Térd hátsó keresztszalag sérülés (LCP)

Share

A térdízület legtöbbször külső behatásra sérül, a sípcsont feje direkt ütést kap előlről. Közlekedési baleseteknél is gyakori, a műszerfal ütése következtében történhet. A térd keresztszalag sérülései súlyos sérülések, mivel az ízület passzív stabilizátorai károsodnak. Legtöbbször a küzdősportokban, valamint labdarúgásban, jégkorongozásban, kézilabdában, kosárlabdában, rögbiben és a sílesiklásban fordulnak elő.

hirdetés


Lényegesen ritkább az elülső keresztszalag szakadásánál (1:100). Kialakulásában a túlzott berotáció és „varus stressz” játszik szerepet, típusos esetben közúti baleset eredményeként létrejövő ún. műszerfal-sérülés. Motorsportoknál, esetleg küzdősportoknál (karate, kick-box) gondolni kell rá. Klinikum és teendő szempontjából az LCA-val megegyezik.

A sérülés kialakulása

A térdízület szalagsérülései főleg az ellenféllel való ütközés következtében, de csavarodó és egyéb mozdulatok hatására is létrejöhetnek, ha azok meghaladják a normál mozgáshatárokat. A térdízület különböző szalagjai együttműködnek a térd stabilitásának fenntartásában, és minél nagyobb erőbehatások érik az ízületet, annál nagyobb a szalagok sérülésének mértéke. Általában kombinált sérülések fordulnak elő az ütközések következtében, és minél komolyabb az ütközés, annál súlyosabb és komplikáltabb a sérülés.

Tünetek, a sérülés súlyossága

A térdízület a sérülés után legtöbbször perceken vagy néhány órán belül megduzzad, a duzzanat múltával instabilitás észlelhető vizsgálattal. Csak a sérülés pillanata, valamint az erősen duzzadt ízület fájdalmas, amennyiben egyéb sérülés nem alakul ki, jelentős fájdalom nincs. Későbbiekben a térdízület – ellentétben az LCA-sérüléssel – általában nem instabillá, hanem fájdalmassá válik. A mozgáskorlátozottság mértéke a fájdalomtól és duzzanattól függ.

Helyszíni ellátás, elsősegély

A sérült végtag felpolcolása, hűtése (jegelés, jégzselé), rugalmas pólyázása a duzzanatot és fájdalmat csökkenti. Tehermentesítés (lehetőség szerint mankózás) hasznos. A sportterhelést nem szabad folytatni.

Orvosi tevékenység

Pontos diagnózis

Fizikális és stabilitás vizsgálat, rtg, esetleg MR-vizsgálat, egyéb műszeres vizsgálatok (KT-1000) szükség esetén.

Kezelés

Konzervatív vagy műtéti, műtét esetleges idejének megválasztása, gyógyszerek és fizioterápiás módszerek kiegészítésképpen.

Rehabilitáció

Bemozgató és erősítő torna, proprioceptív tréning.

Sportba való visszatérés

Minimum 6 hónap az „ideális”.

Megelőzés

Prevenciós (proprioceptív) tréning, fémpántos térdrögzítő, alapos bemelegítés.

Megjegyzések

Ritkábban javasolt műtét, mint LCA szakadás esetén. Elsősorban olyan esetekben operálunk, ha az LCP mellett a külső oldalszalag is „meglazult”. A beültetendő szalag (graft) anyaga legtöbbször saját anyag, ritkán kadaver, esetleg szintetikus (nagyon ritkán indokolt!) is lehet. A műtét sportolóknál sem feltétlenül szükséges, az LCA-pótlásnál lényegesen nehezebb, ritkább, kevesebb jó eredménnyel járó beavatkozás. Műtét után minimum 6 hét speciális rögzítés indokolt. Tehermentesítés 3-6 hét is lehet. Korai visszatérés és rehabilitáció hiánya növeli az újrasérülés veszélyét.