Új rovatunk: TUDTAD?

Folyadék-, széhidrát- és sópótlás a sportban

Folyadék-, széhidrát- és sópótlás a sportban

A sportolók folyadékigénye a fokozott fizikai igénybevétel miatti izzadási, légzési és egyéb okok miatti nagyobb víz és ásványi anyag („só”) veszteség következtében magasabb az átlagosnál. Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Futók teljesítményfokozása: igazolt módszerek

Tudtad? Futók teljesítményfokozása: igazolt módszerek

Tudtad? Ahhoz, hogy egy anyag vagy módszer teljesítményfokozó hatását megítéljük, át kell tekintenünk használatának megalapozottságát és a módszerrel elvégzett tudományos kutatásokat. Teljes cikk megtekintés

Sportorvosi engedély: alkalmas? versenyezhet?

Sportorvosi engedély: alkalmas? versenyezhet?

A sportorvosi alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése, azon elváltozások felismerése, amelyek megléte esetén a versenyszerű sport, illetve egy adott sportág folytatása egészségkárosító hatású lehet. Alapvető célja tehát a sportoló egészségének védelme. Teljes cikk megtekintés

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Versenyezni néhány sportág kivételével kizárólag érvényes sportorvosi engedéllyel lehet ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Hiteles információk az L-karnitinről

Tudtad? Hiteles információk az L-karnitinről

Tudtad? Szemben azzal amit a reklámokban lassan évtizedek óta állítanak, az L-karnitin fogyást elősegítő, zsírégető hatását vegyes étrenden lévő egészséges felnőtt emberekben még soha nem sikerült kutatások során meggyőzően alátámasztani! Speciális csoportokban és egyes egyénekben ez a hatás nem zárható ki, ám ilyen célra az L-karnitin alkalmazása értelmetlen. Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Az emésztőrendszeri vérzések, a bélszövet különböző mértékű elhalása az élsport gyakori kísérői!

Tudtad? Az emésztőrendszeri vérzések, a bélszövet különböző mértékű elhalása az élsport gyakori kísérői!

Tudtad? Az intenzív testi aktivitás a vese, gyomor-bél rendszer, máj oxigénhiányos állapotát (ischaemia) idézheti elő, ezzel járó átmeneti vagy tartós funkciókárosodással együtt ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Asztma az olimpikonok körében – Gének szintjén kezelhetőek a panaszok?

Tudtad? Asztma az olimpikonok körében – Gének szintjén kezelhetőek a panaszok?

Tudtad? Az asztma (asthma bronchiale) a sportolók körében igen sűrűn előforduló krónikus kóros állapot. Sokan azzal magyarázzák az elit sportolók asztmásként való gyakori diagnosztizálását, hogy kizárólag ilyen módon válik számukra legalizálhatóvá az asztmagyógyszerekkel történő doppingolás ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Paraziták az agyban - Mikroorganizmusok a teljesítményfokozásban

Tudtad? Paraziták az agyban - Mikroorganizmusok a teljesítményfokozásban

Tudtad? Vezető kutatók ma egy fajok sokaságából álló, azok által meghatározott és így sok irányból befolyásolható működésű szuper-organizmusként, ember-mikroba hibridként kezelik az emberi szervezetet, önálló világként, melyet természetesen egyedi támadók néha legyőzhetnek. A világ mikrobákon keresztül történő megértése lehetőségek ezreit teremtheti meg jelenlegi gondjaink kezelésére ... Teljes cikk megtekintés

Sportolók

Nyomtat Küldés

Meteorológiai háttér - Mi vár ránk Rióban?

A két hely eltérő éghajlati viszonyainak következtében nagyon különböző a havi átlaghőmérsékletek és csapadékösszegek éves menete. Ennek ellenére az olimpia időszakában mindkét városban 21,8°C a havi átlaghőmérséklet. A csapadék esetében sem tapasztalunk augusztus hónapra jelentős különbséget

Brazília földrajzi helyzete

A Magyarországnál több mint kilencvenszer nagyobb, 8,5 millió km2 területű ország felszíne - hazánkhoz hasonlóan - eléggé egyöntetű, csaknem a fele 200 méternél alacsonyabb alföld, s a 900 méternél magasabb hegyvidékek aránya csupán 5%. Jelentős észak-déli kiterjedése (az Egyenlítő és a Baktérítő egyaránt keresztül szeli) és viszonylag homogén felszíne miatt az éghajlati területek szabályos zonális elhelyezkedése figyelhető meg.

