Új rovatunk: TUDTAD?

Folyadék-, széhidrát- és sópótlás a sportban

Folyadék-, széhidrát- és sópótlás a sportban

A sportolók folyadékigénye a fokozott fizikai igénybevétel miatti izzadási, légzési és egyéb okok miatti nagyobb víz és ásványi anyag („só”) veszteség következtében magasabb az átlagosnál. Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Futók teljesítményfokozása: igazolt módszerek

Tudtad? Futók teljesítményfokozása: igazolt módszerek

Tudtad? Ahhoz, hogy egy anyag vagy módszer teljesítményfokozó hatását megítéljük, át kell tekintenünk használatának megalapozottságát és a módszerrel elvégzett tudományos kutatásokat. Teljes cikk megtekintés

Sportorvosi engedély: alkalmas? versenyezhet?

Sportorvosi engedély: alkalmas? versenyezhet?

A sportorvosi alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése, azon elváltozások felismerése, amelyek megléte esetén a versenyszerű sport, illetve egy adott sportág folytatása egészségkárosító hatású lehet. Alapvető célja tehát a sportoló egészségének védelme. Teljes cikk megtekintés

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Versenyezni néhány sportág kivételével kizárólag érvényes sportorvosi engedéllyel lehet ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Hiteles információk az L-karnitinről

Tudtad? Hiteles információk az L-karnitinről

Tudtad? Szemben azzal amit a reklámokban lassan évtizedek óta állítanak, az L-karnitin fogyást elősegítő, zsírégető hatását vegyes étrenden lévő egészséges felnőtt emberekben még soha nem sikerült kutatások során meggyőzően alátámasztani! Speciális csoportokban és egyes egyénekben ez a hatás nem zárható ki, ám ilyen célra az L-karnitin alkalmazása értelmetlen. Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Az emésztőrendszeri vérzések, a bélszövet különböző mértékű elhalása az élsport gyakori kísérői!

Tudtad? Az emésztőrendszeri vérzések, a bélszövet különböző mértékű elhalása az élsport gyakori kísérői!

Tudtad? Az intenzív testi aktivitás a vese, gyomor-bél rendszer, máj oxigénhiányos állapotát (ischaemia) idézheti elő, ezzel járó átmeneti vagy tartós funkciókárosodással együtt ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Asztma az olimpikonok körében – Gének szintjén kezelhetőek a panaszok?

Tudtad? Asztma az olimpikonok körében – Gének szintjén kezelhetőek a panaszok?

Tudtad? Az asztma (asthma bronchiale) a sportolók körében igen sűrűn előforduló krónikus kóros állapot. Sokan azzal magyarázzák az elit sportolók asztmásként való gyakori diagnosztizálását, hogy kizárólag ilyen módon válik számukra legalizálhatóvá az asztmagyógyszerekkel történő doppingolás ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Paraziták az agyban - Mikroorganizmusok a teljesítményfokozásban

Tudtad? Paraziták az agyban - Mikroorganizmusok a teljesítményfokozásban

Tudtad? Vezető kutatók ma egy fajok sokaságából álló, azok által meghatározott és így sok irányból befolyásolható működésű szuper-organizmusként, ember-mikroba hibridként kezelik az emberi szervezetet, önálló világként, melyet természetesen egyedi támadók néha legyőzhetnek. A világ mikrobákon keresztül történő megértése lehetőségek ezreit teremtheti meg jelenlegi gondjaink kezelésére ... Teljes cikk megtekintés

Sportolók

Nyomtat Küldés

Legális teljesítményfokozás a sportban

A Jégkorong VB-n, a labdarúgó EB-n de a Riói Olimpián is szurkolóink meghódították a fél világot, jó hírét vivén országunknak. Rióban is voltunk szép számmal a nézőtéren, és ha közelebb lenne az olimpia helyszíne, lennénk még sokszorta többen is. Köszönhetően annak is, hogy kijutottunk a labdarúgó Eb-re, nagyobb kedvvel mennek ki együtt egész családok – arcfestéses kisfiúkkal és kislányokkal – egy-egy válogatott mérkőzésre. A nagyobbak kicsinosítják magukat, ezzel is jelezve, hogy a rendezvénynek ünnepi jellege van. Divatja van a szurkolásnak, a sportesemény előlépett a társadalmi események ranglétráján – ez vitathatatlan. Mára már nem csak pejoratív értelemben beszélnek arról, hogy szurkolói kultúra.

Persze már egy húszezres tömeg rendkívül heterogén, szinte minden jellemzőjében. Csakúgy, ahogy egy nagy keresztény ünnepen összesereglő tömeg. Érintettség alapján a nézőket is lehet skálázni a csak valakit elkísérőktől az érdeklődőkön át a vérmes szurkolókig.
A közönség homogenizációját külsőleg a különböző arcfestések, mezek, sálak, sapkák egységes színárnyalatú viselése hivatott elősegíteni. Az együvé tartozás erősítésére benn a stadionban is vannak más típusú törekvések: közös kántálások, éneklések, rigmusok ismételgetése, együttes felállás és leülés, taps, ováció1. Ha egy nagy csapat embernek a közös cselekvéseiből csak a leírtakat látnánk, akár még arra is gondolhatnánk, hogy ez egy új keletű karizmatikus istentisztelet közönsége. De - biztos nem csak azért, hogy ne essünk tévedésbe - a mi szurkolóink még mindezeken felül ütemesen szökdelnek is („Aki ugrál, büszke magyar, hej, hej!").

