Teljesítményfokozás

Kiemelt linkek

Tudtad? EPO-dopping legálisan?

Tudtad? EPO-dopping legálisan?

A vér oxigénszállító képessége a sportteljesítmény meghatározó tényezője, a teljesítményt jelentősen korlátozhatja illetve fokozhatja ennek értéke. A vér oxigénszállító képessége illegális saját vagy idegen vér beadásával, magaslati edzőtáborokkal, továbbá hypoxiás kezelésekkel (az oxigénhiány fokozza az EPO- termelést), valamint az illegális, ám olcsó vérképzésfokozó hatású mesterséges eritropoetinnel (EPO, eritropoetin: vérképzést [erythropoesis] elősegítő hormon) és rokon vegyületeivel is növelhető. Teljes cikk megtekintés

Adaptogének és az edzésterhelés

Adaptogének és az edzésterhelés

Talán kevesen gondolnak bele abba a ténybe, hogy valójában az élsport és az aktív szabadidősport edzései nem csupán fizikai, hanem lelki és szellemi megmérettetést is jelentenek. A szervezet a terhelésre stressz-választ alakít ki. Az adaptogén vegyületek képesek a stressz-reakciót enyhíteni, az edzések utáni regenerációt gyorsítani. Teljes cikk megtekintés

Ekdiszteroidok az étrend-kiegészítésben – legális „dopping”?

Ekdiszteroidok az étrend-kiegészítésben – legális „dopping”?

Az ekdiszteroid-vegyületekről ismert, hogy a rovarok fejlődésére és átalakulására ható hormonok találhatóak közöttük. Már a már az is köztudott, hogy a növények nagy változatosságban szintetizálnak ilyen anyagokat a rovarok elleni védekezés céljából. Teljes cikk megtekintés

Sporttáplálkozás, étrend-kiegészítés

Nyomtat Küldés

Miért kell az idősebb sportolóknak jobban figyelni a regenerációra?

Ki gondolná, hogy egy ereje teljében lévő 30 éves élsportoló sportteljesítménye (hosszútávon és sprintekben is) gyengébb, mint 5-10 évvel fiatalabb társáé? A különbség a szervezet természetes élettani változásainak köszönhető. Az életkor előrehaladtával egyre több figyelmet, időt kell szentelni az edzések utáni regenerációnak.

Az életkor előrehaladtával számos kedvezőtlen változás következik be a szervezetben és mentális folyamatokban egyaránt. Az izomtömeg fokozatosan csökken, a csontállomány férfiaknál kb. 3%-kal, nőknél 8%-kal csökken, az izomerő is folyamatosan hanyatlik, amely a láb izmait jobban érinti, mint a felső végtagokat. A változások megfékezésének kiváló módja a rendszeres, személyre szabott edzésprogram, különösen akkor, ha az állóképességi munka rezisztencia-edzésekkel egészül ki.

Természetesen az élsportolók sem menekülhetnek el az élettani folyamatok elől. Jóllehet a szervek működése, különösen a váz-izomzat leépülése sokkal lassabban következik be. Azonban a mindennapok edzésterheléséhez egyre nehezebb alkalmazkodni. Ugyanazon teljesítmény elérésének érdekében egyre többet kell tenni. Nem beszélve a szervezet regenerációs képességéről, amely szintén folyamatosan hanyatlik (Reaburn, 2004).

Feltehetjük a kérdést, hogy az élsport szempontjából kit tekinthetünk „idős sportolónak"? Nos, tudományos vizsgálatok eredményei szerint a 35 év feletti korosztály már idősnek számít (Bortz és Bortz, 1996). Ellentétben a WHO (Egészségügyi Világszervezet) besorolásával, amely szerint a 75-89 éves korban lévők tekinthetők időseknek. „A 30-35 éves életkor olyan fordulópont, amely az élettani folyamatok hanyatlását vonja maga után, következményes sportteljesítmény csökkenéssel, lassuló regenerációs képességgel" (Boros, 2009).