Brazília éghajlata

Az Amazonas-medence hatalmas síkságán alakult ki Földünk legnagyobb összefüggő esőerdő éghajlatú területe. Az évi középhőmérséklet 25-26°C, az átlagos napi maximumhőmérséklet egész évben 30-32°C, az átlagos napi minimum hőmérséklet pedig 22-23°C között változik. Az éves csapadékösszeg magas, 2000-3500 mm, melynek éven belüli eloszlása egyenletes. A levegő vízgőztartalma közel áll a telítettséghez, a relatív nedvesség állandóan 85-90% között ingadozik, így a térséget egész éven át nyomasztó fülledtség jellemzi.

Az ország déli fele, a Brazil-felföld szavanna éghajlatú, északkeleti csapadékszegény részein pedig trópusi száraz szavanna éghajlat alakult ki. Az évi középhőmérséklet a magasságtól függően 16-24°C között változik, de északkeleten a száraz szavanna területeken eléri a 27°C-ot is. A legmelegebb hónap középhőmérséklete északkeleten 29°C körül alakul, másutt 13-21°C közötti értékek jellemzők. Az átlagos évi csapadék a szavanna terület túlnyomó részén 1000-2000 mm között változik. A csapadék éven belüli megoszlását élesen elkülönülő nyári esős és téli száraz évszak jellemzi. Az esős évszak októberben veszi kezdetét, és márciusig, április közepéig tart, ekkor hullik le az éves csapadékösszeg 70-90%-a. A májustól szeptemberig tartó hűvösebb évszak csaknem teljesen száraz, és jórészt felhőtlen.

A Brazil-hegyvidék legdélibb részén és a csatlakozó partvidéken csapadékos nyarú szubtrópusi éghajlat alakult ki. A legmelegebb hónap középhőmérséklete itt 23-26°C, leghidegebbé 11-13 °C között változik. Az átlagos évi csapadék 1200-1400 mm, melynek éven belüli megoszlása egyenletes, száraz évszak nincsen.

A Brazil-hegyvidéknek az Atlanti-óceán felé néző meredek kelet-délkeleti lejtőin és az előtte fekvő parti síkságon egyenletes éven belüli eloszlásban bőséges csapadék jellemző (átlagos évi összeg 2000-3000 mm között változik). Az egyenletes magas hőmérséklettel (24-26°C-os évi középhőmérséklet jellemző) együtt járó sok csapadék és a 80% körüli relatív nedvesség esőerdő éghajlatot hoz létre.

Délkeleti régió

Rio de Janeiro Brazília gazdaságilag legfejlettebb, délkeleti régiójában helyezkedik el. A város az ugyancsak Rio de Janeiro névre hallgató állam fővárosa. Rio de Janeiro állam domborzata sokoldalú, területén hegyvidékek és síkságok váltakoznak, a Mantiqueira-hegység és az óceán közti területen számos öböl, lagúna és trópusi erdő is található. A régió a Baktérítő közelében helyezkedik el. Az egyenlőtlen topográfia és a terület sajátos cirkulációs rendszere jelentősen befolyásolja a térség éghajlatát.

Rio de Janeiro állam

Rio de Janeiro a trópusi övezetben fekszik, éghajlatát alapvetően ez határozza meg. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy területén hegységek is előfordulnak számos éghajlati eltérés figyelhető meg: például magas fekvésű területeken a hőmérséklet akár fagypont alá is csökkenhet, és hó is előfordulhat. A középhőmérséklet a tengerparti területeken nyáron 23-26 °C, télen 20 °C körül alakul. A hegyvidékeken az éves középhőmérséklet a magasság függvényében 7 és 20 °C között változik. Nyáron az átlaghőmérséklet 22 °C körüli, télen 8-9 °C-ig süllyed a hőmérő higanyszála. A csapadék java a nyári időszakban hullik, ami Brazíliában decembertől márciusig tart, míg a júniustól szeptemberig tartó téli időszak jóval szárazabb. Ekkor - azaz Brazília telén - kerül az olimpia is megrendezésre. A csapadék éves összege 1000-1500 mm között alakul.

