Népszerű cikkeink

Mi a kreatin?

Mi a kreatin?

A kreatin egy olyan vegyület, melyet szervezetünk három aminosavból állít elő 1g/ nap mennyiségben. Teljes cikk megtekintés

Izomhúzódás

Nagy erőhatásra a lábszár izomzatban túlfeszülés keletkezik. Jellemzően excentrikus terhelés (izomfeszülés egyidejű összehúzódással) váltja ki. Túlterhelés, bemelegítés hiánya hajlamosít Teljes cikk megtekintés

Túlterhelés, túledzettség

Túlterhelés, túledzettség

A csúcsteljesítmény elérésének kulcseleme a helyesen megválasztott edzésmennyiség ill. intenzitás. Abban az esetben, ha kevés a mennyiségi munka vagy nem elég intenzív, úgy a sportoló nem tudja megvalósítani élete legjobbját, vagyis aluledzett marad. Teljes cikk megtekintés

Sporttáplálkozás

Sporttáplálkozás

A megfelelően időzített, adekvát táplálkozással és folyadékpótlással megvalósítható a maximális sportteljesítmény és az edzés, ill. verseny utáni gyors regeneráció. Teljes cikk megtekintés

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Versenyezni néhány sportág kivételével kizárólag érvényes sportorvosi engedéllyel lehet. A sportorvosi alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése. Teljes cikk megtekintés

Fogyasztás súlycsoportos sportágakban

Fogyasztás súlycsoportos sportágakban

A magyar sporttörténetben is találunk olyan sajnálatos eseteket, amelyekben a versenyző nem állhatott ki ellenfelével, mert a mérlegeléskor súlya többet nyomott a kelleténél, vagyis annál a súlycsoportnál, amelyikre benevezett Teljes cikk megtekintés

Sportpszichológia

Nyomtat Küldés

Sportolók energiaszint szabályozása

Egy sporteseményen szabályoznod kell az energiaszintjeidet és meg kell győződnöd róla, hogy maximális energia áll a rendelkezésedre. Felvázoljuk három módot, hogy egy sportoló miként pazarolhatja energiáit, ezáltal el tudod kerülni ezeket.

Egy sporteseményen szabályoznod kell az energiaszintjeidet és meg kell győződnöd róla, hogy maximális energia áll a rendelkezésedre. Soha nem tudhatod, hogy az időjárás mikor szívja el az energiáidat. Talán egy meccs késik, vagy pont hogy túlmegy. Muszáj energiát raktároznod, hogy amikor szükséged van rá, legyen honnan meríteni. Ebben a részben felvázoljuk három módját, hogy egy sportoló miként pazarolhatja energiáit, ezáltal el tudod kerülni ezeket.

Negatív belső kommunikáció

A negatív belső beszéd a leggyakoribb módja, ahogy egy sportoló pazarolja az energiát. A túl gyakori negatív pillanatok átfordulnak hosszú távú negativitásba. A negatív gondolkodás egy egész meccsen keresztül tarthat. Gondolj csak bele: pl egy tenisz meccset, ami 2 óra könyörtelen negativitás.

Lehet, hogy kívülről nyugodtnak tűnsz, de ha negatív gondolataid vannak, akkor azok kimerítik az energiáidat. Tehát a gondolat, mint a "Nem fogok ma nyerni" szorongást és aggodalmat eredményez. Ez a negatív érzelem hatalmas mennyiségű energiát von el.

Ha észreveszed, hogy kezd beindulni a negatív belső kommunikáció, azonnal fordítsd meg!

Érzelmi többlet

Ha túl érzelmes vagy az befolyásolja a viselkedést. Minél több az érzelem, annál több energiát fordítasz ezekre és ezáltal gyorsabban fáradsz, ami hatással lesz a teljesítményedre.

Akármikor, amikor sok az érzelem benned(még akkor is ha pozitívak), azok elvonják az energiáidat. A célunk az, hogy az érzelmeket az ellenőrzésünk alatt egy megfelelő tartományban tartsuk. Kell, hogy legyenek érzelmek, de ne túl sok. A legtöbbször a túl sok érzelem negatív érzelmekkel jár mint például a harag, a frusztráció, a félelem ,az aggodalom vagy a neheztelés. Minden alkalommal amikor hagyod, hogy az érzelmek sokáig jelen legyenek, energiát veszítesz, amire később szükség lehetne játék közben vagy akár a következő napon.

