Új rovatunk: TUDTAD?

Folyadék-, széhidrát- és sópótlás a sportban

Folyadék-, széhidrát- és sópótlás a sportban

A sportolók folyadékigénye a fokozott fizikai igénybevétel miatti izzadási, légzési és egyéb okok miatti nagyobb víz és ásványi anyag („só”) veszteség következtében magasabb az átlagosnál. Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Futók teljesítményfokozása: igazolt módszerek

Tudtad? Futók teljesítményfokozása: igazolt módszerek

Tudtad? Ahhoz, hogy egy anyag vagy módszer teljesítményfokozó hatását megítéljük, át kell tekintenünk használatának megalapozottságát és a módszerrel elvégzett tudományos kutatásokat. Teljes cikk megtekintés

Sportorvosi engedély: alkalmas? versenyezhet?

Sportorvosi engedély: alkalmas? versenyezhet?

A sportorvosi alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése, azon elváltozások felismerése, amelyek megléte esetén a versenyszerű sport, illetve egy adott sportág folytatása egészségkárosító hatású lehet. Alapvető célja tehát a sportoló egészségének védelme. Teljes cikk megtekintés

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Versenyezni néhány sportág kivételével kizárólag érvényes sportorvosi engedéllyel lehet ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Hiteles információk az L-karnitinről

Tudtad? Hiteles információk az L-karnitinről

Tudtad? Szemben azzal amit a reklámokban lassan évtizedek óta állítanak, az L-karnitin fogyást elősegítő, zsírégető hatását vegyes étrenden lévő egészséges felnőtt emberekben még soha nem sikerült kutatások során meggyőzően alátámasztani! Speciális csoportokban és egyes egyénekben ez a hatás nem zárható ki, ám ilyen célra az L-karnitin alkalmazása értelmetlen. Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Az emésztőrendszeri vérzések, a bélszövet különböző mértékű elhalása az élsport gyakori kísérői!

Tudtad? Az emésztőrendszeri vérzések, a bélszövet különböző mértékű elhalása az élsport gyakori kísérői!

Tudtad? Az intenzív testi aktivitás a vese, gyomor-bél rendszer, máj oxigénhiányos állapotát (ischaemia) idézheti elő, ezzel járó átmeneti vagy tartós funkciókárosodással együtt ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Asztma az olimpikonok körében – Gének szintjén kezelhetőek a panaszok?

Tudtad? Asztma az olimpikonok körében – Gének szintjén kezelhetőek a panaszok?

Tudtad? Az asztma (asthma bronchiale) a sportolók körében igen sűrűn előforduló krónikus kóros állapot. Sokan azzal magyarázzák az elit sportolók asztmásként való gyakori diagnosztizálását, hogy kizárólag ilyen módon válik számukra legalizálhatóvá az asztmagyógyszerekkel történő doppingolás ... Teljes cikk megtekintés

Tudtad? Paraziták az agyban - Mikroorganizmusok a teljesítményfokozásban

Tudtad? Paraziták az agyban - Mikroorganizmusok a teljesítményfokozásban

Tudtad? Vezető kutatók ma egy fajok sokaságából álló, azok által meghatározott és így sok irányból befolyásolható működésű szuper-organizmusként, ember-mikroba hibridként kezelik az emberi szervezetet, önálló világként, melyet természetesen egyedi támadók néha legyőzhetnek. A világ mikrobákon keresztül történő megértése lehetőségek ezreit teremtheti meg jelenlegi gondjaink kezelésére ... Teljes cikk megtekintés

Sportolók

Nyomtat Küldés

Gyerekkori fejfájás és az állkapocs-ízületi rendszer problémája

A gyakorlati tapasztalat is azt bizonyítja, hogy egyre több páciens érintett a problémában, s kórtörténetük egészen különböző. A gyerekek nagy részénél megfigyelhető, hogy migrénnel vagy fejfájásra való hajlammal évek óta kizárólag fájdalomcsillapítókkal kezelik anélkül, hogy a panaszok bármit is változnának, s továbbra is iskolai hiányzások, csökkent teljesítőképesség kíséri útjukon.

A gyakorlati tapasztalat is azt bizonyítja, hogy egyre több páciens érintett a problémában, s kórtörténetük egészen különböző. A gyerekek nagy részénél megfigyelhető, hogy migrénnel vagy fejfájásra való hajlammal évek óta kizárólag fájdalomcsillapítókkal kezelik anélkül, hogy a panaszok bármit is változnának, s továbbra is iskolai hiányzások, csökkent teljesítőképesség kíséri útjukon. A nyugtalan alvás, a hosszú ébrenléti fázisok már-már inkább szokványos, mint kivétel. Van olyan, akinél a szédülés a vezetőtünet és ez időnként ellehetetleníti a korosztálynak megfelelő életet. A szülők és az iskola csak ritkán reagálnak az első figyelmeztető jelekre.

