Teljesítményfokozás

Kiemelt linkek

Tudtad? EPO-dopping legálisan?

Tudtad? EPO-dopping legálisan?

A vér oxigénszállító képessége a sportteljesítmény meghatározó tényezője, a teljesítményt jelentősen korlátozhatja illetve fokozhatja ennek értéke. A vér oxigénszállító képessége illegális saját vagy idegen vér beadásával, magaslati edzőtáborokkal, továbbá hypoxiás kezelésekkel (az oxigénhiány fokozza az EPO- termelést), valamint az illegális, ám olcsó vérképzésfokozó hatású mesterséges eritropoetinnel (EPO, eritropoetin: vérképzést [erythropoesis] elősegítő hormon) és rokon vegyületeivel is növelhető. Teljes cikk megtekintés

Adaptogének és az edzésterhelés

Adaptogének és az edzésterhelés

Talán kevesen gondolnak bele abba a ténybe, hogy valójában az élsport és az aktív szabadidősport edzései nem csupán fizikai, hanem lelki és szellemi megmérettetést is jelentenek. A szervezet a terhelésre stressz-választ alakít ki. Az adaptogén vegyületek képesek a stressz-reakciót enyhíteni, az edzések utáni regenerációt gyorsítani. Teljes cikk megtekintés

Ekdiszteroidok az étrend-kiegészítésben – legális „dopping”?

Ekdiszteroidok az étrend-kiegészítésben – legális „dopping”?

Az ekdiszteroid-vegyületekről ismert, hogy a rovarok fejlődésére és átalakulására ható hormonok találhatóak közöttük. Már a már az is köztudott, hogy a növények nagy változatosságban szintetizálnak ilyen anyagokat a rovarok elleni védekezés céljából. Teljes cikk megtekintés

Sporttáplálkozás, étrend-kiegészítés

Nyomtat Küldés

A-vitamin

Az A-vitamin (retinol) zsírban oldódó vitamin, állati eredetű élelmiszerekben található meg, míg legaktívabb provitaminja (elővitaminja) a béta-karotin élénkvörös, sötétzöld vagy sárga színű növényi forrásokból kerül szervezetünkbe.

Az A-vitamin (retinol) zsírban oldódó vitamin, állati eredetű élelmiszerekben található meg, míg legaktívabb provitaminja (elővitaminja) a béta-karotin élénkvörös, sötétzöld vagy sárga színű növényi forrásokból kerül szervezetünkbe. A béta-karotin két A-vitamin-molekulára tud szervezetünkben bomlani, az átalakulás korlátozott mértékű. Szervezetünk körülbelül egy évre elegendő vitamint tud tárolni, például a máj perisinusoidalis, ún. Disse-tereiben megtalálható Ito-sejtekben. A retinol szállítófehérjéhez (retinolkötő fehérje) kötve kerül ki a májból a vérbe, fehérjehiány esetén ezért a mobilizáció gátolt.

Kielégítő zsírbevitel mellett a vitamin 70-90 %-a szívódik fel bélrendszerünkből, míg ez az arány a karotinoidvegyületeknél alacsonyabb, 20-50 % (karotintartalmú étrend-kiegészítőknél magasabb lehet az arány).

A-vitamin-hatású vegyületek:

  • retinol: A-vitamin-alkohol
  • retinál: A-vitamin-aldehid
  • A2-vitamin: 3,4-didehidroretinol
  • provitaminok: alfa-, béta-, gamma-karotin és egyéb karotinoidok

 

Az A-vitamin-szükségletet általában nemzetközi egységben (NE, IU) adják meg.

Mivel a különböző karotinoidok eltérő mértékben alakulnak A-vitaminná, bevezették a retinolekvivalens (RE/RAE) fogalmát:

1 RE

  • 1 μg all-trans-retinol
  • 12 μg étrendi all-trans-béta-karotin
  • 24 μg béta-kriptoxantin vagy egyéb étrendi A-vitamin-provitamin karotinoid

 

1 NE

  • 0,3 μg retinol
  • 3,6 μg étrendi béta-karotin

 

A szemben található látóbíbor (rodopszin) működéséhez nélkülözhetetlen, hiányában szürkületi vakság alakul ki, a szem alkalmazkodóképessége a sötétséghez, fényváltozásokhoz romlik. A hosszú ideig tartó hiány vaksághoz vezet. Az A-vitamin a növekedéshez és valószínűsíthetően a csontfejlődéshez is elengedhetetlen, hiányában növekedési zavarok jönnek létre, de az érzékelő működések (ízlelés, szaglás) is zavart szenvedhetnek. Magas karotinbevitelnél a bőr sárgásan elszíneződhet, carotinaemia alakulhat ki, ami a szedés felfüggesztésével vagy a dózis csökkentésével megszűnik, ez a versenysúly elérése érdekében sok zöldséget fogyasztó sportolóknál és étrend-kiegészítők túlzott alkalmazása esetén néha jelentkezhet.

A differenciáldiagnózis szempontjából fontos, hogy a hyperbilirubinaemia okozta icterusszal (sárgaság) ellentétben carotinaemiában a szem (conjunctiva) nem sárgul be. Igen ritkán, vélhetően a nemi hormonok termelése is zavart szenvedhet, hypogonadismus alakulhat ki (Adamopoulos 2006; Kemmann 1983), bár ez az összefüggés vitatott. Nem kizárt, hogy a jelenség hátterében az antioxidáns hatás áll (Shkolnik 2011). A béta-karotin-kiegészítésről már hosszú idő óta ismert a szakemberek körében, hogy dohányosok esetében fokozott tüdőrák-előfordulással járhat. Az A-vitamin túlzott bevitele hajhullást, májmegnagyobbodást, fogyást és más panaszokat okozhat. A csontok törékenységét már mérsékelten emelt bevitele is fokozhatja. Teratogén hatású.

 

Gazdag A-vitamin-forrás a máj, hal, tojássárgája, tej és a tejtermékek, előanyagaihoz a gyümölcsökből és zöldségekből lehet hozzájutni.

 

A-vitamin szükséglet sportolók számára:

  • 700-1000 μg/nap, pótlásként az étrendi jelenléte miatt ennél kisebb mennyiségek alkalmazhatóak.

Teljesítményfokozás

ÚJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

ÚJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

A most induló – és rendszeresen aktualizált és feljesztett – „Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus” (DOKK) célja a legenyhébb megfogalmazás szerint is kaotikus, ellentmondásos étrend-kiegészítő világban támogatást nyújtani az ez iránt érdeklődőknek. A katalógusban szereplő étrend-kiegészítők gyártók által és az ő felelőségükkel a rendelkezésünkre bocsátott igazoló dokumentumai NAGY BIZTONSÁGGAL igazolják,hogy a felsorolt étrend-kiegészítők használata során a MINIMÁLIS A KOCKÁZATA A VÉTLEN DOPPINGOLÁSNAK! Teljes cikk megtekintés

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam

Szavazás

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Kérünk, hogy válassz a felsorolt témák közül (akár többet is), amiről szeretnél olvasni portálunkon!

Szavazás

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Az edzés és regeneráció szoros kölcsönhatásban áll egymással. Ha a tréning magas intenzitást igényel vagy hosszú ideig tart, akkor több időre van szükség a szervezet energiaszintjének helyreállításához, az izmok-, szervek-, szövetek-, sejtek- működésbeli restaurációjához és nem utolsó sorban a lelki folyamatok egyensúlyba hozásához.