Új rovatunk: TUDTAD?

Folyadék-, széhidrát- és sópótlás a sportban

Folyadék-, széhidrát- és sópótlás a sportban

A sportolók folyadékigénye a fokozott fizikai igénybevétel miatti izzadási, légzési és egyéb okok miatti nagyobb víz és ásványi anyag („só”) veszteség következtében magasabb az átlagosnál. Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Futók teljesítményfokozása: igazolt módszerek

Tudtad? Futók teljesítményfokozása: igazolt módszerek

Tudtad? Ahhoz, hogy egy anyag vagy módszer teljesítményfokozó hatását megítéljük, át kell tekintenünk használatának megalapozottságát és a módszerrel elvégzett tudományos kutatásokat. Teljes cikk megtekintés

Sportorvosi engedély: alkalmas? versenyezhet?

Sportorvosi engedély: alkalmas? versenyezhet?

A sportorvosi alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése, azon elváltozások felismerése, amelyek megléte esetén a versenyszerű sport, illetve egy adott sportág folytatása egészségkárosító hatású lehet. Alapvető célja tehát a sportoló egészségének védelme. Teljes cikk megtekintés

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Versenyezni néhány sportág kivételével kizárólag érvényes sportorvosi engedéllyel lehet ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Hiteles információk az L-karnitinről

Tudtad? Hiteles információk az L-karnitinről

Tudtad? Szemben azzal amit a reklámokban lassan évtizedek óta állítanak, az L-karnitin fogyást elősegítő, zsírégető hatását vegyes étrenden lévő egészséges felnőtt emberekben még soha nem sikerült kutatások során meggyőzően alátámasztani! Speciális csoportokban és egyes egyénekben ez a hatás nem zárható ki, ám ilyen célra az L-karnitin alkalmazása értelmetlen. Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Az emésztőrendszeri vérzések, a bélszövet különböző mértékű elhalása az élsport gyakori kísérői!

Tudtad? Az emésztőrendszeri vérzések, a bélszövet különböző mértékű elhalása az élsport gyakori kísérői!

Tudtad? Az intenzív testi aktivitás a vese, gyomor-bél rendszer, máj oxigénhiányos állapotát (ischaemia) idézheti elő, ezzel járó átmeneti vagy tartós funkciókárosodással együtt ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Asztma az olimpikonok körében – Gének szintjén kezelhetőek a panaszok?

Tudtad? Asztma az olimpikonok körében – Gének szintjén kezelhetőek a panaszok?

Tudtad? Az asztma (asthma bronchiale) a sportolók körében igen sűrűn előforduló krónikus kóros állapot. Sokan azzal magyarázzák az elit sportolók asztmásként való gyakori diagnosztizálását, hogy kizárólag ilyen módon válik számukra legalizálhatóvá az asztmagyógyszerekkel történő doppingolás ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Paraziták az agyban - Mikroorganizmusok a teljesítményfokozásban

Tudtad? Paraziták az agyban - Mikroorganizmusok a teljesítményfokozásban

Tudtad? Vezető kutatók ma egy fajok sokaságából álló, azok által meghatározott és így sok irányból befolyásolható működésű szuper-organizmusként, ember-mikroba hibridként kezelik az emberi szervezetet, önálló világként, melyet természetesen egyedi támadók néha legyőzhetnek. A világ mikrobákon keresztül történő megértése lehetőségek ezreit teremtheti meg jelenlegi gondjaink kezelésére ... Teljes cikk megtekintés

Sportolók

Nyomtat Küldés

Így válassza ki a megfelelő kerékpáros sportszemüveget

Magyarországon az egyik legnépszerűbb szabadidősport a biciklizés, ezért majd mindenki találkozott már azzal a kellemetlen érzéssel, hogy kerékpározás közben borzalmasan könnyezik a szeme vagy az erős napsütés teljesen elvakítja ...

 

Mivel Magyarországon az egyik legnépszerűbb szabadidősport a biciklizés, ezért majd mindenki találkozott már azzal a kellemetlen érzéssel, hogy kerékpározás közben borzalmasan könnyezik a szeme vagy az erős napsütés teljesen elvakítja. A fenti kellemetlenségek egy jól kiválasztott biciklis sportszemüveggel kiküszöbölhetőek és sokkal inkább a minél jobb teljesítményre lehet koncentrálni.  Most bemutatjuk, hogy milyen szempontok alapján válasszuk ki a megfelelő bringás sportszemüveget.

