Teljesítményfokozás

Kiemelt linkek

Tudtad? EPO-dopping legálisan?

Tudtad? EPO-dopping legálisan?

A vér oxigénszállító képessége a sportteljesítmény meghatározó tényezője, a teljesítményt jelentősen korlátozhatja illetve fokozhatja ennek értéke. A vér oxigénszállító képessége illegális saját vagy idegen vér beadásával, magaslati edzőtáborokkal, továbbá hypoxiás kezelésekkel (az oxigénhiány fokozza az EPO- termelést), valamint az illegális, ám olcsó vérképzésfokozó hatású mesterséges eritropoetinnel (EPO, eritropoetin: vérképzést [erythropoesis] elősegítő hormon) és rokon vegyületeivel is növelhető. Teljes cikk megtekintés

Adaptogének és az edzésterhelés

Adaptogének és az edzésterhelés

Talán kevesen gondolnak bele abba a ténybe, hogy valójában az élsport és az aktív szabadidősport edzései nem csupán fizikai, hanem lelki és szellemi megmérettetést is jelentenek. A szervezet a terhelésre stressz-választ alakít ki. Az adaptogén vegyületek képesek a stressz-reakciót enyhíteni, az edzések utáni regenerációt gyorsítani. Teljes cikk megtekintés

Ekdiszteroidok az étrend-kiegészítésben – legális „dopping”?

Ekdiszteroidok az étrend-kiegészítésben – legális „dopping”?

Az ekdiszteroid-vegyületekről ismert, hogy a rovarok fejlődésére és átalakulására ható hormonok találhatóak közöttük. Már a már az is köztudott, hogy a növények nagy változatosságban szintetizálnak ilyen anyagokat a rovarok elleni védekezés céljából. Teljes cikk megtekintés

Sporttáplálkozás, étrend-kiegészítés

Nyomtat Küldés

Étrend-kiegészítők a teljesítményfokozásban

A sportolók célja a különböző készítmények használatával a tápanyagigény fedezése, az egészségmegőrzés, a sporttevékenység káros hatásainak ellensúlyozása, a regeneráció idejének csökkentése, a sportteljesítmény javítása és/vagy az edzés adaptáció fokozása, valamint a testösszetétel kedvező irányban történő megváltoztatásának elősegítése.

Étrend-kiegészítők hivatalos és reális definíciója, szabályozása és problémái

Az étrend-kiegészítők olyan orálisan használható készítmények, melyek hatóanyaga {korábbi definíciók szerint} táplálkozásunk egy vagy több összetevője. Ilyen összetevők lehetnek különböző tápanyagok, gyógynövények, enzimek, de végső soron bármi: szintetikus vegyületek, hormonok, gyógyszerek, minden ami kinevezhető étrendkiegészítőnek.
Az étrend-kiegészítőknek létezik természetesen hivatalos meghatározása, engedélyezett dozírozása, az Európai Uniós csatlakozás előtt pedig csak OÉTI engedély, illetve kötelező szakvélemény birtokában kerülhettek legálisan kereskedelmi forgalomba, ami a hivatalos szemlélet szerint növelte ezen készítmények biztonságosságát. A csatlakozást követően az étrend-kiegészítők vonatkozásában megszűnt az előzetes kötelező engedélyezés és helyette csak úgynevezett bejelentési (notifikáció) kötelezettség van. A 37/2004. (IV.26.) ESZCSM rendelet értelmezése szerint

"az étrend-kiegészítők olyan élelmiszerek, amelyek koncentrált formában tartalmaznak tápanyagokat, egyéb táplálkozási vagy élettani szempontból fontos anyagokat külön-külön vagy kombináltan úgy, hogy lehetőséget adjanak az átlagos étrend említett anyagokkal való kiegészítésére. Megjelenési formájuk eltér a hagyományos élelmiszerekétől, például kapszula, pasztilla, tabletta, port tartalmazó tasakocska, adagolókanállal adagolható por vagy más hasonló forma, amely alkalmas por, illetve folyadék kismennyiségű adagolására. Már a meghatározásból is egyértelmű, hogy például a gyógynövényteák nem tartozhatnak e rendelet hatálya alá, vagyis e termékcsoportba. Az előírás szerint „tápanyag" alatt vitaminok, ásványi anyagok értendők"

Az összetevők tekintetébem a maximális mennyiség megállapításához figyelembe veszi a vitaminok és ásványi anyagok biztonságos legfelső szintjét (UL = upper level), a vitaminok és ásványi anyagok egyéb élelmiszerekből származó bevitelét, a vitaminok és ásványi anyagok népesség számára ajánlott napi beviteli értékét (RDA). A további étrend-kiegészítő összetevők EU-s szabályozása előbb utóbb bekövetkezik, reális képet a hivatalos szemlélet sajnos nem ad. Az OÉTI által korábban kidolgozott útmutatóban leírtak például gyakorlati szempontokat sem tükröznek - ha például az L-karnitin maximálisan elfogadható mennyiség/nap adagját nézzük (500 mg) ez nem éri el a vizsgálatok sokasága alapján biztonságosnak talált és sportolók számára egyáltalán hatást kiváltani képes mennyiségeket (1000-3000 mg/nap). Amit tehetünk, hogy szakmai felelősségünk tudatában, fokozott orvosi felügyelet mellett alkalmazzuk a különböző, természetesen kizárólag megfelelő mértékben biztonságos hatóanyagokat a szakirodalomban alátámasztott módon! .  Az alkalmazott készítménynek az adott sportoló számára hatékonynak és biztonságosnak kell lennie.

