Teljesítményfokozás

Kiemelt linkek

Tudtad? EPO-dopping legálisan?

Tudtad? EPO-dopping legálisan?

A vér oxigénszállító képessége a sportteljesítmény meghatározó tényezője, a teljesítményt jelentősen korlátozhatja illetve fokozhatja ennek értéke. A vér oxigénszállító képessége illegális saját vagy idegen vér beadásával, magaslati edzőtáborokkal, továbbá hypoxiás kezelésekkel (az oxigénhiány fokozza az EPO- termelést), valamint az illegális, ám olcsó vérképzésfokozó hatású mesterséges eritropoetinnel (EPO, eritropoetin: vérképzést [erythropoesis] elősegítő hormon) és rokon vegyületeivel is növelhető. Teljes cikk megtekintés

Adaptogének és az edzésterhelés

Adaptogének és az edzésterhelés

Talán kevesen gondolnak bele abba a ténybe, hogy valójában az élsport és az aktív szabadidősport edzései nem csupán fizikai, hanem lelki és szellemi megmérettetést is jelentenek. A szervezet a terhelésre stressz-választ alakít ki. Az adaptogén vegyületek képesek a stressz-reakciót enyhíteni, az edzések utáni regenerációt gyorsítani. Teljes cikk megtekintés

Ekdiszteroidok az étrend-kiegészítésben – legális „dopping”?

Ekdiszteroidok az étrend-kiegészítésben – legális „dopping”?

Az ekdiszteroid-vegyületekről ismert, hogy a rovarok fejlődésére és átalakulására ható hormonok találhatóak közöttük. Már a már az is köztudott, hogy a növények nagy változatosságban szintetizálnak ilyen anyagokat a rovarok elleni védekezés céljából. Teljes cikk megtekintés

Sporttáplálkozás, étrend-kiegészítés

Nyomtat Küldés

Beszéljünk a C vitaminról!

A vitaminokat és nyomelemeket az emberi szervezet nem képes előállitani, de megfelelő működéséhez – bár csekély menyiségben – elengedhetetlenül szükségesek. Szerepük leginkább egy robbanómotor gyújtógyertyájának működéséhez hasonlítható, a szervezet anyagcserefolyamatait „beindítják”, illetve szabályozzák.

Hogyan hat szervezetünkben a C vitamin?

A C vitamin (aszkorbinsav) hatásmechanizmusát az emberi szervezetben csak részben ismerjük, de funkciói közül ki kell emelni a sejt anyagcseréjében az ún. redox funkciót, azaz azt a képességet, hogy hidrogén ionokat képes megkötni és felszabadítani, hogy a környezet változó oxidációs feltételei között biztosítsa az egyensúlyt. Az aszkorbinsav tehát dehidro-aszkorbinsavvá tud átalakulni, és ez a folyamat reverzibilis. Mindkét formája képes megelőzni a C vitamin közismert hiánybetegségét, a skorbutot. Az átalakuláshoz 2 aminósavra, a glutationra és a ciszteinre is szükség van. Hatásmechanizmusai közül a legjelentősebb az ún. stressz hormonok (adrenalin, noradrenalin) valamint a hidroxiprolin termelődésére való hatás. A hidroxiprolin a kollagén és a csont képződésében játszik jelentős szerepet, a nem megfelelő C vitamin ellátottság, főleg gyermekkorban, a kötőszövet rugalmasságának jelentős csökkenését eredményezheti. Ezen túlmenően a vas felszívódásához is megfelelő C vitamin jelenléte szükséges. Az orvosi gyakorlatban methemoglobinémia esetében, ill. műtétek előtt a sokk megelőzésére is szokás használni. (A methemoglobin képes kiszorítani az oxigént szállító hemoglobint a helyéről).

Gyakorol-e hatást a C vitamin a sportteljesítményre?

Sportolás közben az előzetesen szedett nagy dózisú  C vitamin mind a vércukorszintet, mind a keringő zsírsavak mennyiségét megnöveli. A jelenség magyarázata, hogy a C vitamin fokozza a felszabaduló ún. stressz hormonok mennyiségét, melyek mobilizálják a zsírsavakat. Mivel 1 mol zsírsavból 131 mol ATP keletkezik, míg l mol glukózból mindössze 38 mol, a nagyobb energia jobb teljesítményt eredményezhet, főleg hosszantartó, állóképességi sportolás esetében.

Milyen a C vitamin anyagcseréje?

A szájon át bevett közepes adagú C vitamin majdnem teljesen felszívódik a gyomor-bélrendszerből és részt vesz a szervezet anyagcseréjében, a széklettel mindössze 1 % választódik ki. Az emésztőrendszer nem megfelelő működésekor (pl. hasmenés, gyomorfekély v. gyomorműtét után) viszont olyan mértékben károsodhat a felszívódás, hogy pl. a fehérvérsejtekben a normál mennyiségnek mindössze a fele lehet. A szervezetbe jutott C vitamin egyenletesen oszlik meg a test szöveteiben, szintje relatíve a legmagasabb a mellékvesekéregben és az agyalapi mirigyben, legalacsonyabb az izom és a zsírszövetben. Mint minden vízben oldódó vitamin, a C vitamin is a vizelettel ürül, ha a bevett menyiség meghaladja a vese "küszöbértékét", azaz 1,4 mg-ot a vérplazma 100 ml-ében. Normális körülmények között a szervezetben lévő mennyiségnek mindössze 3 %-a ürül ki. A hiedelmekkel ellentétben a vizelettel ürített oxálsavnak csak a fele származik a C vitaminból, és csak extrém nagy adag (kb. 8 g) C vitamin bevétele okoz jelentős ürítést és esetleges vesekő képződést (de ilyen bevitelnél már észleltek véres vizelet ürítést is!!).

