Az elhízás kezelése

Share

Az elhízás kezelésének többféle lehetősége van, lényegében azonban valamennyi azt célozza, hogy az energiamérleget negatív irányba billentsük ki, vagyis az energiafelhasználás haladja meg az energiafelvételt.

A terápiás tehetőségek:

  • Étrend: Az étrend lényege alacsony kalóriatartalmú diéta. Erről igen sok hasznos könyv található a könyvesboltokban, most nem részletezzük.
  • Fizikai aktivitás: A fizikai aktivitásról részletesen a fejezet további részében lesz szó, itt csak emlékeztetni szeretnénk arra, hogy ennek révén tud­juk az energiafelhasználást akaratlagosan növelni.
  • Viselkedésterápia: A viselkedésterápia az életmód megváltoztatását könnyíti meg, a gyógyszeres kezelés a táplálékbevitel csökkentését, vagy annak felszívódását célozza meg, illetve az anyagcserét fokozhatja. Hem egy esetben káros mellékhatásuk lehet, a hosszútávú kezelés ered­ményei kétségesek, ezért csak keltően megalapozott orvosi javas­lat esetében tanácsos használatuk. A „zsírégető”-ként reklámozott sokféle készítmény hatása tudományosan nem bizonyított.
  • Gyógyszerek 
  • Sebészeti beavatkozás: A sebészeti kezelés csak igen súlyos esetekben kerül szóba, lé­nyege a gyomorban vagy a beleken történő sebészeti beavatko­zással a táplálék felszívódásának csökkentése.

Hangsúlyozni szükséges, hogy az elhízás kezelése alapvetően ala­csony kalóriatartalmú étrendből és mozgásterápiából álló életmód­terápia, amelyet a viselkedésterápia jól kiegészít. Gyógyszeres, vagy sebészeti kezelés csak kellő orvosi indikáció esetében javasolható!

hirdetés