Tudományos kutatás a fejfájásról

A fejfájásban szenvedő gyerekekről szóló kimutatás igen ijesztő. Szakértők becslése szerint már óvodás korban kb. 20 %-uk érintett, míg az általános iskolásak már több mint 50 %-uk. Marion Heinrich, Universität Göttingen pszichológusa szerint a 70-es évek kutatásai alapján csak minden hetedik gyermek volt érintett, időközben most már minden második. Marion és kolléganője Lisette Moris kifejezetten a fejfájás problémájával foglalkozik. Közösen végzett kutatásuk alapján a fiúk és lányok 43 %-a szenved fejfájástól legalább egyszer egy félév alatt. Több mint a fele ezeknek a gyerekeknek panaszai miatt nem teljesen terhelhető. És több mint 14%-uk hiányzott fejfájása miatt egy vagy több napot az iskolából. További kutatások megerősítik ezeket az eredményeket. Egy 7.000 diákkal végzett tanulmány rámutat, hogy a tizenkettedik életévéig kb. a gyerekek 90%-a tapasztal fejfájást. A 60%-uk már jól ismeri a feszítő fejfájást és 12%-uk szenved migréntől. De a panaszokat nagyon későn vagy egyátalán nem ismerik fel és a nem kutatják fel az okokat. Liljestrom et al. kutatása alapján a CMD vezető tünetei közé tartozik a fej-, és arcra sugárzó fájdalom.

A gyerekek gyakran évekig szednek fájdalomcsillapítót, mire az állkapocsízületi terápia lehetősége végre meghozza a megoldást!

Kutatásukban szoros összefüggést találtak a gyermekkori migrén és a rágóízületi problémák között. Bonjardim et al. tanulmányában is dominánsan jelennek meg az eltérések és a fejfájás problémája közötti párhuzamok. A megvizsgált 99 fő 3-5 év közötti gyerek 34,3 %-a mutatott CMD-re jellemző tüneteket. A fejfájásban szenvedő beteg gyerekek nagy részén lehetne segíteni, hiszen nem migrénjük, vagy feszítő fejfájásuk van, hanem állkapocs-ízületi problémájuk, amely e területnek sokszor vezető tünete.

Bebizonyított tény, hogy a kezeletlen fájdalom miatt az idegrendszeri kapcsolatok miatt nő az érzelmi és a neurológiai érzékenység is és ezáltal az érintett további panaszokat, fájdalmat kénytelen elviselni. Legtöbbször ha a fejfájásra való gyerekkori hajlam felnőttkorban is megmarad és a krónikussá vált fájdalom gyógyítása sokkal nehezebb, mint az akut stádiumban. A kiváltó ok nehezen felfedezhető, megjelenése is gyakran változik, diffúz, kiterjedt területen vagy máshol is panaszt okozva. Ennek elkerülése érdekében fontos idejében megszüntetni a fájdalmat.

Az ok megszámlálhatatlan egyedi tényező

Mint tudjuk az állkapocs-ízületi és a szájüregi rendszer megbetegedései sok tényezőből tevődnek össze. Problémára hajlamos páciensnél, ha a külső tényezők - mint egy erős stressz hatás - átlépik a határértéket, a kompenzációs mozgások és a túlterhelés miatt CMD alakulhat ki. A rágóízületet és környékét érintő megbetegedés tünetei nagyon különbözőek és egyedül vagy kombinációban is megjelenhetnek:

 • rágóízületi kattogás;
 • rágóizomban, arcon tapasztalt fájdalom;
 • szédülés;
 • fül-, ormelléküreg; váll-vállöv, torokfájdalom;
 • alvászavar;
 • nappali fáradtság;
 • reggeli feszültérzet;
 • nyakfájdalom;
 • a torokban érzett gombóc vagy szorító,kaparó érzés;
 • látászavar, a szem fájdalma;
 • fokozott fényérzékenység;
 • teljesítménycsökkenés, koncentrációs zavarok is felléphetnek.

Egyetlen betegség, funkcionális zavar, melynek rengeteg megjelenési formája felett sokszor sajnos az emberek nagy része "átsiklik".

Tovább növelheti a probléma kialakulásának esélyét a kiegyenlítetlen kontakthelyzet (rágófelszín - érintkezési felület), a fokozott magas harapás (overbite >6 mm), ahogy az egyoldali keresztharapás (pl. scoliosis esetén), a fájdalmas, feszes véghelyzet érzet vagy a nyitott harapás is. Prevenciós célból kiemelt területe a CMD-nek a fogszabályozás.

Az előzményekhez mindig hozzátartozik az általános állapot, a testfelépítés, továbbá központi kiváltó tényezőnek tekinthető a központi idegrendszer dopaminerg transmitter rendszere. (Lavigne GJ 2001). A fogak csikorgatása vagy erős összenyomásuk izom hiperaktivitást okoz, ami myopathiát és ezáltal fájdalmat vált ki a rágóizomzatban.  A ferdeharapás olyan közvetlen hatással bír a rágóízületre, mely megváltoztatja az ízület fiziológiás központi helyzetét, mely kibillenti az ízületet fiziológiás, centralizált helyzetéből, s ezzel laterális/oldalirányú elcsúszás (laterotrusio) keletkezik, kompresszió, megnövekedett nyomás vagy éppen széthúzás.

