Új rovatunk: TUDTAD?

Folyadék-, széhidrát- és sópótlás a sportban

Folyadék-, széhidrát- és sópótlás a sportban

A sportolók folyadékigénye a fokozott fizikai igénybevétel miatti izzadási, légzési és egyéb okok miatti nagyobb víz és ásványi anyag („só”) veszteség következtében magasabb az átlagosnál. Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Futók teljesítményfokozása: igazolt módszerek

Tudtad? Futók teljesítményfokozása: igazolt módszerek

Tudtad? Ahhoz, hogy egy anyag vagy módszer teljesítményfokozó hatását megítéljük, át kell tekintenünk használatának megalapozottságát és a módszerrel elvégzett tudományos kutatásokat. Teljes cikk megtekintés

Sportorvosi engedély: alkalmas? versenyezhet?

Sportorvosi engedély: alkalmas? versenyezhet?

A sportorvosi alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése, azon elváltozások felismerése, amelyek megléte esetén a versenyszerű sport, illetve egy adott sportág folytatása egészségkárosító hatású lehet. Alapvető célja tehát a sportoló egészségének védelme. Teljes cikk megtekintés

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Versenyezni néhány sportág kivételével kizárólag érvényes sportorvosi engedéllyel lehet ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Hiteles információk az L-karnitinről

Tudtad? Hiteles információk az L-karnitinről

Tudtad? Szemben azzal amit a reklámokban lassan évtizedek óta állítanak, az L-karnitin fogyást elősegítő, zsírégető hatását vegyes étrenden lévő egészséges felnőtt emberekben még soha nem sikerült kutatások során meggyőzően alátámasztani! Speciális csoportokban és egyes egyénekben ez a hatás nem zárható ki, ám ilyen célra az L-karnitin alkalmazása értelmetlen. Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Az emésztőrendszeri vérzések, a bélszövet különböző mértékű elhalása az élsport gyakori kísérői!

Tudtad? Az emésztőrendszeri vérzések, a bélszövet különböző mértékű elhalása az élsport gyakori kísérői!

Tudtad? Az intenzív testi aktivitás a vese, gyomor-bél rendszer, máj oxigénhiányos állapotát (ischaemia) idézheti elő, ezzel járó átmeneti vagy tartós funkciókárosodással együtt ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Asztma az olimpikonok körében – Gének szintjén kezelhetőek a panaszok?

Tudtad? Asztma az olimpikonok körében – Gének szintjén kezelhetőek a panaszok?

Tudtad? Az asztma (asthma bronchiale) a sportolók körében igen sűrűn előforduló krónikus kóros állapot. Sokan azzal magyarázzák az elit sportolók asztmásként való gyakori diagnosztizálását, hogy kizárólag ilyen módon válik számukra legalizálhatóvá az asztmagyógyszerekkel történő doppingolás ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Paraziták az agyban - Mikroorganizmusok a teljesítményfokozásban

Tudtad? Paraziták az agyban - Mikroorganizmusok a teljesítményfokozásban

Tudtad? Vezető kutatók ma egy fajok sokaságából álló, azok által meghatározott és így sok irányból befolyásolható működésű szuper-organizmusként, ember-mikroba hibridként kezelik az emberi szervezetet, önálló világként, melyet természetesen egyedi támadók néha legyőzhetnek. A világ mikrobákon keresztül történő megértése lehetőségek ezreit teremtheti meg jelenlegi gondjaink kezelésére ... Teljes cikk megtekintés

Sportolók

Nyomtat Küldés

Egészségügyi tanácsok repülőútra készülőknek - Mi vár ránk Rióban?

Mivel az emberi szervezet alapvetően nincs hozzászokva a nagy magasságban történő utazáshoz, különösen a hosszú repülőutak számos változást idézhetnek elő az utasok közérzetében, egészségi állapotában. A már fennálló egészségügyi problémával küzdő utasok még inkább számolhatnak ilyen hatásokkal, így számukra tanácsos orvosi szakvéleményt kérni repülés előtt. Az alábbiakban rövid összefoglalót szeretnénk nyújtani az Olvasóknak, hogy ezeket a problémákat segítsünk megelőzni, illetve enyhíteni.