A megfelelő sportszemüveg keret tulajdonságai

Ha rendszeres, gyakori sportolásra használja a biciklis sportszemüvegét, akkor feltétlenül egy individuálisan állítható, széles látómezővel rendelkező, légies, pillekönnyű, gazdagabban felszerelt típust válasszon. Ilyen esetben rendkívül fontos a kényelem, hiszen gyakran és hosszú ideig viseli a szemüveget. Figyelje meg, hogy ha kicsit hosszabban van a fején a szemüveg az üzletben, akkor sem nyomja a halántéknál és az orrnyeregnél, mert az fejfájáshoz vezethet.

 

Az ideális kiválasztása szintén fő szempont. (pl. létezik olyan modell, amely 3 méretben is kapható, pl. Adidas - Evil Eye Halfrim PRO). Nem szabad, hogy az ujja beférjen a szár alatt vagy felett, mert akkor nem látja el a védelmi funkciót a sportszemüveg, de az sem jó, ha teljesen rácuppan az arcra, mert akkor fenn áll a nagy ellenség, a párásodás kockázata, ami balesetveszélyt jelenthet. A kereten és a keret és a lencse közötti apró lyukak a szellőzést biztosítják.

 

Hegyi kerékpározás esetén az állandó rázkódás miatt szükség van arra, hogy a szár belső oldala csúszásmentes ún. grippel legyen ellátva (pl. Rudy Project - Magster) illetve a szárhoz lehessen akár fejpántot rögzíteni. (pl. Oakley - Racing Jacket)

Főleg gyerekek esetében, akiknél elengedhetetlen a sisak használata bringázás közben, javasoljuk, hogy azzal együtt próbálgassák a sportszemüvegeket az üzletben.

 

A minőségi sportszemüvegek speciális műanyag és/vagy fém (pl. titán) alapanyagokból készülnek, melyek a fokozott igénybevételre lettek kifejlesztve. Könnyűek, ütésállóak, rugalmasak, ellenállnak az eső, izzadtság okozta korróziónak és a szélsőséges hőingadozásnak.

Például az Oakley szabadalmaztatott O Matter alapanyaga izzadás hatására még stabilabb illeszkedést biztosít.

Sportszemüveg-lencsék alapanyaga, az ideális lencseszín és felületkezelések kiválasztása

A sportszemüvegek lencséi minden esetben műanyagból készülnek. A gyártók olyan magas szakító szilárdságú alapanyagot használnak, melyek ütésállóak vagy akár törhetetlenek és mind emellett könnyűek is. Pl. Julbo NXT, Rudy Project ImpactX, Oakley Plutonite. Ezek az alapanyagok dioptriásan is elérhetőek.

Biciklizés során előforduló balesetek esetén a magas mechanikai védelemmel ellátott lencsékben megbízhatunk, megóvják a szemünket.

Az alapanyagokat számos tesztelésnek vetik alá, amely során bebizonyosodik a magas ellenálló képessége. Pl. Az Oakley a lencséit kétféle módon teszteli:

  • Nagy sebességű becsapódási teszt: egy 0,6 cm átmérőjű acél golyót 164 km/h sebességgel rálőnek a lencsére 30cm távolságból.
  • Nagy tömegű becsapódási teszt: fél kilogrammos acél tüskét ejtenek a lencsére 130 cm magasságból

 

A tesztelés során egyetlen lencséjük sem tört el!

A lencséknek nemcsak az ütés, a menetszél, kavargó por és a párásodás ellen kell védenie a szemünket, hanem a nap káros sugaraival szemben is. Ezek a káros UV sugarak a szem számára láthatatlanok, azonban sok, akár súlyos szembetegség okozója lehet.

A Sportszem Optikában kapható összes sportszemüveg illetve napszemüveg lencséje megfelel a legszigorúbb követelményeknek és a lehető legmagasabb fokú UV védelmet nyújtják.

 

Fényre sötétedő vagy cserelencsével ellátott biciklis sportszemüveget válasszak?

Örök kérdés, hogy fényre sötétedő vagy cserelencsével ellátott biciklis sportszemüveget vegyünk. Valóban nehéz kérdés;

A fényre sötétedő lencse nagy előnye, hogy alkalmazkodik a fényviszonyokhoz, de miután azok állandóan változhatnak, eltart egy ideig, míg besötétedik, illetve kivilágosodik. A bringásoknak rózsaszínről, barnáról vagy sárgáról tovább sötétedő lencséket ajánljuk, mivel az enyhe alapszínüknek köszönhetően nagyon jó kontrasztfokozók akár felhős időben és erdőben is, illetve a fényre sötétedési tartománya kisebb, ezáltal gyorsabb a reakció idejük, mint a víztisztáról sötétedő lencséknek. (pl. Rudy Project - Agon

A cserelencsés megoldás esetén minden időjárási körülményre és napszakra létezik ideális szín. Létezik olyan típus, ahol a termékhez tartozik egy vagy több cserelencse, illetve mindegyik modellhez rendelhető pótlencse hatalmas nagy színválasztékban.