 

Étrend-kiegészítők és teljesítményfokozás

A sportolók célja (egyebek mellett) a különböző  készítmények használatával a tápanyagigények  fedezése, az egészségmegőrzés, a sporttevékenység káros hatásainak ellensúlyozása, a regeneráció idejének csökkentése, a sportteljesítmény javítása és/vagy az edzés adaptáció fokozása, valamint a testösszetétel kedvező irányban történő megváltoztatásának elősegítése. Ahhoz hogy egy anyag vagy módszer teljesítményfokozó hatását megítéljük, át kell tekintenünk használatának elméleti élettani megalapozottságát, és kiegészítővel, módszerrel elvégzett tudományos kutatásokat. Az étrend-kiegészítőket gyakran már elméleti alapon elutasíthatjuk. Fontos az elvégzett tanulmányok megfelelő kontrolláltsága, az emberi alanyok (önkéntesek) részvétele, a kellően nagy minta (elegendő résztvevő), a publikáció helye és ideje. Sok kutatást cégek szponzorálnak, ez esetenként problémásá teheti a megítélést vagy elodázhatja az adatok közlését. A racionális elméleti alapokkal rendelkező, tanulmányokkal igazolt hatásosságú és biztonságosságú engedélyezett anyagokat és módszereket érdemes lehet megfelelő körülmények között kipróbálni.

Négy csoportba sorolhatóak be praktikus szempontok (hatásosság és biztonságosság) alapján az étrend-kiegészítő hatóanyagok és kombinációik:

A csoport - támogatandó hatóanyagok és hatóanyag kombinációk, melyek hatásossága és biztonságossága mögött meggyőző tudományos érvek állnak, mint pl.:

B csoport - ígéretes, részben alátámasztott és meglehetősen biztonságosnak tekinthető hatóanyagok és hatóanyag kombinációk, mint pl.:

C csoport - olyan hatóanyagok, melyek kedvező hatásai kevéssé alátámasztottak, mint pl.:

 

D csoport - olyan hatóanyagok, melyek kedvező hatásai és/vagy biztonságosságuk kérdéses, ezért alkalmazásuk egyáltalán nem javasolt, mint pl.:

 

Teamünkről

A kreatin fent ismertetett kiragadott példája jól mutatja, hogyan aknázhatjuk ki a legális teljesítményfokozásban az "omika" tudományokat, így a nutrigenomikai összefüggéseket és a transzkripció befolyásolását, melyre szakértőink kifejezetten törekednek.  Mind a direkt, mind az indirekt teljesítményfokozásra nagy hangsúlyt fektetünk, olyan hazánkban sokáig elhanyagolt területeket is felhasználva mint az immuntáplálás. Teamünk a sportteljesítmény fokozásában és akár a sportsérülések (törések, szakadások) gyógyításának támogatásában mind a pszichológia, mind az orvostudomány, mind a dietetika legfrissebb eredményeire támaszkodik, forradalmian új szemléletet megjelenítve Magyarországon.

Kapcsolodó cikkek

Teljesítményfokozás

ÚJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

ÚJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

A most induló – és rendszeresen aktualizált és feljesztett – „Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus” (DOKK) célja a legenyhébb megfogalmazás szerint is kaotikus, ellentmondásos étrend-kiegészítő világban támogatást nyújtani az ez iránt érdeklődőknek. A katalógusban szereplő étrend-kiegészítők gyártók által és az ő felelőségükkel a rendelkezésünkre bocsátott igazoló dokumentumai NAGY BIZTONSÁGGAL igazolják,hogy a felsorolt étrend-kiegészítők használata során a MINIMÁLIS A KOCKÁZATA A VÉTLEN DOPPINGOLÁSNAK! Teljes cikk megtekintés

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam

Szavazás

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Kérünk, hogy válassz a felsorolt témák közül (akár többet is), amiről szeretnél olvasni portálunkon!

Szavazás

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Az edzés és regeneráció szoros kölcsönhatásban áll egymással. Ha a tréning magas intenzitást igényel vagy hosszú ideig tart, akkor több időre van szükség a szervezet energiaszintjének helyreállításához, az izmok-, szervek-, szövetek-, sejtek- működésbeli restaurációjához és nem utolsó sorban a lelki folyamatok egyensúlyba hozásához.