Még a világ legjobb sportolói is hibáznak. A hibák amelyeket egy sportoló követ el közel sem olyan lényegesek, mint az okok amelyek a hibáig vezettek. Ha az érzelmeid kikerülnek az irányításod alól végül el is pusztítanak - ez fájdalmasan hat majd a saját teljesítményedre, ami végül az egész csapat teljesítményét húzza le. Mindig arra tanítjuk a sportolóinkat, hogy fogadják el a saját érzéseiket még ha az negatív is, mint a gond, vagy a félelem. Ha elfogadja, hogy ő fél vagy aggódik, akkor nem kell megtapasztalnia az érzelmekkel való harcból következő feszültséget.

Felkészülés hiánya

Ha nem vagy elég felkészült egy versenyre, úgy érzed, hogy sokkal több energiát kell ráfordítani mint amennyit kellett volna. A felkészülés hiánya több energiát von el, mint gondolnád. Amikor teljesen felkészült vagy úgy érzed magabiztos és izgatott vagy. Másrészről, ha nem vagy megfelelően felkészült akkor sok energiát veszítesz, mert folyamatosan a teljesítményed miatt aggódsz. A magabiztosságod alacsonyabb, az aggodalom és a szorongás magasabb.

Az aggodalom olyan, mint egy csöpögő csap - lehet nem érzed soknak, de idővel az lesz. Ahelyett, hogy aggódsz a felkészületlenség miatt, használj több energiát csak a felkészülésre. Energiatartalékok kiépítésére van szükség a sikerhez.

Hogy felkészült legyél, ismerned kell az erősségeidet és a gyengeségeidet. Akkor tudod maximalizálni a felkészülést, ha a következő terülteken felméred és értekeled magad legalább egyszer egy héten. Ha jól felkészülsz ezeken a területeken, akkor máris készen állsz teljesíteni.

 • Fizikai:
  A fizikai előkészítése magába foglalja az elegendő pihenést, az egészséges táplálkozást, a megfelelő folyadékbevitelt, és hogy megfelelően edzett legyél.
 • Készség:
  A készség előkészítése magába foglalja az odafigyelést a technika helyes végrehajtására, és a sportolói képességekre amik szükségesek az adott sportágban.
 • Stratégia:
  A stratégiai előkészítés magába foglalja a tervezést, a játékterv ismeretét és hogy tudd, hogy mi a feladatod a csapaton belül.
 • Mentális:
  A mentális felkészülés is magába foglalja a képzelet használatát, és a pozitív belső motivációt.
 • Személyes:
  A személyes felkészülés a sporton kívül minden - eleget tettél e az iskolai, munkahelyi kötelezettségeknek...stb

 

Fontos szempont az energiaszintek irányításakor, hogy tudd mennyi energia kell neked ahhoz, hogy a versenyen a legjobb formádat hozd. Ha javítani szeretnéd, hogy tudd mi az ideális versenyállapotod, csak kövesd a következő tanácsokat és tippeket:

 • Írásos feljegyzés:
  A legtöbb sportoló használ jegyzeteket, azokról a dolgokról amiket követni akar, az egyik ilyen az energia. Te is meg tudod csinálni, nem kell hozzá tudósnak lenni. Szimplán csak leírod, mit érzel a verseny alatt. Csak arra kell válaszolnod, hogy ''Hogy érzem magam mentálisan?" és "Hogy érzi 'magát' a testem?".
 • Skála használata:
  Használhatsz egyszerű számskálát, amivel követheted az energiaszintjeidet. Csinálhatsz egy szimpla diagrammot, amivel értékelheted a napod.
 • Videófelvétel:
  A videó nem hazudik. Így megnézeted mennyire tűntél erősnek fizikailag, és hogy hogyan teljesítettél a kritikus pillanatokban, és így tovább.

 

Az egyik módja, hogy összehangold az energisztinjeidet az, hogy visszagondolsz arra az időre amikor az energiád a legjobb volt. Szánj egy kis időt arra, hogy 3-5 verseny alkalmával leírod, hogy hol vannak az energiaszintjeid és hogy hol szeretnéd, hogy legyenek. A lehető legrészletesebben. Gondolkodj és írd le, hogy mi tehette ezeket az energiaszinteket ilyenné: az alvási szokásaid? A táplálkozás? A mentális felkészülés? Ezeket a tapasztalatokat fel tudod használni a céljaid elérésére.

 

(forrás: www.sportpszicho.blog.hu

SZAKÉRTŐINK, SZOLGÁLTATÁSAINK
(a bemutatkozás elolvasásához kattintson a képekre!)
 

Kapcsolodó cikkek

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam

Szavazás

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Kérünk, hogy válassz a felsorolt témák közül (akár többet is), amiről szeretnél olvasni portálunkon!