Rio de Janeiro - Budapest összehasonlítása

A két város klímája a hőmérsékleti és csapadékviszonyok, a relatív nedvesség és napfénytartam értéke alapján hasonlítható össze.

A két hely eltérő éghajlati viszonyainak következtében nagyon különböző a havi átlaghőmérsékletek és csapadékösszegek éves menete. Ennek ellenére az olimpia időszakában (augusztusban) mindkét városban 21,8°C a havi átlaghőmérséklet. A csapadék esetében sem tapasztalunk augusztus hónapra jelentős különbséget, mindkét városban 50mm körül alakul a havi csapadékösszeg (Rio de Janeiro 45 mm; Budapest 52 mm).

A maximum- és minimumhőmérsékletek menete jól mutatja, hogy Rio de Janeiro a déli félgömbön helyezkedik el. A sokéves átlagok alapján az olimpia időszakára Rio de Janeiróban 25,6°C, Budapesten 27,2°C maximumhőmérséklet kapunk. A minimumhőmérséklet sokéves átlaga augusztusban Rio de Janeiróban magasabb, 19,1°C, Budapesten csupán 17,1°C. Azaz Rióban várhatóan a trópusi éjszakák nehezítik meg a sportolók pihenését.

A levegő páratartalma a trópusi éghajlati övben egész évben egyenletesen magas, a mérsékelt éghajlati égövben fekvő Budapest esetében azonban egyértelmű éves menet jellemző. Rio de Janeiróban júliusban és augusztusban a legalacsonyabb a relatív nedvesség (77%), ezzel szemben Budapest belterületén augusztusban átlagosan 61%, míg külterületén 65% a jellemző érték. Érdekesség, hogy a kirívóan csapadékos 2014-es nyár augusztusában Budapest belterületen 64%-ot, míg külterületen 70%-ot mértünk. De még ez a kiugró év is elmarad a Riói átlagtól.

A nyári hónapokban a földrajzi fekvés következtében Budapest esetében nagyobb a napfényes órák száma. Rio de Janeiróban júliusban és augusztusban a legkevesebb, mindössze 3,2 okta a felhőborítottság. Augusztusban a napfényes órák száma átlagosan 185 óra (6. ábra). Budapesten augusztusban van a legkevesebb felhő az égen, átlagosan 3,5 okta, a napsütéses órák száma átlagosan 255 óra.

Éghajlati szélsőségek

Időjárási szélsőségek Brazíliában is előfordulnak. Csakúgy, mint itthon, az utóbbi évek Rióban is melegebbek voltak az átlagosnál. A hevesebb extrém események inkább a csapadék terén jelentkeztek, főleg a melegebb, itthon téli félévben, tehát nem az olimpia idején.

Trópusi időjárása ellenére Brazíliában a trópusi ciklonok rendkívül ritkák. Legutóbb 2003 márciusában ért partot egy a közelben, amely emberi életet követelt és komoly károkat okozott, leginkább a meglepetésnek és a felkészületlenségnek köszönhetően.

Az utóbbi években Rio de Janeiro térségében főleg csapadéktevékenységhez kapcsolódó szélsőségek jelentkeztek. 2003 januárjában a heves esőzés áradásokhoz vezetett, a sárlavinák áldozatokat is követeltek. 2005-ben és 2006 elején aszály okozott károkat. 2007 januárjában nagy esőzések és áradások pusztítottak. 2010. április 24-25-én a városban 24 óra leforgása alatt 279 mm csapadék hullott (Budapesten az átlagos éves mennyiség 530 mm körül van!), ami abszolút rekord a mérések kezdete óta. Ez a rendkívüli felhőszakadás áradásokat okozott, melyek következtében sokan életüket vesztették. Egy évvel később szintén januárban volt rendkívüli esőzés: 2011. január 11-12-én a Rio melletti hegyekben néhány óra alatt közel 200 mm csapadék esett, amely óriási áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezetett. Brazília eddigi egyik legsúlyosabb természeti katasztrófájában közel 900-an vesztették életüket. A legutóbbi években azonban inkább a szárazság és a hőség okozott gondokat. 2014-ben nagyon meleg és szokatlanul száraz volt az időjárás. A város környékét ekkor már második éve tette próbára az aszály.