Sportoló és néző a sporteseményen

Közönség és sportoló egy sporteseményen nagyon egymásra tud találni. Ez részben a szurkolói belevonódás jelenségével magyarázható, ami nem is annyira a sport szeretetén, hanem inkább a néző érzékén, készségén múlik. Mivel a sport játék is, a versenyző fel tud oldódni benne; s valamilyen határig maga a szurkoló is bele tudja magát élni a sportoló helyzetébe. A sportpályán valós, jelen idejű küzdelem zajlik a nézők szeme láttára.

A sport a maga természeténél fogva különösen alkalmas ennek a szemléltetésére. A sportoló egész személyiségével, személyiségének teljes regulációs apparátusával megnyilvánul ebben a küzdelemben. Valószínűleg az érintettségünket fokozhatja, hogy ez a látvány előhívja saját életpályánk hasonló képeit. Egy kicsit talán idealizált is ez a szépen kiábrázolódó, szemlélt küzdelem - az életben kevesebb a hasonlóan tiszta helyzet. A versenyző sportolásával, kimutatott jellemvonásai által a sportpályán kedves, megkapó emberi jeleneteknek is tanúi lehetünk. A megcsillanó humor, az öröm; a képességek kiteljesítésének látványa magával tudja ragadni a közönséget - sőt, tűzbe-lázba hozni. Ezért is nagy a nemzetközi élsport szereplőinek felelőssége. Ők annyira reflektorfényben vannak, hogy még a sportversenyen kívüli megnyilvánulásaik is ismertté válnak a média által. Nézők - főleg pedig fiatalok milliói - ezekből merítenek példát. Persze sok másnak is tanúi lehetünk a sportpályákon és környékén: az erőszaknak, a szurkolói fanatizmusnak és annak, hogy a pénz még egy eredendően nemes eszmét is hogyan tud prostituálni - ez azonban kilépne a jelen írás határai közül.

A helyszíni átélés élménye olyan vonzó, hogy hiába a jelen idejű közvetítések, a szurkoló tudja, hogy ott lenni a siker pillanatában egyszeri és megismételhetetlen. Ennek az ára sokszor szinte mellékes számára. A versenyzőre is nagy hatással van a nézősereg, ha nem is mindenkire motiváló jelleggel. A néző-sportoló kapcsolat - ez akár közvetlenül kifejezésre jut, akár nem - mindig kölcsönös és kétirányú. Majdnem mindig úgy, hogy a verseny alatt nincs fizikai kontaktus, nincs kialakuló párbeszéd. Maga a szóbeliség általában egyirányú: a szurkolók hangos buzdítása a versenyző felé, aki tetteiben, gesztusaiban, hozzáállásában nyilvánul meg.

A szurkolás minőségi megközelítése

Bizonyosan nem véletlen, hogy nyelvünkben a lelkesítés szavunk is a buzdítás lélekkel való kapcsolatát fejezi ki. Tény, hogy hatására valami rezonál belül a versenyzőben. Amikor a szurkolói biztatás összeadódik a versenyző elszántságával, lélekig ható erősítő emóciókat és olyan változásokat idézhet elő, ami a fizikai teljesítményre is kihat. S így magát a verseny végkimenetelét is képes befolyásolni. Ahogy azt Balczó András írja egyik győzelméről: „A végén már nem tudtam, hogy én nyertem őáltaluk, vagy ők nyertek énáltalam"2. A szurkolást nevezhetjük legális teljesítményfokozónak, egy kívülről kapott és befogadott hatásnak.

A buzdítás többrétegű, összetett jelenség. Többek között vannak mennyiségi (pl. az összes jelen lévő szurkoló száma) és minőségi összetevői. Véleményem szerint minőségileg a szurkolói lelkesítés akkor áll igazán közel a céljához, ha ezek az összetevők kellő hangsúllyal megvannak magában a biztatásban.

A buzdítás felszíni rétegét a kimondott szavak jelentik a maguk értelmükkel, érzelmi töltetükkel. Ezek kifejezik a versenyzőnek, hogy az előtte álló lehetőség nem csak elérhető, hanem, hogy ezt a teljesítményt kívánatosnak is tartják a szurkolók. Sőt őszintén hisznek is benne, valahogy így például: „(bízok benned), te vagy az, aki meg tudod tenni; rád vártunk, hogy megmutasd!"

Mélyebb tartalmára az ad választ, hogy ezeket a szavakat, mondatokat hogyan adja át, mondja a szurkoló. Természetesen, ha mindezt őszinte hittel és lelkülettel adja, akkor a sportoló hitelesnek fogadja.

