Új rovatunk: TUDTAD?

Folyadék-, széhidrát- és sópótlás a sportban

Folyadék-, széhidrát- és sópótlás a sportban

A sportolók folyadékigénye a fokozott fizikai igénybevétel miatti izzadási, légzési és egyéb okok miatti nagyobb víz és ásványi anyag („só”) veszteség következtében magasabb az átlagosnál. Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Futók teljesítményfokozása: igazolt módszerek

Tudtad? Futók teljesítményfokozása: igazolt módszerek

Tudtad? Ahhoz, hogy egy anyag vagy módszer teljesítményfokozó hatását megítéljük, át kell tekintenünk használatának megalapozottságát és a módszerrel elvégzett tudományos kutatásokat. Teljes cikk megtekintés

Sportorvosi engedély: alkalmas? versenyezhet?

Sportorvosi engedély: alkalmas? versenyezhet?

A sportorvosi alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése, azon elváltozások felismerése, amelyek megléte esetén a versenyszerű sport, illetve egy adott sportág folytatása egészségkárosító hatású lehet. Alapvető célja tehát a sportoló egészségének védelme. Teljes cikk megtekintés

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Versenyezni néhány sportág kivételével kizárólag érvényes sportorvosi engedéllyel lehet ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Hiteles információk az L-karnitinről

Tudtad? Hiteles információk az L-karnitinről

Tudtad? Szemben azzal amit a reklámokban lassan évtizedek óta állítanak, az L-karnitin fogyást elősegítő, zsírégető hatását vegyes étrenden lévő egészséges felnőtt emberekben még soha nem sikerült kutatások során meggyőzően alátámasztani! Speciális csoportokban és egyes egyénekben ez a hatás nem zárható ki, ám ilyen célra az L-karnitin alkalmazása értelmetlen. Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Az emésztőrendszeri vérzések, a bélszövet különböző mértékű elhalása az élsport gyakori kísérői!

Tudtad? Az emésztőrendszeri vérzések, a bélszövet különböző mértékű elhalása az élsport gyakori kísérői!

Tudtad? Az intenzív testi aktivitás a vese, gyomor-bél rendszer, máj oxigénhiányos állapotát (ischaemia) idézheti elő, ezzel járó átmeneti vagy tartós funkciókárosodással együtt ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Asztma az olimpikonok körében – Gének szintjén kezelhetőek a panaszok?

Tudtad? Asztma az olimpikonok körében – Gének szintjén kezelhetőek a panaszok?

Tudtad? Az asztma (asthma bronchiale) a sportolók körében igen sűrűn előforduló krónikus kóros állapot. Sokan azzal magyarázzák az elit sportolók asztmásként való gyakori diagnosztizálását, hogy kizárólag ilyen módon válik számukra legalizálhatóvá az asztmagyógyszerekkel történő doppingolás ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Paraziták az agyban - Mikroorganizmusok a teljesítményfokozásban

Tudtad? Paraziták az agyban - Mikroorganizmusok a teljesítményfokozásban

Tudtad? Vezető kutatók ma egy fajok sokaságából álló, azok által meghatározott és így sok irányból befolyásolható működésű szuper-organizmusként, ember-mikroba hibridként kezelik az emberi szervezetet, önálló világként, melyet természetesen egyedi támadók néha legyőzhetnek. A világ mikrobákon keresztül történő megértése lehetőségek ezreit teremtheti meg jelenlegi gondjaink kezelésére ... Teljes cikk megtekintés

Sportolók

Nyomtat Küldés

EPO (eritropoietin) a sportban

A fehérje-típusú hormonok közül napjainkban az egyik legelterjedtebb tiltott doppinganyag az eritropoietin (EPO). Emberben, a vesében termelődő vérképző hormon, a vesén kívül kisebb mennyiségben a máj is előállítja. Elválasztásának élettani ingere a csökkent oxigénellátás, a hypoxia.

A fehérje-típusú hormonok közül napjainkban az egyik legelterjedtebb tiltott doppinganyag az eritropoietin (EPO). Emberben, a vesében termelődő vérképző hormon, a vesén kívül kisebb mennyiségben a máj is előállítja. Elválasztásának élettani ingere a csökkent oxigénellátás, a hypoxia.

