Népszerű cikkeink

Mi a kreatin?

Mi a kreatin?

A kreatin egy olyan vegyület, melyet szervezetünk három aminosavból állít elő 1g/ nap mennyiségben. Teljes cikk megtekintés

Izomhúzódás

Nagy erőhatásra a lábszár izomzatban túlfeszülés keletkezik. Jellemzően excentrikus terhelés (izomfeszülés egyidejű összehúzódással) váltja ki. Túlterhelés, bemelegítés hiánya hajlamosít Teljes cikk megtekintés

Túlterhelés, túledzettség

Túlterhelés, túledzettség

A csúcsteljesítmény elérésének kulcseleme a helyesen megválasztott edzésmennyiség ill. intenzitás. Abban az esetben, ha kevés a mennyiségi munka vagy nem elég intenzív, úgy a sportoló nem tudja megvalósítani élete legjobbját, vagyis aluledzett marad. Teljes cikk megtekintés

Sporttáplálkozás

Sporttáplálkozás

A megfelelően időzített, adekvát táplálkozással és folyadékpótlással megvalósítható a maximális sportteljesítmény és az edzés, ill. verseny utáni gyors regeneráció. Teljes cikk megtekintés

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Sportorvosi vizsgálat - mire számíthatsz?

Versenyezni néhány sportág kivételével kizárólag érvényes sportorvosi engedéllyel lehet. A sportorvosi alkalmassági- és időszakos szűrővizsgálatok célja a betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése. Teljes cikk megtekintés

Fogyasztás súlycsoportos sportágakban

Fogyasztás súlycsoportos sportágakban

A magyar sporttörténetben is találunk olyan sajnálatos eseteket, amelyekben a versenyző nem állhatott ki ellenfelével, mert a mérlegeléskor súlya többet nyomott a kelleténél, vagyis annál a súlycsoportnál, amelyikre benevezett Teljes cikk megtekintés

Sportpszichológia

Nyomtat Küldés

Evés- és testképzavarok felismerése a gyakorlatban

A mozgás életünkben többféle funkciót is betölthet. Egyrészt jelentheti az aktív kikapcsolódást, az egészség megőrzésének egy eszközét. Kiemelendő továbbá alakformáló hatása is, akár önmagában, akár egy diéta kiegészítéseként. Mindez fontos, támogatandó viselkedésforma, mindaddig, míg a mozgási, illetve evési szokásaink nem válnak károssá testi-, lelki egészségünkre.

A mozgás életünkben többféle funkciót is betölthet. Egyrészt jelentheti az aktív kikapcsolódást, az egészség megőrzésének egy eszközét. Kiemelendő továbbá alakformáló hatása is, akár önmagában, akár egy diéta kiegészítéseként. Mindez fontos, támogatandó viselkedésforma, mindaddig, míg a mozgási, illetve evési szokásaink nem válnak károssá testi-, lelki egészségünkre.

  1. A felismerésben fontos szerepe van mind az edzőknek, mind a családnak, barátoknak. Az étkezésre, mozgásra való beszűkült gondolkodás-, és viselkedésmód hamar feltűnővé válhat a környezet számára. Ez jelentheti azt, hogy nincs más témájuk, amiről beszélnének, illetve rendre ebbe az irányba terelik a szót. Az edzők a fitness teremben észrevehetik, hogy egy-egy vendég akár mindennap megfordul az edző teremben, ahol aztán hosszú órákat tölt teste alakításával. A család, barátok megfigyelése a már említetteken kívül abban állhat, hogy ezek a személyek egyre több időt töltenek a mozgással, életüket a szerint szervezik, hogy a programjaik illeszkedjenek az edzésidőhöz.
  2. Az evészavarban szenvedő személyek gyakran leépítik külső kapcsolataikat, hogy ne kelljen mások kritikáját hallgatni evési szokásaikra vonatkozóan.
  3. Sokszor anyagi gondot is jelenthet ezen emberek számára a drága sportfelszerelések megvásárlása; de az anabolikus szteroidok beszerzése sem olcsó mulatság, arról nem is beszélve, hogy használatuk illegális és súlyos egészségügyi kockázatokat hordoznak magukban. Figyeljünk fel rá, ha ismerősünk, akire ez korábban nem volt jellemző, kisebb-nagyobb összegeket kér kölcsön tőlünk és ismerősi köre többi tagjától is.
  4. Az anorexiában szenvedő személyeken a környezet könnyen észreveheti, hogy ismerősük egyre soványabb, míg ez nem ilyen egyszerű a bulimiásoknál, akiknek súlya nem ingadozik feltűnően. Esetükben viszont odafigyelésre adhat okot, ha minden étkezést követően első útjuk a mosdóba vezet.
  5. Végül, de nem utolsó sorban, a külsejükkel elégedetlen emberekre jellemző lehet, hogy még nyáron is, a nagy melegben is hosszú ujjú, bő ruhákban járnak, hogy nem kívánatosnak értékelt testüket így rejtsék el. A ruházkodás mellett igyekszünk további gyanús jeleket felsorolni, melyek felhívhatják a figyelmet arra, hogy a környezetünkben élőnek problémája van.
  6. Az evészavaros, anorexiás fiatal mindenféle okot talál arra, hogy kikerülje a közös családi étkezéseket, de eközben szívesen főz a szeretteinek akár tízfogásos ebédet is. Ilyenkor azt láthatjuk, hogy a család hízik, míg a gyermek egyre csak fogy.
  7. Jellemző továbbá, hogy ha esznek is, minél kalóriaszegényebb, lehetőleg zsírmentes ételt választanak, mint például a saláták. Emellett lassan esznek és az ételt egészen apróra vágják. Főképp bulimiások esetén fordul elő, hogy a hűtőből nagy mennyiségű étel tűnik el, ezzel párhuzamosan pedig hányás nyomok tűnnek fel a fürdőszobában.
  8. Még egy, első hallásra megdöbbentő tünetről szólunk, ez a rágás-kiköpés szindróma. Ennek során az érintett a már megrágott ételt egy zacskóba köpi, amit azután a lakás különböző pontjain rejt el. Ezzel kettős célja van, egyrészt titkolni szeretné betegségét, másrészt vágyik is arra, hogy szülei felfedezzék a problémát és segítséget nyújtsanak neki.
  9. A felsorolt problémák súlyos egészségkárosító hatással bírnak, ezért mielőbbi felismerésük és a zavarban szenvedők kezelésbe irányítása kiemelt fontosságú. A minél korábbi terápiás ellátás, melyhez komplett egészségügyi csapat bevonása szükséges (pszichiáter, pszichológus, dietetikus), nagyban hozzájárul a sikeres gyógyuláshoz.

(A szerző engedélyével: Menczel Zsuzsa - menczelzsuzsa.com)

Kapcsolodó cikkek

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam

Szavazás

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Kérünk, hogy válassz a felsorolt témák közül (akár többet is), amiről szeretnél olvasni portálunkon!