Sportolhat egy kismama?

Share

Ajánlott a sport a várandósság alatt? A kérdésre nincs egyértelmű igen vagy nem válasz, ez kismama függő. Egy dolog azonban egyértelműen kijelenthető, mindenképpen úgy javasolt belevágni a rendszeres testmozgásba a várandósság alatt, hogy előtte a saját orvossal, egészségügyi szakemberrel (szülész-nőgyógyász, szülésznő) történik egyeztetés!

A veszélyezetetett terhesség állapotában minden intenzívebb testmozgástól tiltják az anyukákat, ennek súlyossága dönti el, hogy ágyban kell maradniuk, vagy egy kis séta belefér.

Aki korábban is rendszeresen sportolt, annak kifejezetten hiányozni fog a fizikai aktivitás korábbi szintje. Aki nem élt sportos életet, az ne a várandósság idején próbálja feszegetni fizikai teljesítőképessége határait. Nyilvánvaló, hogy pocakkal bármennyire is fitt volt valaki korábban, még ha ideiglenesen is, de bizonyos sportágakról le kell mondania. Ilyenek a szökdelésekkel, ugrálásssal, rázkódással járó sportágak, az aerobic különböző fajtái, a súlyzózás, a kimerítő nagy sebességű futás, a kerékpározás (esés, ütközés veszélye) és általánosan minden nagy intenzítású sporttevékenység. A várandósság első és utolsó harmada ebből a szempontból a legkritikusabb. Ilyenkor érdemes többnyire tartózkodni az intenzív fizikai aktivitástól. Ez persze nem azt jelenti, hogy ki se mozduljanak a kismamák a lakásból! Egy jó sétára, egy erdei gyaloglásra ilyenkor is bátran vállalkozhatnak.

hirdetés

Milyen testmozgás ajánlható a várandós hölgyeknek?

A kismama jóga, vagy kismama torna nagy sikernek örvend, javítja a vérkeringést, ezen keresztül a szervezet oxigénellátását, fejleszti az ízületi mozgékonyságot (hajlékonyságot), az egyensúlyérzéket, erősíti az izmokat. Fizikailag és mentálisan is felfrissíti a kismamákat, amire bizony nagy szükségük lehet. Fontos, hogy a mozgást csoportos foglalkozáson, szakember irányítása alatt végezze a leendő anyuka, biztonsági okokból inkább kerülje az egyedül végzett otthoni edzést.

Sokan az úszásra esküsznek, amely a víz felhajtóerejét kihasználva kíméletes a csont- és izomrendszer számára. Ez tökéletes testedzés lehet a kismamáknak, bár megvan a veszélye az uszodában elkapott esetleges fertőzéseknek is. Akár uszodában vagy természetes vízben úszik valaki, számoljon azzal, hogy a megnövekedett testsúly és a megváltozott súlypont bizony nagy meglepetést okozhat. Egyedül senki ne vállalkozzon nagyobb távok leúszására. Jelszó: csak óvatosan!

Ha a kismama egészséges, várandóssága alatt is odafigyel magára, azt a kisbaba is „megköszöni”, hiszen a mozgás gyógyszer még a babavárás idején is.