Ultraibolya sugárzás

Az ultraibolya (UV) sugárzás nagyenergiájú sugárzás. Számottevő részét a légkörben lévő ózon kiszűri, így csak egy kis hányada, kb. egy kilencede jut le a felszínre.   

Az UV sugárzás az emberre, de általánosságban a bioszférára veszélyes, károsítja a bőrt, a szemet. E szerveinken többféle súlyos, de akár halálos betegséget is okozhat. Roncsolja az immunrendszerünket is. Ugyanakkor kisebb (normál) mennyiségben hasznos, hiszen a legfontosabb D-vitamin képző a szervezetünk számára.

A 7. ábrán az UV sugárzás modellszámítással előállított napi menetei láthatók az olimpia időszakának első és utolsó napjára, átlagos ózontartalom mellett, derült idő esetében, Budapestre és Rio de Janeiróra. Érdekes, hogy a görbék nagyon hasonlóak, de Rióban meredekebben emelkedik a sugárzás értéke, és meredekebben is csökken (ennek csillagászati okai vannak).

Az olimpia időszakában tehát Rio de Janeiro UV sugárzási viszonyai nagymértékben hasonlítanak az akkori magyarországi viszonyokra (nem számolva persze az esetleges felhőzetbeli különbségekkel, amelyek egy adott helyen jelentős különbségeket okozhatnak). Ennek az az oka, hogy Rio majdnem pont a Baktérítőn fekszik, így egész évben magasan jár a Nap, az olimpia időszakában is, amikor pedig dátum szerint még tél lesz.

 

Biometeorológiai jellemzés

A biometeorológiai környezet közvetlen hatással van az emberi egészségre, az életminőségre, illetve a fizikai és szellemi teljesítőképességre. Éppen ezért, az olyan - különösen nagy megterhelést jelentő - tevékenységek esetében, mint amilyen a sporttevékenység, fontos az adott területet éghajlatának biometeorológiai szemléletű elemzése. A korrekt elemzéshez tudnunk kell, hogy az egyes meteorológiai tényezőket nem szabad külön-külön vizsgálni, hiszen ezek egymással „együttműködve", komplex módon hatnak szervezetünkre.

A biometeorológiai elemzéseket az olimpiai helyszínekre végeztük el. Rio de Janeiróban négy, egymástól klímájában is némiképp eltérő helyszínt különíthetünk el: Deodoro, Maracana, Copacabana és Barra. Megvizsgáltuk a labdarúgó mérkőzések további négy helyszínét is: Belo Horizonte, Sao Paulo, Salvador és Brasília. Elemzéseink mind augusztusra, mind a paralimpiai játékok idejére (szeptemberre) is vonatkoznak. Az olimpiai helyszínek jellemzését két bioklíma-index, az effektív hőmérséklet (ET) és a fiziológiailag ekvivalens hőmérséklet (PET) segítségével végeztük el.

Mind az ET, mind a PET augusztus havi átlagértékei és havi maximum értékei tekintetében elmondható, hogy jelentős különbség nem mutatkozik Budapest és Rio de Janeiro között. Ez az eredmény azonban csalóka lehet. A havi adatok ugyanis hasonlók, de az egyes bioklíma-indexek napi menete a hazaitól jelentősen eltérő. Az ET órás átlagértékei a nap folyamán alig változnak az olimpiai helyszíneken, ez különösen az esti-éjszakai órákban jelent a magyarországi viszonyokhoz képest jelentősebb eltérést. Az, hogy az esti-éjszakai órákban a nappalihoz hasonló hőterheléssel kell számolni, azt jelenti, hogy a sportolók pihenése, regenerálódása nehezebb. A nappali órák jelentős hőterhelése pedig általánosságban csökkent koncentrálóképességet és fokozott fáradékonyságot okozhat.

