Szemsérülések

Share

Bár a szemek anatómiai szempontból jól védettek, mégis előfordulnak szemsérülések sportolás közben.

Különböző tárgyak (labdák, ütők, botok, szemüvegek, kontaktlencsék), játékostársak testrészei (fej, ököl, ujjak, köröm), ütközések, esések okozhatják a szem és védőszerveinek sérüléseit.

Lényege, előfordulása

Bár a szemek anatómiai szempontból jól védettek, mégis előfordulnak szemsérülések sportolás közben. Kontakt-, labda-, és ütéssel járó sportokban nagyobb a sérülések veszélye. Oka lehet tompa vagy szembe hatoló trauma. A súlyos szemsérülések közé a retina szakadása vagy leválása, a szemgolyó traumás szakadása, a szem felsebzése, a szemlencse elmozdulása, az áthatoló sérülések, a kémiai károsodások és a szemüreg csonttörései sorolhatók.

hirdetés


Tünetek

Vérömleny, duzzanat, elszíneződés a szem körül, általában szemfájdalom és homályos látás jelentkezik az enyhébb esetekben is. Kettős-látás, színtévesztés, részleges vagy teljes látásvesztés, tartósan homályos látás belső szemsérülés figyelmeztető jele. Súlyos sérüléseknél a külső jelek többnyire jól láthatóak.

Elsősegély

A szemtájéki akut lágyrészsérülést szenvedett sportoló pályáról való eltávolítása és megfigyelése szükséges, még akkor is, ha nem alakult ki látászavar. A sérült terület jegelése javasolt, de ügyelni kell arra, hogy ez ne fokozza a szemre ható nyomást.Ha nyilvánvaló a látásélesség csökkenése, bevérzés vagy a szem belső sérülése, a sportolót azonnal szemészeti ellátásra szakintézetbe kell szállítatni. A sérült szem befedése javasolt, amíg a szakorvosi vizsgálat meg nem történik. Minden szemsérülés súlyos sérülésként kezelendő, mivel maradandó látáskárosodásához vezethet. Belső szemsérülés gyanúja esetén fontos a szemnyomás növekedésének megakadályozása. Ezt úgy érhetjük el, hogy a sportolót felültetjük, és elmagyarázzuk, hogyan kerülje el az ún. Valsalva-típusú manővereket (tilos a préselés zárt gégével).

Orvosi tevékenység

Pontos diagnózis és kezelés: szemész szakorvosi feladat.

Sportba való visszatérés megítélése

Ha a sportoló visszanyerte normális látását és normális perifériás látását, nincs szem és fejfájása, valamint a szem- és a neurológiai vizsgálat nem mutat eltérést, akkor folytathatja a versenyzést. Súlyosabb szemsérülés esetén azonban hosszabb idő szükséges a szem gyógyulásához, és csak szemész szakorvos adhat engedélyt a sportolás folytatására.

Megelőzés

A szemsérülések megelőzésére a polycarbonát lencsével készült szemüvegek alkalmasak.