülékek jóval hatékonyabbak, hordozható változataik a sportpálya melletti ellátásban is használhatók.

Jégmasszázs

A jégmasszázs sajnos indokolatlanul ritkán alkalmazott módszer, pedig hatékony, kevéssé veszélyes, könnyen betanítható a sérült számára. Naponta 3x10 percnyi kezelés javasolt. A hűtőkezelés egyéb fizikoterápiás eljárásokkal is könnyen kombinálható. 

 

Rögzítések

Rugalmas pólya

Alkalmas lágyrészsérülés esetén átmeneti rögzítésre, a vérkeringés támogatására, sebkötések védelmére, és jégtömlő vagy kriogél rögzítésére a végtagon. A friss sérülés területén kompresszió hozható létre, ez csökkenti a bevérzést, így a későbbi gyógyulás folyamat idejét is. Használatakor a végtag keringésére (elszorítás lehetősége) ügyelni kell. Stabilizáló-védő hatása az ízületek szempontjából elhanyagolható.

Öntapadós rugalmas pólya

Stabilizáló-védő hatása jó felhelyezés esetén a ragasztáshoz (taping) hasonló, különböző szalagsérülések kezelésében igen hasznos. Hátránya a rugalmas pólyához hasonlóan a keringés elszorításának a veszélye.

Ragasztás (taping)

A nemzetközi sportorvosi gyakorlatban elterjedt és divatos, látványos módszer, hazai viszonylatban csak néhány sportágban használják. A taping alapelve, hogy csökkenti azon mozgásokat, amelyek a sérült szalagot terhelik. Friss sérülés kezelésére csak kivételesen javasolt. Hatékonysága függ az anyagtól, és a felhelyezés technikájától. A felhelyezés és használat idejének arányában védőhatása csökken.

Gipszrögzítés

A törés kezelésében közismert, hagyományos módszer. A lágyrészsérülések ellátásában a szerepe csökkent. Tartamát a csont illetve lágyrészgyógyulás alapján határozzuk meg. A gipszsínnel történő rögzítés során gyógytornakezelés is végezhető, mert a sín levehető és a kezelés után visszahelyezhető. Hasonló előnnyel bírnak a műanyagból készült sínek is. Az új, műanyag "gipsz" előnyei (könnyű, kényelmes, higiénikus stb.) sportolóknál is egyértelműek, egyes sportágakban a versenyzést is lehetővé teszik.

Külső rögzítők (brace, ortézis)

A szalagsérülések kezelésében egyre nagyobb szerepet kapnak. Szinte valamennyi nagyízületre alkalmazhatók, de a térd- és bokasérüléseknél használjuk leggyakrabban. Alkalmazása során az ízületek hasznos mozgása megtartható, így kisebb az izomhipotrófia, a későbbi mozgáskorlátozottság veszélye, gyorsabb a gyógyulás, rövidebb a sportba való visszatérés ideje.

 

Gyógyszerek

A sportsérülések konzervatív kezelése során csaknem mindig alkalmazunk gyógyszereket is, általános vagy helyi kezelés formájában.

Fájdalomcsillapítók

Adására a sérülések akut stádiumában szokott sor kerülni. Versenyzés közben - a tüneteket elfedő hatásuk miatt (a test védekező reflexeinek kikapcsolódása) - használatuk nem javasolt.

Helyi érzéstelenítők a gyakorlatban sokszor (sajnos talán túl sokszor) kerülnek használatba. Az akut sérüléseknél az érzéstelenítés szintén elfedi a tüneteket, fokozza a rásérülés, a súlyosabb sérülés veszélyét.

Nem-szteroid gyulladáscsökkentők

A másodlagos ödémát, ízületi vagy lágyrész duzzanatot csökkentik, ezért kisegítő kezelésként szokták használni.
Általánosságban a nem-szteroid gyulladáscsökkentők használatát nem szabad sem elvetni, sem hangsúlyozottan javasolni.

Szteroid gyulladáscsökkentők

Akut sérülések kezelésére nem alkalmasak. Tilos vérömlenybe, valamint direkt az inak, szalagok állományába adni, a szövetkárosodás, infekció fokozott veszélye miatt. Alkalmazásuk krónikus esetben is alapos megfontolást igényel (életkor, mellékhatások stb.). Orális adagolásnak nincs helye a sérülések kezelésében. 

