Teljesítményfokozás

Kiemelt linkek

Tudtad? EPO-dopping legálisan?

Tudtad? EPO-dopping legálisan?

A vér oxigénszállító képessége a sportteljesítmény meghatározó tényezője, a teljesítményt jelentősen korlátozhatja illetve fokozhatja ennek értéke. A vér oxigénszállító képessége illegális saját vagy idegen vér beadásával, magaslati edzőtáborokkal, továbbá hypoxiás kezelésekkel (az oxigénhiány fokozza az EPO- termelést), valamint az illegális, ám olcsó vérképzésfokozó hatású mesterséges eritropoetinnel (EPO, eritropoetin: vérképzést [erythropoesis] elősegítő hormon) és rokon vegyületeivel is növelhető. Teljes cikk megtekintés

Adaptogének és az edzésterhelés

Adaptogének és az edzésterhelés

Talán kevesen gondolnak bele abba a ténybe, hogy valójában az élsport és az aktív szabadidősport edzései nem csupán fizikai, hanem lelki és szellemi megmérettetést is jelentenek. A szervezet a terhelésre stressz-választ alakít ki. Az adaptogén vegyületek képesek a stressz-reakciót enyhíteni, az edzések utáni regenerációt gyorsítani. Teljes cikk megtekintés

Ekdiszteroidok az étrend-kiegészítésben – legális „dopping”?

Ekdiszteroidok az étrend-kiegészítésben – legális „dopping”?

Az ekdiszteroid-vegyületekről ismert, hogy a rovarok fejlődésére és átalakulására ható hormonok találhatóak közöttük. Már a már az is köztudott, hogy a növények nagy változatosságban szintetizálnak ilyen anyagokat a rovarok elleni védekezés céljából. Teljes cikk megtekintés

Sporttáplálkozás, étrend-kiegészítés

Nyomtat Küldés

A fizikai kimerültség legyőzésének ősi kínai titkai

Már a többezer éves kínai népi gyógyászat ismerte az erőnlét fokozásának, a fizikai kimerültség legyőzésének titkát. Különösen napjainkban, amikor a győzelmet sokszor csak századmásodpercek döntik el, a megfelelő felkészülésnek, regenerációnak, a megengedett szerekkel történő teljesítményfokozásnak nélkülözhetetlen a szerepe. Az alábbiakban a ginzengről írunk.

Aktív szabadidősportolók, különösen az élsportolók körében jól ismert jelenség az a fáradtság, amely egy hosszan tartó folyamatos terhelés vagy rövid, magas intenzitású edzések alatt és után jelentkezik. Hosszú órákon, sőt napokon át is eltarthat az izmok merevségével, általános gyengeségérzéssel, elalvási nehézséggel társuló kép.

Különösen az élsportoló olimpikonoknak van szükségük nagy gondot fordítani a fáradtság minél gyorsabb közömbösítésére, hiszen a napi két edzés megterhelő feladatait hosszú hónapokon-éveken át teljesíteni kell a maximális versenyfelkészülés érdekében. A fokozatos teljesítménynövekedést állandó fáradtságérzéssel lehetetlenség elérni. Nem beszélve arról, hogy a fáradtság csak egy tünet: figyelmeztet arra, hogy pihennünk kell.

A fáradtság nem csak alvással, pihenéssel, aktív kikapcsolódással, helyes táplálkozással, folyadékbevitellel, masszázzsal, nyújtással, pszichés módszerekkel szüntethető meg. Fontos szerepet játszhatnak a növényi hatóanyagok, étrend-kiegészítők, homeopátiás készítmények és más természetgyógyászati módszerek is.  

A ginzeng gyökér fizikai és szellemi fáradtság csökkentésében betöltött szerepe már az ókori Kínában ismert volt. Az 1900-as évek második felében, Európában is számos kutatócsoport kíváncsiságát felkeltve rohamosan nőtt a ginzeng hatásaival kapcsolatos tudományos vizsgálatok száma. Sonnenborn 1987-ben közölt eredményei egyértelműen bebizonyították a Panax ginzeng fizikai és mentális teljesítményfokozásban betöltött szerepét. Arra a megfigyelésre tettek szert, hogy a ginzeng megnyújtja a munkával töltött aktív időszakot és a fáradtság jelentkezéséig tartó időt.