Mivel az emberi szervezet alapvetően nincs hozzászokva a nagy magasságban történő utazáshoz, különösen a hosszú repülőutak számos változást idézhetnek elő az utasok közérzetében, egészségi állapotában. A már fennálló egészségügyi problémával küzdő utasok még inkább számolhatnak ilyen hatásokkal, így számukra tanácsos orvosi szakvéleményt kérni repülés előtt. Az alábbiakban rövid összefoglalót szeretnénk nyújtani az Olvasóknak, hogy ezeket a problémákat segítsünk megelőzni, illetve enyhíteni.

Száraz levegő

A repülőgépeken alacsony, általában 20% alatti a levegő páratartalma (ez az érték a lakásokban 30% körüli), ezért a bőr, a száj és az orr nyálkahártyája kiszáradhat, a szemben pedig viszkető érzés jelentkezhet. Testápoló, sós orrspray használata enyhítheti a kellemetlen tüneteket. Kontaktlencse helyett szemüveg viselése ajánlott. Az alacsony páratartalom nem okoz kiszáradást, ezért extra mennyiségű folyadék fogyasztása nem szükséges.

Légnyomásváltozás

Felszállás és leszállás közben légnyomásváltozás mutatható ki a repülőgép utasfülkéjében. Az utasok ezt gyakran úgy érzékelik, hogy bedugul a fülük. A kellemetlen érzést nyeléssel, rágógumi rágásával, illetve ásítással lehet megszüntetni. Ha továbbra is fennáll a probléma, egy rövid, erőteljes kilégzés befogott orral és csukott szájjal általában segít. Csecsemők esetében a babák etetésével, illetve cumi adásával lehet orvosolni a problémát.

Időeltolódás miatti rosszullét

Különböző időzónákat érintő repülőút során a biológiai óránk felborul, ami időátállási problémát eredményez. Ez emésztési zavarokat, rossz közérzetet, aluszékonyságot, éjszakai álmatlanságot, fizikai és mentális teljesítménycsökkenést okozhat. Az időeltolódás miatti rosszullétet nehéz elkerülni, de létezik néhány módszer, amivel enyhíteni lehet a tüneteket:

 • Érdemes az utazás előtti napon, majd a repülőúton pihenni.
 • Egyen könnyű ételeket, és ne fogyasszon alkoholt. A koffein adagot is érdemes a megszokott alá csökkenteni.
 • A kis dózisú altató tabletták használata segíthet.


Tengeri betegség

Komoly turbulencia esetén előfordulhat tengeri (utazó) betegség, de egyébként repülőúton ritkán szenvednek ilyesmitől az utasok. Ha valaki mégis hajlamos rá, ha tehetjük, tanácsos a gép középső részébe kérni az ülőhelyet, mert ott kevésbé érezhetőek a mozgások, és készenlétben tartani az ilyen esetekre fenntartott zacskót. Érdemes konzultálni egy orvossal a lehetséges megelőzési módokról.

Mélyvénás trombózis

Az izmok összehúzódása nagy szerepet játszik a vér áramlásában, különösen a lábakban. Hosszú mozdulatlanság során, különösen ülő helyzetben a vér a lábakba áramlik, ami duzzadáshoz, a végtag merevséghez és kényelmetlenséghez vezet.

Mint ismeretes, a mozdulatlanság egy azon tényezők közül, amelyek vérrög képződéséhez vezethetnek. Kutatások kimutatták, hogy a mélyvénás trombózist okozhatja a hosszú mozdulatlanság, például autóval, busszal, vonattal vagy repülővel történő utazás. A legtöbb esetben a keletkezett vérrög kis méretű, és nem okoz tüneteket. Nagyobb vérrög esetén a láb duzzadása, gyengeség, érzékenység és fájdalom jelentkezhet. Esetenként a vérrög egy darabja a vérárammal eljuthat a tüdőbe, ami tüdőembólia kialakulásához vezethet.. Tünetként mellkasi fájdalom jelentkezik. A tünetek a vérrög kialakulása után pár órával, de néhány nappal is jelentkezhetnek.