A májban és a vesében oxigén-nyomást érzékelő receptorok találhatók, melyek az EPO termelésben közreműködnek. Az EPO a csontvelő őssejtjeire hat és elindítja a vörösvértestek érését, aminek következményeként a keringő vérben megemelkedik a vörösvértestek száma. A magaslati oxigénnyomás-csökkenés (hypoxia) vérképző hatása a vese által elválasztott EPO termelésének növekedésével magyarázható. 1983-ban, a májsejtekben a 7. kromoszóma hosszú karján izolálták az EPO gént, melyet 1985-ben rekombinációs technikával mesterségesen előállította és a gyógyászatban humán rekombinációs eritropoietinként vált ismertté (rHuEPO). Klinikai alkalmazása széleskörű, a vérszegénységgel járó kóros folyamatokban hatása életmentő. Ilyen a veseelégtelenség utolsó stádiuma, amikor mindkét vese működése megszűnik és a beteg élete dialízis segítségével biztosítható. A dializált vesebetegek a súlyos vérszegénység miatt korábban vérátömlesztést kaptak, a rHuEPO adásával viszont helyettesíthető a vérátömlesztés. Az EPO hatása sokrétű, a teljesítmény szempontjából a hematokrit, tehát a vörösvértest-szám emelkedése és az oxigént szállító hemoglobin koncentrációjának fokozódása jelentős. A szervezet oxigénellátásának növelésével a teljesítmény értékelhetően emelkedik.

Az EPO 1992-ben, a barcelonai olimpián került a tiltott szerek listájára.

A doppingellenőrző laboratóriumok szakemberei több éven keresztül nem tudták elkülöníteni a belső és a külső EPO-t. Először a 2000-es sidney-i olimpián végeztek meghízható ellenőrző vizsgálatokat a laboratóriumi technika fejlődésének köszönhetően.

 

Az Erythropoietin (EPO)

Az erythropoietin egy glicopeptidhormon, ami a vörösvértestek (erythrocyták) termelését szabályozzák a csontvelő őssejtjeiben az oxigénigénynek megfelelően.

Az EPO túlnyomórészt a vesében termelődik. Az EPO-nak aminosav váza van, amihez négy helyen különféle glikozidos láncok kapcsolódnak. A különböző EPO-típusok ezekben a cukorrészekben különböznek egymástól. Ezek fiziológiás hatása bár összehasonlítható, azonban jelentéktelen a különbség a fizikai és kémiai tulajdonságok tekintetében.

A mesterségesen előállított, rekombináns EPO (az irodalomban többféle rövidítés él: rHuEPO, rhu-EPO, rhEPO, rEPO) megegyezik a természetes EPO-val az aminosavvázban, a cukorrészekben van csekély eltérés. Ezek a különbségek befolyásolják a molekula fizikai és kémiai viselkedését, így például, különbségek mutatkoznak az egyes formák elektromos töltésében.

 

Az rhEPO története a sportban

 • 1977 - Kis mennyiségű EPO-t izolálnak az emberi vizeletből.
 • 1985 - Klónozzák az EPO-gént.
 • 1987 - Az rhEPO először hozzáférhető Európában.
 • 1987-1990 - Egy sor, holland és belga kerékpárosok körében bekövetkezett halálesetet hoznak összefüggésbe EPO fogyasztással.
 • 1988 - A Fédération Internationale de ski (FIS) az EPO-t felveszi a doppinglistára.
 • 1989 - Engedélyezik az rhEPO ipari előállítását.
 • 1990 - A NOB betiltja az EPO-t
 • 1993-1994 - Az Internationale Amateur Athletic Federation (IAAF) nyolc világbajnokságon vérvizsgálatot végez.
 • 1997 - Az Union Cycliste Internationale (UCI) és a Férération Internationale de Ski (FIS) véletlenszerű vérvizsgálatokat végez a versenyek előtt, és hematokrit-, hemoglobinértékeket állapít meg. Ezeket nem a doppingvizsgálat keretében végzik, hanem a sportolók érdekében, a megemelkedett hematokrit-, hemoglobinértékek okozta veszélyeztetettség miatt.
 • 1998 - Doppingbotrány a sajtóban - a Tour de France-on a Team Festina egyik járművében EPO-t találtak.
 • 1999 - Megkezdődik egy megbízható EPO-teszt kidolgozása a Sydney Olimpiai játékokra.

 

Az rhEPO működési elve

Az EPO a retikulocyták érését serkenti erythrocytává a csontvelő őssejtjeiben. A vörös vértestek számának növekedése növeli a vérben raktározott oxigén mennyiségét, és ennek következményeként javítja az oxigénszállítás kapacitását és a teljesítményt. Hasonló hatás, mint a magasabb tengerszint feletti magasságon történő edzés.

 

Az rhEPO orvosi alkalmazásai

Mivel az EPO a vesében termelődik, ezért a krónikus veseelégtelenségben szenvedők anémiásak (vérszegények) lesznek. Míg a nyolcvanas évek végéig a vesebetegeket vérátömlesztéssel és erythrocyta-koncentrátumokkal kezelték, az rhEPO megjelenése óta ez a készítmény vette át a kezelésekben a vezető szerepet. Hatékonyan alkalmazzák még krónikus izületi gyulladások, AIDS, tumorok szövődményeinek kezelésére, és műtéti beavatkozások esetén.

 

Mely sportágak „érzékenyek" az EPO-ra, mint doppingszerre

Az oxigéntárolásra és -szállításra gyakorolt hatása miatt az rhEPO-nak olyan sportágakban, melyek az aerob anyagcserére épülnek, teljesítménynövelő hatása van. Így például, tiltott teljesítmény fokozó hatása lehet elsősorban a könnyűatlétikában a 800m-nél hosszabb távok esetén, a sífutásban, az úszásban és a kerékpársportokban.