Az 1950-es évek végén Brekhman és orosz munkatársai egerek úszótesztjéből a következő megfigyelésekre tettek szert: a ginzeng extraktum injekció formájában és szájon át egyformán hatékonyan tudta fokozni az egerek úszóteljesítményét. A kedvező hatás a ginzeng hosszú időtartamú adagolása után még inkább felerősödött. Vizsgálataik fényt derítettek a ginzeng gyökér hatóanyagai közötti eltérésekre is, amelyben a ginzenozidok bizonyultak legeredményesebbnek a teljesítményfokozás tekintetében.

Néhány évtizeddel később, a Pharmaton csoport 1000 egéren végzett úszóteljesítmény tesztje egyértelművé tette a ginzeng extraktum teljesítménynövelő hatását, valamint a fáradtság jelentkezéséig tartó idő megnyúlását. Középkorú és időskorban lévő férfiak vizsgálatában standardizált G115 ginzenget is tartalmazó Pharmaton készítmény adására került sor. Az eredmények szintén bizonyították a teljesítményfokozó hatást (Rückert, 1975).

A ginzeng tehát nem csupán a szellemi és fizikai kimerültség leküzdésében, a fáradtság jelentkezéséig tartó idő kitolásában jár élen. Hatékonyan vesz részt a fizikai teljesítményfokozásban. Mindezek miatt különösen az  élsportolók nagy hasznát vehetik a felkészülés teljes időtartama alatt.

 

Javasolt irodalom:

  • Court, W.E. (2000): Ginseng, the genus Panax, University of Bredford, UK, Harwood Academic Publisher

Kapcsolodó cikkek

Teljesítményfokozás

ÚJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

ÚJ KÖNYV: Sportágspecifikus sporttáplálkozás

Az új, Sportágspecifikus sporttáplálkozás című könyvben a MOB által kiválasztott 21 sportágra kidolgozott részletes javaslatok (étrend-kiegészítés, étrendi minták, gyakorlati útmutató, javasolt és kerülendő élelmiszerek stb.), teljesítményfokozás, utazási tanácsok, sport hőségben és hidegben, izomtömeg növelés, befogyasztás, az étrend időzítése, sportitalok, szénhidrát töltési technikák, biológiai ritmusok és számos más, praktikus, gyakorlatias téma található. Teljes cikk megtekintés

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus / DOKK

A most induló – és rendszeresen aktualizált és feljesztett – „Doppingmentes Étrend-kiegészítő Katalógus” (DOKK) célja a legenyhébb megfogalmazás szerint is kaotikus, ellentmondásos étrend-kiegészítő világban támogatást nyújtani az ez iránt érdeklődőknek. A katalógusban szereplő étrend-kiegészítők gyártók által és az ő felelőségükkel a rendelkezésünkre bocsátott igazoló dokumentumai NAGY BIZTONSÁGGAL igazolják,hogy a felsorolt étrend-kiegészítők használata során a MINIMÁLIS A KOCKÁZATA A VÉTLEN DOPPINGOLÁSNAK! Teljes cikk megtekintés

Bejelentkezés

Regisztrálok Elfelejtettem a jelszavam

Szavazás

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Miről olvasnál a SPORTORVOS.HU oldalon?

Kérünk, hogy válassz a felsorolt témák közül (akár többet is), amiről szeretnél olvasni portálunkon!

Szavazás

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Szerinted melyik a leghatásosabb regenerációs technika?

Az edzés és regeneráció szoros kölcsönhatásban áll egymással. Ha a tréning magas intenzitást igényel vagy hosszú ideig tart, akkor több időre van szükség a szervezet energiaszintjének helyreállításához, az izmok-, szervek-, szövetek-, sejtek- működésbeli restaurációjához és nem utolsó sorban a lelki folyamatok egyensúlyba hozásához.