A mélyvénás trombózis kialakulásának esélye utazás alatt meglehetősen kicsi, hacsak nincs jelen egyik-másik rizikófaktor, amely lehet például:

 • Korábbi mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia
 • Közeli hozzátartozó hasonló betegsége
 • Terhesség
 • Friss műtét vagy sérülés, különösen a has, a medence vagy a lábak tájékán
 • Rák
 • Bizonyos örökölt vér-rögösödési rendellenességek


Ha valakinél ezek közül a hajlamosító tényezők közül egy vagy több fennáll, annak mindenképpen tanácsos orvosi szakvéleményt kérnie, ha három órás vagy hosszabb repülőútra készül. A mélyvénás trombózis idősebb korban gyakrabban fordul elő, illetve egyes kutatások kimutatták, hogy a dohányzás, az elhízottság és a visszértágulatok is elősegíthetik a kialakulását.

A mélyvénás trombózis megelőzhető az utazás alatti mozgással: minden 2-3. órában álljunk fel, és tegyünk meg néhány lépést. Több légitársaság is javasolja olyan gyakorlatok végzését, amelyek repülés közben, akár az ülésben is elvégezhetők. Ne helyezzünk el kézipoggyászt a lábunknál, mert az akadályozza a mozgást. A ruházatunk legyen laza, kényelmes.

A megfelelően illeszkedő összeszorító zokni is hasznos lehet. Ez nyomást gyakorol a vádli izmaira és elősegíti a jobb véráramlást a vénákban, illetve a hosszú repülőutakon gyakran előforduló bokaduzzadás megelőzésében is segíthet.

Utazás gyermekekkel

A légi utazás a hét napnál fiatalabb csecsemőknél nem javallott. A hét napnál idősebb, de koraszülött babák utazása esetén az orvosi véleményt minden esetben be kell mutatni. A kabinnyomás változása nyugtalanságot okozhat, amin etetéssel, illetve cumi adásával lehet segíteni.

Terhesség

A várandós nők utazását a légitársaságok az alábbi esetekben korlátozzák:

 • A terhesség 28. hete után az orvos igazolása kell a szülés várható dátumáról, illetve arról, hogy a terhesség normálisan zajlik
 • Normális terhesség esetén a 36. hét végéig lehet utazni
 • Ikerterhesség esetén a 32. hét végéig lehet repülővel utazni.


Dohányzás

Világszerte szinte az összes járaton tilos a dohányzás. A dohányosokat ez kiváltképp a hosszú utazás alatt viseli meg. Nikotintapasz vagy nikotinos rágógumi pótolhatja a nikotinéhséget a repülés alatt.

Fennálló betegség

A legtöbb kezelés alatt álló beteg ember biztonságban repülhet, természetesen a megfelelő óvintézkedések megléte mellett. Súlyos betegségben (pl. rák, szív- vagy tüdőbetegség, cukorbetegség, stb.) szenvedők, akik rendszeres kezelésben részesülnek, vagy nemrég estek át műtéten, kórházi kezelésen, mindenképpen konzultáljanak orvosukkal, mielőtt a repülés mellett döntenek. Azokat a gyógyszereket, amelyekre az utazás alatt vagy közvetlenül az érkezést követően szükség van, tanácsos a kézipoggyászba csomagolni. Hasznos lehet továbbá egy receptmásolat megőrzése arra az esetre, ha a gyógyszerek elvesznének, vagy a biztonsági ellenőrzés kérne igazolást.

Búvárkodás

A búvárok közvetlenül a merülés után nem utazhatnak repülőgéppel, mivel a kabinnyomás csökkenése keszonbetegséget válthat ki náluk. Tanácsos az utolsó merülés után 12 órát várni a repüléssel.

Lelki betegségek

Mivel a repülés az ember nem természetes tevékenysége, sokan tapasztalhatják a lelki betegségek különböző fokozatait repüléskor. A probléma legfőbb oka általában a stressz és a félelem. A tünetek bármikor jelentkezhetnek a repülés előtt és annak folyamán. Az utazás minden formája előidézhet stresszt, különösen a repülés: a hosszú út a reptérig, rövidebb alvás, stb. Gondos előkészítéssel, időbeosztással a problémák nagy része megelőzhető. Azok számára, akik repülési fóbiában szenvednek, szeretnének repülni, de az attól való félelmük miatt képtelenek, tanácsos orvoshoz fordulni. Bizonyos esetekben hasznos lehet a gyógyszerezés, de semmiképpen nem ajánlott alkoholt fogyasztani a feszültség oldása céljából.