Időjárás-előrejelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelzései döntően az ECMWF (Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja) produktumai alapján készülnek. Az ECMWF a világ vezető időjárás-előrejelző központja, modellje a verifikációk alapján jelenleg elismerten a legjobb beválású. Tagságunk folytán számtalan meteorológiai produktum áll rendelkezésünkre a világ minden részére vonatkozóan, melyek közül kiemelkedők a 10-15 napra vonatkozó valószínűségi előrejelzések.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hasonló összeállítások készítését vállalja egyéni megrendelésre, távoli országokban megrendezendő versenyekre utazó csapatok részére, illetve edzőtáborok helyének és idejének kiválasztása céljából. Igény esetén érdeklődjenek az eghajlat@met.hu e-mail címen vagy az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (www.met.hu) található egyéb elérhetőségeken.

Kapcsolodó cikkek

Ajánlott könyveink!

KÖNYVAJÁNLÓ: Sportágspecifikus sporttáplálkozás (szerző: Tihanyi András)

KÖNYVAJÁNLÓ: Sportágspecifikus sporttáplálkozás (szerző: Tihanyi András)

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

EDZÉSÉLETTAN könyv (Radák Zsolt)

EDZÉSÉLETTAN könyv (Radák Zsolt)

A kiadvány nemcsak terhelés-élettani könyv, hanem az edzésmódszerek hátterére és okaira is keresi a választ és módszereket is ajánl az edzéscélok megvalósításához. Részletes információkat ad az alapvető sejtfolyamatoktól az izomrendszer bemutatásán át az alkalmazkodás, fáradtság, képességfejlesztés, sporttáplálkozás, prevenció és sportgenetika témakörén keresztül a testedzés és öregedés összefüggéséig. Teljes cikk megtekintés

KÖNYV: A test izomzatának edzése

KÖNYV: A test izomzatának edzése

Ne akarjon úgy edzéseket vezetni valaki, hogy a gyakorlatok, az edzések anatómiai, élettani háttere ismeretlen számára. Az ismeretlen mindig veszélyeket tartogat, főként a végrehajtás részvevői részére. Amit az Edző mond, az „Szentírás”, hiszen Ő a szakember. Ez bizalom és egyúttal kiszolgáltatottság is a sportoló részére, ami az Edző felelősségét helyezi előtérbe. Teljes cikk megtekintés

Szavazás

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

Egy étrend-kiegészítő cég sporttáplálkozási tanfolyamot szervez. Egy orvosi tápszert forgalmazó cég roadshow-t tart sporttáplálkozás témában. Kaphatunk-e hiteles információt egy ilyen rendezvényen? Kaphatunk-e elfogulatlan szakértelmet? Jó lenne ha igen, és Ön szerint?

Sportsérülések

Bokarándulás, bokaszalag sérülések

Bokarándulás, bokaszalag sérülések

A leggyakoribb sportsérülés, futás vagy ugrás közben a talajra érkezéskor a boka kifordul, többnyire a külboka közelít a talajhoz, ritkábban a belboka. Leggyakoribb és típusos kosárlabdázóknál, de a többi csapat-labdajátékban is gyakori. Jellemzően a szalagok sérülnek különböző mértékben, de ugyanilyen módon csont-, ín- és egyéb képletek sérülése is kialakulhat Teljes cikk megtekintés

A könyök törései

A könyök törései

A könyöktáj törései küzdő és technikai sportokban gyakoribbak, jellemzőjük, hogy a legprecízebb kezelés után is funkciózavar (mozgáskorlátozottság) maradhat vissza Teljes cikk megtekintés

Achilles-ín szakadás

Achilles-ín szakadás

Legtöbbször hirtelen mozdulat, elrugaszkodás, kitámasztás közben az ín elszakad. A sérülés mindig valamilyen okból meggyengült ínon alakul ki (pl. krónikus túlterhelés, előzetes szteroid injekció). Teljes cikk megtekintés

Zúzódás, húzódás, rándulás

Zúzódás, húzódás, rándulás

A labdarúgás világszerte az egyik legnépszerűbb sport. Becslések szerint 1000 óra játékidőre 10-35 sérülés esik. Az összes sérülés 60-80 százaléka az alsó végtagokon fordul elő. Mik az okok, kiket milyen sérülés fenyeget? Teljes cikk megtekintés