Melyek a fő C vitamin források?

A C vitamin minden friss gyümölcsben és zöldségben megtalálható, főleg a citrusfélékben, de kis mennyiségben a friss hús is tartalmazza. A felnőtt szervezet C vitamin készlete 20-50 mg testsúlykilogrammonként, melynek 3 %-a lebomlik naponta, tehát a megfelelő C vitamin ellátottságot tessúlykilogrammonként 1,0-1,7 mg-ra teszik. Gyerekek és serdülők szükséglete ennél jóval magasabb, 6-7 mg testsúlykilogrammonként. A megfelelő C vitamin ellátottságot a vérplazmából lehet meghatározni, 100 ml-ként 0,4 ml a kívánatos érték.

Melyek a C vitamin hiány jelei?

Az állatok képesek C vitamint szintetizálni, az ember viszont csak táplálékkal juthat hozzá. Közismert tény, hogy a tápanyagok vitamintartalma a tárolás és feldolgozás során jelentősen lecsökken, de a szervezet C vitamin igényét a dohányzás is jelentősen fokozza.A C vitamin hiány közismert betegsége a skorbut és csecsemőkorban az ún. Möller-Barlow betegség. A tünetek közül kiemelhető az egész testen felépő pontszerű bevérzések, az ún. petecsek jelentkezése, az ínygyulladás és a fokozott szaruképződés, melyet a hajhagymák blokkolódási is kisérhet, valamint testszerte jelentkező bevérzések. Skorbutban a kollagén, a csontok és a dentin felépítése is zavart szenved. A fenyegető skorbut jelei: bágyadtság, fáradtság, kimerülés, kóros soványság és izomfájdalmak, későbbi stádiumban szapora szívműködés és nehézlégzés is keletkezhet. Gyerekeknél a fogzás és csontnövekedés késleltetését is okozhatja. Idegrendszeri tünetek közül a fokozatosan kialakuló depresszió a legjelentősebb.

A C vitamin szerepe a gyógyításban

Az orvosi gyakorlatban C vitamint főleg vitaminhiányos állapotokban adunk, de gyakorta használatos fertőzések esetében és reumás kórképekben is. Csonttörések esetében elősegíti a kalluszképződést, de fogínygyulladáskor és különböző bevérzések kezelésére is használatos. Az energiafelszabadításra gyakorolt kedvező hatása miatt extrém fizikai erőkifejtések alkalmával is ajánljuk. Meghűléses betegségekben elterjedt a használata, bár ennek kedvező hatását még vitatják.

Túl sok C vitamin ártalmas is lehet?

A C vitamin még nagy adagban sem okoz kóros eltérést, kivéve az extrém magas, napi 5-10 g-os adagot, mely hasmenést, illetve ritkán allergiás reakciót is kiválthat de ilyen bevitelnél már észleltek véres vizelet ürítést is!!. Újabban gyártanak lassan felszívódó, ún. time-released C vitamin készítményeket, de történtek próbálkozások zsírban oldódó C vitamin kifejlesztésére is. Bár a kereskedelemben számos szintetikus készítmény kapható, C vitamin szükségletünket lehetőleg friss gyümölcsből és zöldségből  fedezzük!

Kapcsolodó cikkek

Teljesítményfokozás

ÚJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

ÚJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

A most induló – és rendszeresen aktualizált és feljesztett – „Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus” (DOKK) célja a legenyhébb megfogalmazás szerint is kaotikus, ellentmondásos étrend-kiegészítő világban támogatást nyújtani az ez iránt érdeklődőknek. A katalógusban szereplő étrend-kiegészítők gyártók által és az ő felelőségükkel a rendelkezésünkre bocsátott igazoló dokumentumai NAGY BIZTONSÁGGAL igazolják,hogy a felsorolt étrend-kiegészítők használata során a MINIMÁLIS A KOCKÁZATA A VÉTLEN DOPPINGOLÁSNAK! Teljes cikk megtekintés

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam

Szavazás

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Kérünk, hogy válassz a felsorolt témák közül (akár többet is), amiről szeretnél olvasni portálunkon!









Szavazás

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Az edzés és regeneráció szoros kölcsönhatásban áll egymással. Ha a tréning magas intenzitást igényel vagy hosszú ideig tart, akkor több időre van szükség a szervezet energiaszintjének helyreállításához, az izmok-, szervek-, szövetek-, sejtek- működésbeli restaurációjához és nem utolsó sorban a lelki folyamatok egyensúlyba hozásához.