Azt gondolom, hogy van még egy nagyon fontos tartalmi elem, amit valamilyen szinten tartalmaznia kell a szívből jövő és szívhez szóló buzdításnak. Vegyük csak a Szentírás egyik legszebb biztató mondatát Izajás próféta könyvéből: „De a kik az Úrban bíznak, erejök megújul, szárnyra kelnek, mint a saskeselyűk, futnak és nem lankadnak meg, járnak és nem fáradnak el!" (Iz 40,31) Ez a mondat a 12. verstől kezdődő igei szakasznak a zárása. A 27. verstől ezt a nagy horderejű buzdítást vigasztalással vezeti fel, teszi teljessé a próféta. A próféta idejében is nagyon aktuális volt ez a vonás, mert a nép nagyon megfáradt. Ez a megfáradás akkori időben sem testi természetű volt. Ettől nem szabadít meg a passzív pihenés. Ilyen fáradtság bizony sokszor kiütközhet a sportolón is, akár fizikai tüneteket is produkálva. Kiváltó oka azonban elsősorban az idegőrlő stressz, az elbizonytalanodás, az elkövetkezendőtől való félelem. Ilyenkor ugyancsak szomjúhozik a sportoló lelke a segítségre, a buzdításra. Isten Igéje sem azt mondja, hogy dőlj egy kicsit le, pihend ki magad, aztán majd tovább mégy, ha gondolod! Nem, a sportolónak sem mondhatunk ilyet. A verseny róla szól, az ő ideje jött el, őérte szurkolunk.

Veres Jakó Károly írása, megjelent „A Szív" folyóirat 2016 július-augusztusi számában (www.asziv.hu)

Kapcsolodó cikkek

Ajánlott könyveink!

KÖNYVAJÁNLÓ: Sportágspecifikus sporttáplálkozás (szerző: Tihanyi András)

KÖNYVAJÁNLÓ: Sportágspecifikus sporttáplálkozás (szerző: Tihanyi András)

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

EDZÉSÉLETTAN könyv (Radák Zsolt)

EDZÉSÉLETTAN könyv (Radák Zsolt)

A kiadvány nemcsak terhelés-élettani könyv, hanem az edzésmódszerek hátterére és okaira is keresi a választ és módszereket is ajánl az edzéscélok megvalósításához. Részletes információkat ad az alapvető sejtfolyamatoktól az izomrendszer bemutatásán át az alkalmazkodás, fáradtság, képességfejlesztés, sporttáplálkozás, prevenció és sportgenetika témakörén keresztül a testedzés és öregedés összefüggéséig. Teljes cikk megtekintés

KÖNYV: A test izomzatának edzése

KÖNYV: A test izomzatának edzése

Ne akarjon úgy edzéseket vezetni valaki, hogy a gyakorlatok, az edzések anatómiai, élettani háttere ismeretlen számára. Az ismeretlen mindig veszélyeket tartogat, főként a végrehajtás részvevői részére. Amit az Edző mond, az „Szentírás”, hiszen Ő a szakember. Ez bizalom és egyúttal kiszolgáltatottság is a sportoló részére, ami az Edző felelősségét helyezi előtérbe. Teljes cikk megtekintés

Szavazás

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

Egy étrend-kiegészítő cég sporttáplálkozási tanfolyamot szervez. Egy orvosi tápszert forgalmazó cég roadshow-t tart sporttáplálkozás témában. Kaphatunk-e hiteles információt egy ilyen rendezvényen? Kaphatunk-e elfogulatlan szakértelmet? Jó lenne ha igen, és Ön szerint?

Sportsérülések

Bokarándulás, bokaszalag sérülések

Bokarándulás, bokaszalag sérülések

A leggyakoribb sportsérülés, futás vagy ugrás közben a talajra érkezéskor a boka kifordul, többnyire a külboka közelít a talajhoz, ritkábban a belboka. Leggyakoribb és típusos kosárlabdázóknál, de a többi csapat-labdajátékban is gyakori. Jellemzően a szalagok sérülnek különböző mértékben, de ugyanilyen módon csont-, ín- és egyéb képletek sérülése is kialakulhat Teljes cikk megtekintés

A könyök törései

A könyök törései

A könyöktáj törései küzdő és technikai sportokban gyakoribbak, jellemzőjük, hogy a legprecízebb kezelés után is funkciózavar (mozgáskorlátozottság) maradhat vissza Teljes cikk megtekintés

Achilles-ín szakadás

Achilles-ín szakadás

Legtöbbször hirtelen mozdulat, elrugaszkodás, kitámasztás közben az ín elszakad. A sérülés mindig valamilyen okból meggyengült ínon alakul ki (pl. krónikus túlterhelés, előzetes szteroid injekció). Teljes cikk megtekintés

Zúzódás, húzódás, rándulás

Zúzódás, húzódás, rándulás

A labdarúgás világszerte az egyik legnépszerűbb sport. Becslések szerint 1000 óra játékidőre 10-35 sérülés esik. Az összes sérülés 60-80 százaléka az alsó végtagokon fordul elő. Mik az okok, kiket milyen sérülés fenyeget? Teljes cikk megtekintés