Az izmok túlfeszülése miatt a rágó-, arc-, és nyakizmok között felborul az egyensúly, így további eltéréseket von magával: a nyakcsigolyákon át,a gerinc melletti izomzat révén egészen egy elbillent csípőhelyzet, funkcionális végtaghossz különbség vagy térd- és lábízületi problémához vezetve.

Ugyan így, ezen a diszfunkciós láncon keresztül a rossz lábhelyzet és anatómiai lábtengely kihat a felül lévő képletekre. Ez az összefüggés már többször bebizonyosodott. Carsten Lippold 2004-es ortopédiai kutatási eredményei alapján a vizsgált személyek 52%-ánál szignifikáns kapcsolat áll a scoliosis (gerincferdülés) és az állkapocs helyzete között. Az 1945-ben Gresham és Smithells által vizsgált 61 fokozott nyaki gerincívvel rendelkező gyerekeket. A panasszal rendelkező gyerekek csoportjában gyakrabban fordult elő 2-es fokozatú állkapocs elcsúszás és nyitott harapás, mint a kontroll csoportban.

A gyermekek egészséges fejlődése

A gyermekek pozitív fejlődésében, különösképpen a központi idegrendszer fejlődésében nagy szerepet játszik az occipo-cervicalis átmenet, vagyis a koponya és az első csigolya közti átmenet. Ha ennek az ízületnek megváltozik a helyzete, az kihatással van a vegetatív rendszerre (nem akaratlagos beidegzések), a motoros rendszerre (akarattal irányítható mozgások), a testtartásra és az egyensúlyozásra is.

Kapcsolodó cikkek

Ajánlott könyveink!

KÖNYVAJÁNLÓ: Sportágspecifikus sporttáplálkozás (szerző: Tihanyi András)

KÖNYVAJÁNLÓ: Sportágspecifikus sporttáplálkozás (szerző: Tihanyi András)

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

EDZÉSÉLETTAN könyv (Radák Zsolt)

EDZÉSÉLETTAN könyv (Radák Zsolt)

A kiadvány nemcsak terhelés-élettani könyv, hanem az edzésmódszerek hátterére és okaira is keresi a választ és módszereket is ajánl az edzéscélok megvalósításához. Részletes információkat ad az alapvető sejtfolyamatoktól az izomrendszer bemutatásán át az alkalmazkodás, fáradtság, képességfejlesztés, sporttáplálkozás, prevenció és sportgenetika témakörén keresztül a testedzés és öregedés összefüggéséig. Teljes cikk megtekintés

KÖNYV: A test izomzatának edzése

KÖNYV: A test izomzatának edzése

Ne akarjon úgy edzéseket vezetni valaki, hogy a gyakorlatok, az edzések anatómiai, élettani háttere ismeretlen számára. Az ismeretlen mindig veszélyeket tartogat, főként a végrehajtás részvevői részére. Amit az Edző mond, az „Szentírás”, hiszen Ő a szakember. Ez bizalom és egyúttal kiszolgáltatottság is a sportoló részére, ami az Edző felelősségét helyezi előtérbe. Teljes cikk megtekintés

Szavazás

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

SPORTTÁPLÁLKOZÁS

Egy étrend-kiegészítő cég sporttáplálkozási tanfolyamot szervez. Egy orvosi tápszert forgalmazó cég roadshow-t tart sporttáplálkozás témában. Kaphatunk-e hiteles információt egy ilyen rendezvényen? Kaphatunk-e elfogulatlan szakértelmet? Jó lenne ha igen, és Ön szerint?

Sportsérülések

Bokarándulás, bokaszalag sérülések

Bokarándulás, bokaszalag sérülések

A leggyakoribb sportsérülés, futás vagy ugrás közben a talajra érkezéskor a boka kifordul, többnyire a külboka közelít a talajhoz, ritkábban a belboka. Leggyakoribb és típusos kosárlabdázóknál, de a többi csapat-labdajátékban is gyakori. Jellemzően a szalagok sérülnek különböző mértékben, de ugyanilyen módon csont-, ín- és egyéb képletek sérülése is kialakulhat Teljes cikk megtekintés

A könyök törései

A könyök törései

A könyöktáj törései küzdő és technikai sportokban gyakoribbak, jellemzőjük, hogy a legprecízebb kezelés után is funkciózavar (mozgáskorlátozottság) maradhat vissza Teljes cikk megtekintés

Achilles-ín szakadás

Achilles-ín szakadás

Legtöbbször hirtelen mozdulat, elrugaszkodás, kitámasztás közben az ín elszakad. A sérülés mindig valamilyen okból meggyengült ínon alakul ki (pl. krónikus túlterhelés, előzetes szteroid injekció). Teljes cikk megtekintés

Zúzódás, húzódás, rándulás

Zúzódás, húzódás, rándulás

A labdarúgás világszerte az egyik legnépszerűbb sport. Becslések szerint 1000 óra játékidőre 10-35 sérülés esik. Az összes sérülés 60-80 százaléka az alsó végtagokon fordul elő. Mik az okok, kiket milyen sérülés fenyeget? Teljes cikk megtekintés