Nem javasolt a légi utazás a következő esetekben:

 • 7 naposnál fiatalabb csecsemők számára
 • Várandós nők számára a terhesség 36. hete (ikerterhesség esetén a 32. hét) után, illetve a szülést követő 7 napon belül
 • Azoknak, akik az alábbi betegségekben szenvednek:
  • fertőző betegségek
  • merülés után bekövetkezett keszonbetegség
  • krónikus légúti betegség
  • pszichotikus betegségek (kivéve, ha a beteg teljesen kontroll alatt van)

Forrás: WHO ( Szalma Erika fordítása)

Kapcsolodó cikkek

Ajánlott könyveink!

KÖNYVAJÁNLÓ: Sportágspecifikus sporttáplálkozás (szerző: Tihanyi András)

KÖNYVAJÁNLÓ: Sportágspecifikus sporttáplálkozás (szerző: Tihanyi András)

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

EDZÉSÉLETTAN könyv (Radák Zsolt)

EDZÉSÉLETTAN könyv (Radák Zsolt)

A kiadvány nemcsak terhelés-élettani könyv, hanem az edzésmódszerek hátterére és okaira is keresi a választ és módszereket is ajánl az edzéscélok megvalósításához. Részletes információkat ad az alapvető sejtfolyamatoktól az izomrendszer bemutatásán át az alkalmazkodás, fáradtság, képességfejlesztés, sporttáplálkozás, prevenció és sportgenetika témakörén keresztül a testedzés és öregedés összefüggéséig. Teljes cikk megtekintés

KÖNYV: A test izomzatának edzése

KÖNYV: A test izomzatának edzése

Ne akarjon úgy edzéseket vezetni valaki, hogy a gyakorlatok, az edzések anatómiai, élettani háttere ismeretlen számára. Az ismeretlen mindig veszélyeket tartogat, főként a végrehajtás részvevői részére. Amit az Edző mond, az „Szentírás”, hiszen Ő a szakember. Ez bizalom és egyúttal kiszolgáltatottság is a sportoló részére, ami az Edző felelősségét helyezi előtérbe. Teljes cikk megtekintés

Szavazás

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

Egy étrend-kiegészítő cég sporttáplálkozási tanfolyamot szervez. Egy orvosi tápszert forgalmazó cég roadshow-t tart sporttáplálkozás témában. Kaphatunk-e hiteles információt egy ilyen rendezvényen? Kaphatunk-e elfogulatlan szakértelmet? Jó lenne ha igen, és Ön szerint?

Sportsérülések

Bokarándulás, bokaszalag sérülések

Bokarándulás, bokaszalag sérülések

A leggyakoribb sportsérülés, futás vagy ugrás közben a talajra érkezéskor a boka kifordul, többnyire a külboka közelít a talajhoz, ritkábban a belboka. Leggyakoribb és típusos kosárlabdázóknál, de a többi csapat-labdajátékban is gyakori. Jellemzően a szalagok sérülnek különböző mértékben, de ugyanilyen módon csont-, ín- és egyéb képletek sérülése is kialakulhat Teljes cikk megtekintés

A könyök törései

A könyök törései

A könyöktáj törései küzdő és technikai sportokban gyakoribbak, jellemzőjük, hogy a legprecízebb kezelés után is funkciózavar (mozgáskorlátozottság) maradhat vissza Teljes cikk megtekintés

Achilles-ín szakadás

Achilles-ín szakadás

Legtöbbször hirtelen mozdulat, elrugaszkodás, kitámasztás közben az ín elszakad. A sérülés mindig valamilyen okból meggyengült ínon alakul ki (pl. krónikus túlterhelés, előzetes szteroid injekció). Teljes cikk megtekintés

Zúzódás, húzódás, rándulás

Zúzódás, húzódás, rándulás

A labdarúgás világszerte az egyik legnépszerűbb sport. Becslések szerint 1000 óra játékidőre 10-35 sérülés esik. Az összes sérülés 60-80 százaléka az alsó végtagokon fordul elő. Mik az okok, kiket milyen sérülés fenyeget? Teljes cikk megtekintés