Enzim és véralvadást csökkentő (antikoaguláns) hatású szerek

A vérömlenyek felszívódását segítő szerek és kenőcsök hatása előnyös az akut lágyrész sérülések esetén. Jelenleg azonban csak szűk körben hozzáférhetők a sportorvosok számára.

 

Valamennyi sportsérülés gyógyszeres kezelése esetén mindig tekintettel kell lennünk a dopping-szabályzat előírásaira!

Kapcsolodó cikkek

Ajánlott könyveink!

KÖNYVAJÁNLÓ: Sportágspecifikus sporttáplálkozás (szerző: Tihanyi András)

KÖNYVAJÁNLÓ: Sportágspecifikus sporttáplálkozás (szerző: Tihanyi András)

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

EDZÉSÉLETTAN könyv (Radák Zsolt)

EDZÉSÉLETTAN könyv (Radák Zsolt)

A kiadvány nemcsak terhelés-élettani könyv, hanem az edzésmódszerek hátterére és okaira is keresi a választ és módszereket is ajánl az edzéscélok megvalósításához. Részletes információkat ad az alapvető sejtfolyamatoktól az izomrendszer bemutatásán át az alkalmazkodás, fáradtság, képességfejlesztés, sporttáplálkozás, prevenció és sportgenetika témakörén keresztül a testedzés és öregedés összefüggéséig. Teljes cikk megtekintés

KÖNYV: A test izomzatának edzése

KÖNYV: A test izomzatának edzése

Ne akarjon úgy edzéseket vezetni valaki, hogy a gyakorlatok, az edzések anatómiai, élettani háttere ismeretlen számára. Az ismeretlen mindig veszélyeket tartogat, főként a végrehajtás részvevői részére. Amit az Edző mond, az „Szentírás”, hiszen Ő a szakember. Ez bizalom és egyúttal kiszolgáltatottság is a sportoló részére, ami az Edző felelősségét helyezi előtérbe. Teljes cikk megtekintés

Szavazás

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

Egy étrend-kiegészítő cég sporttáplálkozási tanfolyamot szervez. Egy orvosi tápszert forgalmazó cég roadshow-t tart sporttáplálkozás témában. Kaphatunk-e hiteles információt egy ilyen rendezvényen? Kaphatunk-e elfogulatlan szakértelmet? Jó lenne ha igen, és Ön szerint?

Sportsérülések

Bokarándulás, bokaszalag sérülések

Bokarándulás, bokaszalag sérülések

A leggyakoribb sportsérülés, futás vagy ugrás közben a talajra érkezéskor a boka kifordul, többnyire a külboka közelít a talajhoz, ritkábban a belboka. Leggyakoribb és típusos kosárlabdázóknál, de a többi csapat-labdajátékban is gyakori. Jellemzően a szalagok sérülnek különböző mértékben, de ugyanilyen módon csont-, ín- és egyéb képletek sérülése is kialakulhat Teljes cikk megtekintés

A könyök törései

A könyök törései

A könyöktáj törései küzdő és technikai sportokban gyakoribbak, jellemzőjük, hogy a legprecízebb kezelés után is funkciózavar (mozgáskorlátozottság) maradhat vissza Teljes cikk megtekintés

Achilles-ín szakadás

Achilles-ín szakadás

Legtöbbször hirtelen mozdulat, elrugaszkodás, kitámasztás közben az ín elszakad. A sérülés mindig valamilyen okból meggyengült ínon alakul ki (pl. krónikus túlterhelés, előzetes szteroid injekció). Teljes cikk megtekintés

Zúzódás, húzódás, rándulás

Zúzódás, húzódás, rándulás

A labdarúgás világszerte az egyik legnépszerűbb sport. Becslések szerint 1000 óra játékidőre 10-35 sérülés esik. Az összes sérülés 60-80 százaléka az alsó végtagokon fordul elő. Mik az okok, kiket milyen sérülés fenyeget? Teljes cikk megtekintés