Teljesítményfokozás

Kiemelt linkek

Tudtad? EPO-dopping legálisan?

Tudtad? EPO-dopping legálisan?

A vér oxigénszállító képessége a sportteljesítmény meghatározó tényezője, a teljesítményt jelentősen korlátozhatja illetve fokozhatja ennek értéke. A vér oxigénszállító képessége illegális saját vagy idegen vér beadásával, magaslati edzőtáborokkal, továbbá hypoxiás kezelésekkel (az oxigénhiány fokozza az EPO- termelést), valamint az illegális, ám olcsó vérképzésfokozó hatású mesterséges eritropoetinnel (EPO, eritropoetin: vérképzést [erythropoesis] elősegítő hormon) és rokon vegyületeivel is növelhető. Teljes cikk megtekintés

Adaptogének és az edzésterhelés

Adaptogének és az edzésterhelés

Talán kevesen gondolnak bele abba a ténybe, hogy valójában az élsport és az aktív szabadidősport edzései nem csupán fizikai, hanem lelki és szellemi megmérettetést is jelentenek. A szervezet a terhelésre stressz-választ alakít ki. Az adaptogén vegyületek képesek a stressz-reakciót enyhíteni, az edzések utáni regenerációt gyorsítani. Teljes cikk megtekintés

Ekdiszteroidok az étrend-kiegészítésben – legális „dopping”?

Ekdiszteroidok az étrend-kiegészítésben – legális „dopping”?

Az ekdiszteroid-vegyületekről ismert, hogy a rovarok fejlődésére és átalakulására ható hormonok találhatóak közöttük. Már a már az is köztudott, hogy a növények nagy változatosságban szintetizálnak ilyen anyagokat a rovarok elleni védekezés céljából. Teljes cikk megtekintés

Sporttáplálkozás, étrend-kiegészítés

Nyomtat Küldés

A ginzeng szerepe a felkészülésben

Különösen az élsportban, de már a szabadidősportban is egyre nagyobb figyelem hárul az edzések és regeneráció mellett a különféle teljesítményfokozó, ill. megtartó készítmények alkalmazására. Csodaszerek persze nincsenek, mégis sok olyan étrend-kiegészítő érhető el, amelyek szedése segítheti a felkészülést. A ginzeng is ide tartozik.

A ginzenggyökér értékes tulajdonságait szerte a világon ismerik, és előszeretettel alkalmazzák. Jótékony hatásai méltán emelik az élsportoló és aktív szabadidő-sportoló étrend-kiegészítésének dobogós helyére. Hatóanyagai hozzájárulnak a fizikai teljesítményfokozáshoz.

A ginzengnek számos faját lehet megkülönböztetni: koreai (Panax)-, szibériai (Eleuthero)- és amerikai ginzenget. Étrend-kiegészítő formájában mindhárom fajtához hozzájuthatunk. A koreai ginzenget Kínában többezer éve használják. Azt vallják, hogy minél jobban hasonlít gyökerének alakja az emberi testre, annál nagyobb gyógyító erőket hordoz. Feltehetjük a kérdést, hogy milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik? A „panax" szó (jelentése „mindent gyógyít") tulajdonképpen a szerteágazó hatékonyságot fémjelzi. Kínaiul „ren shen" - nek nevezik, amelynek jelentése „a Föld esszenciája férfi alakban".

Természetesen nem gyökér-alakjának köszönhető gyógyító hatása, hanem sokkal inkább a benne található értékes vegyületeknek, amelyek között a ginszenozidok tűnnek ki leginkább. A triterpén glikozidok csoportjába tartozó vegyületcsoport képes egyfelől a fizikai és szellemi teljesítményt fokozni (Rg1), másfelől nyugtatni, feszültséget oldani (Rb1). A ginzengfajták bioaktív vegyületek mennyiségében, arányában térnek el egymástól. A Panax ginzengben mind az Rg1 és az Rb1 ginszenozid viszonylag jelentős koncentrációban található meg, míg az amerikai ginzengben a feszültségoldó vegyület dominál.

