Meniscus sérülések

Share

Térdsérülés. A porcsérülések kifejezést az orvosok és a betegek is keverve használják, jelentheti a porcgyűrűk sérülését, de a porcfelszínek sérülését is (gyűrűporc sérülések, „porcleválás). Ebben a meniscus sérülésekről szóló cikkben a porcgyűrűk sérüléseit tárgyaljuk.

A porcgyűrűk legtöbbször a térd hajlítása mellett a lábszár erős kirotációja (belső porcgyűrű), vagy erős berotációja (külső porcgyűrű) esetén sérülnek. A gyűrűporcok sérülése kialakulhat túlterhelés hatására is. Gyakran jár együtt a térd instabilitásával vagy tengelyeltérésével. Elsősorban a külső porgyűrűnél fordul elő, hogy nem félhold, hanem inkább korong alakú, ennek sérülékenysége nagyobb. A sérült meniscus pereméről ciszta indulhat ki.

hirdetés


Tünetek, a sérülés súlyossága

A sérülés után legtöbbször a sérült oldali ízületi rés erősen fájdalmassá válik, jelentős duzzanat nem, esetleg később alakul ki. Amennyiben a sérült porc beakad, az ízületet teljesen kinyújtani nem lehet. Sokszor a sérülés után a porcdarabka ismét „kiakad”, és csak hosszabb idő után kezd „akadozni”. Krónikus esetben terhelési, mozgási és rotációs fájdalmak jelentkezhetnek. A mozgó porcrészlet vagy a ciszta tapintható lehet.

Azonnali tennivalók (elsősegély)

Elakadt térd esetén a sérült végtag felpolcolása, hűtése (jegelés, jégzselé), tehermentesítése indokolt. A sportterhelés nem folytatható.
Orvosi tevékenység

Pontos diagnózis

Fizikális vizsgálat mellett rtg, esetleg MR-felvétel alapján.

Meniscus szakadások típusai

Kezelés

Műtét (a porcdarab eltávolítása vagy visszavarrása). A meniscus sérülés ellátása manapság artroszkóppal történik, hagyományos vágás legtöbbször nem szükséges.

Rehabilitáció

Sportolóknál gyógytorna minden esetben indokolt.

Sportba való visszatérés

Minimum 2-3 hét az „ideális”. Visszavarrás esetén 2-3 hónap szükséges.

Megelőzés

Túlterhelés kerülése, instabilitás vagy tengelyeltérés korrekciója.

Megjegyzések

Biztos diagnózis esetén minden esetben műtét javasolt, mivel a leszakadt porcdarab gyorsan porckopást idézhet elő. Műtét után rögzítés nem indokolt (kivétel visszavarrás). Tehermentesítés nem szükséges. Korai visszatérés és rehabilitáció hiánya tartós fájdalmakhoz vezethet. Ultrahang vizsgálat a diagnózis felállításához nem elég pontos, ezért nem elfogadott.