Betöltés

Mit keresel?

Aktuális

A testedzés hatása az öregedés folyamatára

Megoszt
A testedzés hatása az öregedés folyamatára

A pozitív testmozgás-öregedés hipotézis

Az öregedés folyamán bekövetkező organikus degeneratív elváltozások következtében olyan funkcionális eltérések alakulnak ki, amelyek rontják az idős emberek életminőségét, korlátozzák független életvitelüket, rövidítik élettartamukat. Bizonyos életviteli tényezők azonban (mint pl. a helyes táplálkozás, dohányzás és alkoholfogyasztás mellőzése, rendszeres testmozgás) ellensúlyozzák ezeket a morbiditást és mortalitást növelő tényezőket.

hirdetés


Csökkenti a mortalitást és morbiditást, nyújtja az élettartamot, ezen belül hangsúlyozottan az aktív élettartamot. Direkt módon, valamint a kísérőbetegségek gyakoriságának csökkentésével, vagy azok megjelenési idejének kitolásával javítja az élet minőségét idős korúaknál. Egy időben érvényesül az összes életmódbeli tényező hatása. (pl diétás szokások, alkoholfogyasztás, szociális helyzet stb). Az összefüggés nem közvetlen, hanem multifaktoriális, így nehezen bizonyítható. Irodalmi adatok alapján egyértelmű az összefüggés a mozgásszegény életmód és a koszorúsér-betegség (CHD) magas incidenciája között. Ugyancsak bizonyított, hogy a CHD a vezető halálokok közé tartozik, valamint az is, hogy idős korban gyakran előforduló betegség. Ha a mozgásszegény életmód a CHD gyakoribbá válásán keresztül növeli a mortalitást, akkor feltehető – és újabb keletű tanulmányok eredményei ezt meg is erősítik -, hogy a rendszeres fizikai aktivitás csökkenti CHD morbiditását, ezen keresztül pedig a mortalitást is idős populáción.

A rendszeres fizikai aktivitás várható hatását középkorú és időskorú populációban foglalja össze a következő táblázat.

A rendszeres fizikai aktivitás várható hatása közép- és időskorúaknál

Mindkét korcsoportban egyaránt fontos a rendszeres fizikai aktivitás mortalitást és morbiditást kedvezően befolyásoló hatása. Idős korban azonban a mozgás célja nem az állóképesség teljesítményorientált edzése, hanem a keringési-, mozgató- és idegrendszert érintő degeneratív folyamatoknak az ellensúlyozása, az önálló életvitelhez szükséges feltételek minél hosszabb időn át való megtartása.

Tagek

Talán ez is érdekel