A Panax ginzeng, C.A. Meyer az a ginzengfajta, melyen számos klinikai vizsgálatot végeztek a G115 kivonat egyedi formájában. A G115 kivonat készítéséhez hosznált ginzenget alapos vizsgálatnak vetik alá, hogy semmiképpen se tartalmazzon rovarirtó szereket, penészeket, azok mérgező anyagait vagy nehézfémeket. Ezzel a kivonat alapvetően különbözik a többi, nem standardizált ginzengtartalmú készítménytől. A G115 nem hat azonnal, a kifejtett hatás utána viszont hosszú távú. A tudományos kutatások bizonyították, hogy a G115 az optimális hatást 6-8 hetes kúra után érte el. A legrövidebb kúrának is 2-4 hétig kell tartania, A G115-re hosszabb használat után sem lehet rászokni. Ráadásul az illetékes hatóságok megállapították, hogy a G 115-nek nincs doppinghatása. Így tehát spportolók is használhatják, akár közvetlenül a rajt előtt.

Egy 1982-ben közzétett tudományos vizsgálat kimutatta, hogy a ginzeng szedésének hatása javult a relatív aerob kapacitás (maximális oxigénfelvevő képesség), így kedvező teljesítménynövekedés jött létre. Élénkítő, fáradtságérzetet késleltető képessége a központi idegrendszerben bekövetkező neuro-endokrin változásoknak köszönhető. Állatkísérletek eredményei valószínűsítik, hogy a szénhidrát-anyagcserében történő kedvező folyamatok tehetők felelőssé a teljesítménynövelő, fáradtság-gátló effektusokért.

A ginzeng nem csupán a fizikai, hanem a szellemi teljesítményt is kedvezően befolyásolja. Emellett a mentális funkciók közül a memóriajavításban, az információfeldolgozás gyorsításában, a szervezet védekezőképességének erősítésében is szerepet játszik. Az ú.n. adaptogének közé tartozik, vagyis képes a szervezet egészének, szöveteinek, sejtjeinek működését harmonizálni. Mivel általános erősítő, roboráló hormonkiegyenlítő tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért a férfiak nemi potenciáját is jótékonyan alakítja.

Kétségtelen tehát, hogy a sportversenyekre történő felkészülésben a ginzeng jelentős szerepet kaphat, nem csupán az állóképességi sportokban, hanem más, gyors reagálást, koncentrációt, szellemi teljesítményt igénylő sportágakban (pl. labdajátékok, küzdő-, technikai sportok, sakk, vívás, stb.) is.

A standardizált ginzengkivonat, az említett G115 megtalálható a Magyarországon gyógyszertárakban kapható Pharmaton Vital készítményben.

Kapcsolodó cikkek

Teljesítményfokozás

ÚJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

ÚJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

A most induló – és rendszeresen aktualizált és feljesztett – „Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus” (DOKK) célja a legenyhébb megfogalmazás szerint is kaotikus, ellentmondásos étrend-kiegészítő világban támogatást nyújtani az ez iránt érdeklődőknek. A katalógusban szereplő étrend-kiegészítők gyártók által és az ő felelőségükkel a rendelkezésünkre bocsátott igazoló dokumentumai NAGY BIZTONSÁGGAL igazolják,hogy a felsorolt étrend-kiegészítők használata során a MINIMÁLIS A KOCKÁZATA A VÉTLEN DOPPINGOLÁSNAK! Teljes cikk megtekintés

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam

Szavazás

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Kérünk, hogy válassz a felsorolt témák közül (akár többet is), amiről szeretnél olvasni portálunkon!

Szavazás

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Az edzés és regeneráció szoros kölcsönhatásban áll egymással. Ha a tréning magas intenzitást igényel vagy hosszú ideig tart, akkor több időre van szükség a szervezet energiaszintjének helyreállításához, az izmok-, szervek-, szövetek-, sejtek- működésbeli restaurációjához és nem utolsó sorban a lelki folyamatok egyensúlyba hozásához.