5 tipp a sportoló testvérek rivalizálásának kezelésére

Share

A testvérek természetesen az élet minden területén versenyeznek egymással; harcolnak a szüleik dicséretéért és figyelméért, és versengenek azért, hogy “jobb diákként” vagy “jobb sportolóként” ismerjék el őket. A sport fokozhatja a testvéri rivalizálást. Egyes testvérek féltékenyek egymásra és haragtartók, míg mások támogatják és bátorítják egymást.

Nem számít, hogy a szülők milyen környezetet teremtenek, a testvérek versengeni fognak. A testvéri rivalizálás természetesen lehet pozitív is. Megtanítja a gyerekeket arra, hogyan kezeljék a konfliktusokat, hogyan működjenek együtt, hogyan kezeljék az agressziót és hogyan legyenek szimpatikusak. A testvérek megtanulhatják, hogyan kell kezelni a konfliktusokat, ha maguk dolgozzák fel azokat. A szülőknek azonban hangsúlyozniuk kell, hogy a veszekedés nem megfelelő módja a viták rendezésének.

Hogyan segíthetik elő a szülők a testvérek rivalizálásának egészséges szintjét?

Az alábbiakban néhány tippet adunk a szülőknek az egészséges szintű versengés ösztönzésére.

  1. Játsszák le a sikert. A siker fontos, de nem a testvér rovására. Azok a gyerekek, akik a kispadon ülnek, vagy nem teljesítenek olyan jól, mint a testvéreik, csalódottnak vagy frusztráltnak érezhetik magukat. A szülőknek le kell játszaniuk a sikert, hogy megelőzzék a testvérek közötti féltékenységet. Ha a szülők csak az egyik gyermek sikeréről beszélnek, az csak nehezteléshez vezethet a testvérek között.
  2. Dicsérjék az erőfeszítést. A szülők bátoríthatják a gyerekeket, hogy keményen dolgozzanak, annak ellenére, hogy mennyire teljesítenek jól. Az erőfeszítés hangsúlyozása segít a gyerekeknek kitartani a kudarcok ellenére is. Emellett a teljesítményük feletti kontroll érzését is megadja nekik.
  3. Dicsérje és mutasson érdeklődést a nem sporttevékenységek iránt is. A szülőknek nem szabad túlhangsúlyozniuk a sportban való részvételt. Néhány gyerek kevésbé sportos, mint a testvérei. A szülőknek meg kell dicsérniük a gyerekeket azért, amiben kiemelkedőek. Ez lehetőséget ad nekik arra, hogy kitűnjenek a testvéreik közül. A szülőknek ugyanolyan érdeklődőknek kell lenniük a nem sporttevékenységek iránt, mint a sportesemények iránt.
  4. A versenynek a pályán kell maradnia. A szülőknek nem szabad hagyniuk, hogy a versengés otthon is folytatódjon. A testvéreknek ebben is szünetre van szükségük.
  5. Ne legyen kedvencük. A szülők tudtukon kívül jobban támogathatják az egyik gyermeket, mint a másikat. Ez azt eredményezi, hogy a gyerekek úgy érzik, nem elég jók. A legjobb, ha elkerüljük a testvérek közötti összehasonlításokat. Ezek az összehasonlítások feszültséget generálnak a testvérek között, és hatással lehetnek az önbecsülésükre.

A verseny természetes része a sportnak. A szülők az alábbi javaslatok betartásával pozitív szinten tarthatják a testvéri rivalizálást.

Az írás a Kids Sports Psycholgy cikke alapján készült