Hátrányuk, hogy mindig magunkkal kell vinni a másikat és nem mindig van mód (pl. verseny közben) a cserére. A lencsecsere bizonyos típusoknál egyszerűen és gyorsan megoldható, köszönhetően a lencsecsere technológiáknak, mint pl. Oakley Switchlock System vagy Adidas Lens Lock System. A lencsecsere során azért előfordulhat, hogy összemaszatoljuk, de a legtöbb modell tartozéka a kemény tok mellett a puha tok is, amely egyben az alapanyagának köszönhetően törlőkendőként is funkcionál.

A lencseszín meghatározásakor napsütésben kb 80 %-os sötétségű, barnás illetve rózsaszínes árnyalat a legjobb választás, ebben az árnyékos részeken is még jól lehet érzékelni az egyenetlenségeket.Felhős, ködös időben, szürkületkor a narancs és citromsárga lencseszínek a legmegfelelőbbek, hihetetlen módon felerősítik a színeket, élesebben lehet látni a kontrasztot, olyan érzés, mintha mégis sütne a nap.

 

A szennyezett és homályos lencse csökkenti a sportoló teljesítményét, valamint balesethez is vezethet, ezért biciklizéshez is - nemcsak vizi sportokhoz - , ajánlott, hogy vízlepergető réteggel ellátott lencsét válasszunk. Ennek köszönhetően az izzadtság cseppek legurulnak a lencse felületéről, nem tapadnak rá, így még tisztább látást biztosít. Sokszor elkerülhetetlen, hogy a lencse a használat közben (pl. felcsapódó sár) szennyeződjön. Sportolás közben nincs mindig mód arra, hogy vízzel tisztítsuk, ezért ajánljuk, hogy mindig vigyenek magukkal mikroszálas törlőkendőt és ezzel töröljék át.

 

A párásodásgátló réteg választása jelentősen növeli a bringázás élményfaktorát és hozzájárul a biztonságos tekeréshez.

A márkás sportszemüvegek lencséin van keményréteg, ami a karcállóságot hivatott fokozni, de egy komolyabb esés után vagy akár a nem megfelelő tisztítás során a lencsék sajnos karcolódhatnak.

 

A biciklis szemüvegek optikai korrekciója

Sokunk problémája, hogy a mindennapi életben szemüveget kell viselnünk és biciklizés közben sem tudjuk nélkülözni a korrekciót. Az optikai szemüvegek a fent említett szempontoknak nem felelnek meg, ezért a biztonságuk érdekében különösen javasolt szemüveget viselők részére sportszemüveget hordani. Erre szerencsére most már több és jó megoldás is van (lásd a "A sportszemüvegek dioptriázásának módjai" c. leírásunkat)

Teljes lencse dioptrizálás

A teljes lencse dioptrizálás a tökéletes megoldás a korrekcióra, az ívelt, prizmakompenzált lencse a teljes látómezőn éles képet ad. A sportszemüveg gyártók lencseszínei már dioptriásan is rendelhetőek, így ugyanolyan élményt nyújthat egy sportszemüveg a szemüvegeseknek is, mint az eleve éles szemű sporttársaknak. Egyetlen hátránya a korlátozott dioptriatartomány.  pl. a következő modelleknél lehetséges:

Maui Jim - HO'OKIPAJulbo - STONY

Teljes lencse dioptriázás: 100 ezer Ft-tól (függ a márkától, típustól, dioptriától, felületkezeléstől)  

Adapteres dioptriázás

Ez a dioptriázási mód gyakorlatilag teljes lencsésnek tekinthető, hiszen csak egy keskeny damilos betét segítségével illeszkedik a lencse a kerethez, így nagyobb az a dioptria tartomány, amiben elkészíthető a dioptriás lencse, mint a teljes lencsés dioptriázásnál.
pl.: Adidas - Adivista

Clip-in megoldás

A szemüveg mögé bepattintott clip-in korlátozott látómezőt biztosít, azonban előnye, hogy a külső lencsét lehet cserélgetni az időjárási körülményeknek megfelelően, illetve, ha változik a dioptria, akkor csak a clip-inben lévő dioptriás lencsét kell cserélni. Kedvezőbb árfekvésű a teljes lencse dioptriázással szemben.