 

Az EPO szervezetbe való bejuttatásának módja a gyógyászatban

Általában intravénásan történik, és egyes esetekben subcutan injekció formájában is adható.

 

Az rhEPO alkalmazás veszélyei

Az rhEPO nem a megfelelő betegségben történő, és nem orvosi ellenőrzés melletti használata a vér viszkozitásának megnövekedéséhez vezet, és ezzel jelentősen növeli a vérrögök képződésének, a trombózis kialakulásának, és a súlyos szív és érrendszeri károsodások bekövetkezésének (szívritmus zavarok, myocardiális infarktus, szívizom elhalás és hirtelen szívhalál) veszélyét. Egyes kutatások rávilágítottak arra, is hogy az EPO használata fokozhatja a daganatos betegségek előfordulását is!

 

Az rhEPO használatának kimutathatósága

A bizonyító módszerek egy része a természetes és mesterségesen előállított EPO közötti különbségek vizeletből történő kimutatásán alapszik (vizelet EPO vizsgálat)

Vérmintából mérhetőek olyan fiziológiás vérparaméterek is, melyek EPO adása után megváltoznak / fokozódnak (Elő-EPO szűrés vérből).

 

(forrás: www.antidopping.hu)

Kapcsolodó cikkek

Ajánlott könyveink!

KÖNYVAJÁNLÓ: Sportágspecifikus sporttáplálkozás (szerző: Tihanyi András)

KÖNYVAJÁNLÓ: Sportágspecifikus sporttáplálkozás (szerző: Tihanyi András)

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

EDZÉSÉLETTAN könyv (Radák Zsolt)

EDZÉSÉLETTAN könyv (Radák Zsolt)

A kiadvány nemcsak terhelés-élettani könyv, hanem az edzésmódszerek hátterére és okaira is keresi a választ és módszereket is ajánl az edzéscélok megvalósításához. Részletes információkat ad az alapvető sejtfolyamatoktól az izomrendszer bemutatásán át az alkalmazkodás, fáradtság, képességfejlesztés, sporttáplálkozás, prevenció és sportgenetika témakörén keresztül a testedzés és öregedés összefüggéséig. Teljes cikk megtekintés

KÖNYV: A test izomzatának edzése

KÖNYV: A test izomzatának edzése

Ne akarjon úgy edzéseket vezetni valaki, hogy a gyakorlatok, az edzések anatómiai, élettani háttere ismeretlen számára. Az ismeretlen mindig veszélyeket tartogat, főként a végrehajtás részvevői részére. Amit az Edző mond, az „Szentírás”, hiszen Ő a szakember. Ez bizalom és egyúttal kiszolgáltatottság is a sportoló részére, ami az Edző felelősségét helyezi előtérbe. Teljes cikk megtekintés

Szavazás

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

Egy étrend-kiegészítő cég sporttáplálkozási tanfolyamot szervez. Egy orvosi tápszert forgalmazó cég roadshow-t tart sporttáplálkozás témában. Kaphatunk-e hiteles információt egy ilyen rendezvényen? Kaphatunk-e elfogulatlan szakértelmet? Jó lenne ha igen, és Ön szerint?

Sportsérülések

Bokarándulás, bokaszalag sérülések

Bokarándulás, bokaszalag sérülések

A leggyakoribb sportsérülés, futás vagy ugrás közben a talajra érkezéskor a boka kifordul, többnyire a külboka közelít a talajhoz, ritkábban a belboka. Leggyakoribb és típusos kosárlabdázóknál, de a többi csapat-labdajátékban is gyakori. Jellemzően a szalagok sérülnek különböző mértékben, de ugyanilyen módon csont-, ín- és egyéb képletek sérülése is kialakulhat Teljes cikk megtekintés

A könyök törései

A könyök törései

A könyöktáj törései küzdő és technikai sportokban gyakoribbak, jellemzőjük, hogy a legprecízebb kezelés után is funkciózavar (mozgáskorlátozottság) maradhat vissza Teljes cikk megtekintés

Achilles-ín szakadás

Achilles-ín szakadás

Legtöbbször hirtelen mozdulat, elrugaszkodás, kitámasztás közben az ín elszakad. A sérülés mindig valamilyen okból meggyengült ínon alakul ki (pl. krónikus túlterhelés, előzetes szteroid injekció). Teljes cikk megtekintés

Zúzódás, húzódás, rándulás

Zúzódás, húzódás, rándulás

A labdarúgás világszerte az egyik legnépszerűbb sport. Becslések szerint 1000 óra játékidőre 10-35 sérülés esik. Az összes sérülés 60-80 százaléka az alsó végtagokon fordul elő. Mik az okok, kiket milyen sérülés fenyeget? Teljes cikk megtekintés