Teljesítményfokozás

Kiemelt linkek

Tudtad? EPO-dopping legálisan?

Tudtad? EPO-dopping legálisan?

A vér oxigénszállító képessége a sportteljesítmény meghatározó tényezője, a teljesítményt jelentősen korlátozhatja illetve fokozhatja ennek értéke. A vér oxigénszállító képessége illegális saját vagy idegen vér beadásával, magaslati edzőtáborokkal, továbbá hypoxiás kezelésekkel (az oxigénhiány fokozza az EPO- termelést), valamint az illegális, ám olcsó vérképzésfokozó hatású mesterséges eritropoetinnel (EPO, eritropoetin: vérképzést [erythropoesis] elősegítő hormon) és rokon vegyületeivel is növelhető. Teljes cikk megtekintés

Adaptogének és az edzésterhelés

Adaptogének és az edzésterhelés

Talán kevesen gondolnak bele abba a ténybe, hogy valójában az élsport és az aktív szabadidősport edzései nem csupán fizikai, hanem lelki és szellemi megmérettetést is jelentenek. A szervezet a terhelésre stressz-választ alakít ki. Az adaptogén vegyületek képesek a stressz-reakciót enyhíteni, az edzések utáni regenerációt gyorsítani. Teljes cikk megtekintés

Ekdiszteroidok az étrend-kiegészítésben – legális „dopping”?

Ekdiszteroidok az étrend-kiegészítésben – legális „dopping”?

Az ekdiszteroid-vegyületekről ismert, hogy a rovarok fejlődésére és átalakulására ható hormonok találhatóak közöttük. Már a már az is köztudott, hogy a növények nagy változatosságban szintetizálnak ilyen anyagokat a rovarok elleni védekezés céljából. Teljes cikk megtekintés

Sporttáplálkozás, étrend-kiegészítés

Nyomtat Küldés

Mintha csak olimpikonoknak találta volna ki a természet

Bármennyire különös, de a természet csodálatos alkotásai között találhatunk olyanokat, amelyek mintha élsportolóknak lettek volna kitalálva. A ginzeng is ilyen, hiszen nem csupán a fáradt szervezetet képes regenerálni, hanem a fizikai és szellemi teljesítményt is tudja fokozni

A szerteágazó, jótékony hatás az úgynevezett „adaptogének" sajátossága. Ez olyan természetes növényi hatóanyagok gyűjtőneve, melyek meglehetősen nagy dózisú orvosi alkalmazása is biztonságos, emellett egészségkárosító mellékhatást nem okoznak.

Az adaptogének szabályozó hatást fejtenek ki, emellett a stresszorokhoz (magas hőmérséklet, hideg, fáradtság, negatív érzelmi hatás, időeltolódás, extrém edzésterhelés) történő adaptációt (alkalmazkodást) segítik. Fokozzák a sejtek védekező rendszerének működését, segítenek megszabadítani a szervezetet a károsító anyagoktól.

A tonizáló kifejezés görög szóból ered, melynek jelentése „nyújtás". A tonizáló vegyületek hatékony étrend-kiegészítők az egészséges, fizikailag aktív populáció számára. Elősegítik a fittséget, növelik az izom-állóképességet és semlegesítik a stresszorok szervezetre kifejtett romboló hatását. Hazánkban a legismertebb adaptogén hatású növény a ginzeng.

A ginzengnek számos faját különböztethetjük meg, amelyek között az egyik leghatékonyabb ginzeng gyökér az ún. Panax gingeng, C.A. Meyer. Ezen a ginzengfajtán számos klinikai vizsgálatot végeztek a G115 kivonat egyedi formájában.

A ginzeng kivonat hatékonysága attól függ, milyen mennyiségben tartalmaz aktív hatóanyagokat, amelyekből eddig több mint kétszázat különítettek el. A legfontosabb azonban a ginsenozidtartalom, a ginzeng gyógyszertani tulajdonságainak többségéért ugyanis a ginzenozidok felelősek. Az egyes ginzenozidok mennyisége a felhasznált ginzengfajától függnek.

A G115 standardizált ginzeng-kivonat minden adagja ugyanolyan mennyiségben tartalmazza a nyolc legfontosabb ginzenozidot. Minden adag ugyanolyan mennyiségű aktív hatóanyagot tartalmaz, és ugyanaz a hatása.

A klinikai vizsgálatok eredményei alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a ginzeng G115 hatékony módszert kínál a fáradtság csökkentésére, szellemi és fizikai teljesítmény fokozására, így az egész világon a ginzengkészítmények etalonjává vált.

Miért kedvező, ha az élsportolók és aktív szabadidő-sportolók ginzenggel egészítik ki étrendjüket? Nos, elsősorban az extrém terhelésekkel szembeni szellemi és fizikai erőnlét fokozása és tartós biztosítása, a regeneráció gyorsítása, érdekében érdemes jó minőségű, doppinglabor által bevizsgált ginzeng készítményt alkalmazni.

Kapcsolodó cikkek

Teljesítményfokozás

ÚJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

ÚJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

A most induló – és rendszeresen aktualizált és feljesztett – „Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus” (DOKK) célja a legenyhébb megfogalmazás szerint is kaotikus, ellentmondásos étrend-kiegészítő világban támogatást nyújtani az ez iránt érdeklődőknek. A katalógusban szereplő étrend-kiegészítők gyártók által és az ő felelőségükkel a rendelkezésünkre bocsátott igazoló dokumentumai NAGY BIZTONSÁGGAL igazolják,hogy a felsorolt étrend-kiegészítők használata során a MINIMÁLIS A KOCKÁZATA A VÉTLEN DOPPINGOLÁSNAK! Teljes cikk megtekintés

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam

Szavazás

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Kérünk, hogy válassz a felsorolt témák közül (akár többet is), amiről szeretnél olvasni portálunkon!

Szavazás

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Az edzés és regeneráció szoros kölcsönhatásban áll egymással. Ha a tréning magas intenzitást igényel vagy hosszú ideig tart, akkor több időre van szükség a szervezet energiaszintjének helyreállításához, az izmok-, szervek-, szövetek-, sejtek- működésbeli restaurációjához és nem utolsó sorban a lelki folyamatok egyensúlyba hozásához.