Egy 2003-ban publikált tudományos vizsgálat (Busso et al.) eredményei szerint csak az optimális edzésmennyiség alkalmas a sportteljesítmény fokozására 30 év felett. Az optimális edzésinger adott esetben nagy egyéni különbségeket mutathat. Idős sportolói korban az edzésmennyiség, ill. intenzitás emelése nem vált ki számottevő teljesítményjavulást, nem érhető el a fiatalabb kori teljesítmény. Vagyis a tréning volumen és a sportteljesítmény között fordított U összefüggés mutatható ki.

Az izomtömeg folyamatos csökkenése mellett az izom-összehúzódás ereje is hanyatlik. A folyamat főként a gyors izomrostok tekintetében számottevő. Az edzésterhelés egyre nagyobb munkát, erőfeszítést igényel, amelyre szervezetünk nagyobb fáradtságérzettel reagál. Nem véletlen tehát, hogy több idő szükséges az izmok helyreállításához is tréningek után.

Mi a teendő? A regenerációnak számos elemét lehet megkülönböztetni. Ide tartozik például a pihenés, alvás, nyújtás, masszázs, zuhanyozás, pezsgőfürdőzés, szaunázás, aktív kikapcsolódás, valamint a pszichológiai módszerek széles repertoárja, csakúgy mint a progresszív izomrelaxáció, autogén tréning, imaginatív technikák, Gestalt, stb.

A regenerációs kínálatban a fentiekben felsoroltaknál is nagyobb hangsúlyt kap a megfelelő táplálkozás és folyadékpótlás, valamint a megengedett, doppinglistán nem szereplő étrend-kiegészítők alkalmazása. A táplálkozásban fontos szerepet játszik a szénhidrátok, fehérjék megfelelő pótlása, de állóképességi sportolóknál a zsírpótlás is lényeges. A pre- és probiotikumokra, vitaminokra, nyomelemekre, ásványi anyagokra is nélkülözhetetlen szerep hárul. Az izotóniás italok gondoskodnak a szervezet folyadékpótlásáról, hiszen a bennük rejlő 6-8% szénhidrát, valamint só és néhány más minerália segíti a folyadék megfelelő felszívódását. A növényi étrend-kiegészítők, különösen a ginzeng a szervezet működésének újrahangolásában vállal kiemelkedő szerepet.

Az életkor előrehaladtával egyre nagyobb gondot kell fordítani az optimális edzésingerre és a tréningek utáni megfelelő regenerációra. Ez utóbbi megteremtésében számos módszer vehet részt, amelyek között kiemelkedik a megfelelő makrotápanyag és vitaminpótlás, valamint a megengedett étrend-kiegészítők, pl. panax ginzeng alkalmazása.

Javasolt irodalom:

  • Court, W.E. (2000): Ginseng, the genus Panax, University of Bredford, UK, Harwood Academic Publisher

Kapcsolodó cikkek

Teljesítményfokozás

ÚJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

ÚJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

A most induló – és rendszeresen aktualizált és feljesztett – „Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus” (DOKK) célja a legenyhébb megfogalmazás szerint is kaotikus, ellentmondásos étrend-kiegészítő világban támogatást nyújtani az ez iránt érdeklődőknek. A katalógusban szereplő étrend-kiegészítők gyártók által és az ő felelőségükkel a rendelkezésünkre bocsátott igazoló dokumentumai NAGY BIZTONSÁGGAL igazolják,hogy a felsorolt étrend-kiegészítők használata során a MINIMÁLIS A KOCKÁZATA A VÉTLEN DOPPINGOLÁSNAK! Teljes cikk megtekintés

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam

Szavazás

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Kérünk, hogy válassz a felsorolt témák közül (akár többet is), amiről szeretnél olvasni portálunkon!

Szavazás

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Az edzés és regeneráció szoros kölcsönhatásban áll egymással. Ha a tréning magas intenzitást igényel vagy hosszú ideig tart, akkor több időre van szükség a szervezet energiaszintjének helyreállításához, az izmok-, szervek-, szövetek-, sejtek- működésbeli restaurációjához és nem utolsó sorban a lelki folyamatok egyensúlyba hozásához.