Ha emellett a dioptriázási mód mellett döntünk, akkor a kiválasztásánál oda kell figyelni, hogy a clip-in demo lencséje ne érjen a szempillához. Az ár ezzel a megoldással kompletten (szemüveg + clip-in + dioptriás lencse) 60 ezer Ft-tól (függ adott márkától, típustól, a dioptria nagyságától, a felületkezeléstől) kezdődik.

Clip-in dioptriázás pl. ezeknél a modelleknél lehetséges:

Adidas - EVIL EYE PRORudy Project - RYDON  

Garancia

A Maui Jim a keretre és a lencsére is egyedülálló módon 3 év garanciát ad és szó nélkül cseréli. A Rudy Project a keretre 2 év garanciát nyújt, míg az ImpactX lencsékre törés ellen életgaranciát kínál. A többi gyártó 1 év garanciát ad keretre és lencsére egyaránt.

 

Dioptriás lencse esetén törhetetlen alapanyagra életgaranciát vállalnak, felületkezelésekre (rétegekre) 2 év garanciát.

 

A megfelelő biciklis sportszemüveg kiválasztása tehát nagy körültekintést igényel, érdemes fölkeresni a szaküzletünket, a Sportszem Optikát, tanácsot kérni szakembereinktől a legfontosabb érzékszervünk védelmének érdekében.

Kapcsolodó cikkek

Ajánlott könyveink!

KÖNYVAJÁNLÓ: Sportágspecifikus sporttáplálkozás (szerző: Tihanyi András)

KÖNYVAJÁNLÓ: Sportágspecifikus sporttáplálkozás (szerző: Tihanyi András)

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

EDZÉSÉLETTAN könyv (Radák Zsolt)

EDZÉSÉLETTAN könyv (Radák Zsolt)

A kiadvány nemcsak terhelés-élettani könyv, hanem az edzésmódszerek hátterére és okaira is keresi a választ és módszereket is ajánl az edzéscélok megvalósításához. Részletes információkat ad az alapvető sejtfolyamatoktól az izomrendszer bemutatásán át az alkalmazkodás, fáradtság, képességfejlesztés, sporttáplálkozás, prevenció és sportgenetika témakörén keresztül a testedzés és öregedés összefüggéséig. Teljes cikk megtekintés

KÖNYV: A test izomzatának edzése

KÖNYV: A test izomzatának edzése

Ne akarjon úgy edzéseket vezetni valaki, hogy a gyakorlatok, az edzések anatómiai, élettani háttere ismeretlen számára. Az ismeretlen mindig veszélyeket tartogat, főként a végrehajtás részvevői részére. Amit az Edző mond, az „Szentírás”, hiszen Ő a szakember. Ez bizalom és egyúttal kiszolgáltatottság is a sportoló részére, ami az Edző felelősségét helyezi előtérbe. Teljes cikk megtekintés

Szavazás

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

Egy étrend-kiegészítő cég sporttáplálkozási tanfolyamot szervez. Egy orvosi tápszert forgalmazó cég roadshow-t tart sporttáplálkozás témában. Kaphatunk-e hiteles információt egy ilyen rendezvényen? Kaphatunk-e elfogulatlan szakértelmet? Jó lenne ha igen, és Ön szerint?

Sportsérülések

Bokarándulás, bokaszalag sérülések

Bokarándulás, bokaszalag sérülések

A leggyakoribb sportsérülés, futás vagy ugrás közben a talajra érkezéskor a boka kifordul, többnyire a külboka közelít a talajhoz, ritkábban a belboka. Leggyakoribb és típusos kosárlabdázóknál, de a többi csapat-labdajátékban is gyakori. Jellemzően a szalagok sérülnek különböző mértékben, de ugyanilyen módon csont-, ín- és egyéb képletek sérülése is kialakulhat Teljes cikk megtekintés

A könyök törései

A könyök törései

A könyöktáj törései küzdő és technikai sportokban gyakoribbak, jellemzőjük, hogy a legprecízebb kezelés után is funkciózavar (mozgáskorlátozottság) maradhat vissza Teljes cikk megtekintés

Achilles-ín szakadás

Achilles-ín szakadás

Legtöbbször hirtelen mozdulat, elrugaszkodás, kitámasztás közben az ín elszakad. A sérülés mindig valamilyen okból meggyengült ínon alakul ki (pl. krónikus túlterhelés, előzetes szteroid injekció). Teljes cikk megtekintés

Zúzódás, húzódás, rándulás

Zúzódás, húzódás, rándulás

A labdarúgás világszerte az egyik legnépszerűbb sport. Becslések szerint 1000 óra játékidőre 10-35 sérülés esik. Az összes sérülés 60-80 százaléka az alsó végtagokon fordul elő. Mik az okok, kiket milyen sérülés fenyeget? Teljes cikk megtekintés