Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Betegség és sport Láb és lábszár Parasport Speciális sport Sportszülők

Atlétaláb, azaz a láb gombásodása

Megoszt
talp

A gombás bőrbetegség kialakulásáért a un. dermatophyták felelősek. A dermatophyták olyan gombák, amelyek a bőr, a haj és a körmök fertőzését okozzák. Három fő nemzetségbe sorolhatók:

 • Trichophyton
 • Microsporum
 • Epidermophyton
Atlétaláb, bőrgomba

Bőrgomba gyakorlatilag a bőrfelszínen bármely pontján előfordulhat, de vannak kifejezetten “kedvenc” területeik is. Testünk rejtett zugai, összeérő felületei, mint pl. a lábujjközök, hónalj, a szeméremtest a gombák számára ideálisan meleg, nedves környezetet biztosítanak. Sokszor ezen testrészek szellőzését is meggátoljuk szoros, műszálas ruházattal, zárt, nem szellőző cipők viselésével, ezáltal még vonzóbbá téve őket a gombák számára. A férfiak gyakrabban érintettek, mint a nők.

hirdetés


Sportolók között az egyik leggyakoribb gombás megbetegedés a lábujjközök gombásodása, ezt az angol neve is jelzi:  Athlete’s Foot (atlétaláb). Férfi sportolóknál gyakoribb, de szinte valamennyien megtapasztaljuk életünk során a lábgomba kellemetlenségeit. Gyakorasága nem is csoda, mert a gombák számára a lábujjak köze ideális terepet, „fészket” jelent, mert meleg és hajlamos a nedvességre.

Elhelyezkedése

atlétaláb, bőrgomba

A gombásodásra utaló viszkető, száraz elváltozás leggyakrabban a köztes 2./3.  vagy 4./5 lábujjak között lelhető fel. A sportolók gyakran panaszkodnak égő érzésről is.

Tünetei

A tünetek igen szerteágazóak lehetnek. A felsorolásban összegyűjtött jellegzetes elváltozások felkelthetik a gombás fertőzés gyanúját.

 • vöröses vagy a környező bőrnél halványabb foltok
 • kellemetlen viszketés, égő érzés
 • repedezett bőr
 • fehéres „felázott” bőr
 • hólyagképződés
 • hámlás

A lábgomba („atlétaláb”) nagyon fertőző, ezért is fordul elő gyakran a közös helységeket, helyeket (zuhanyzó, öltöző, medence, birkózószőnyeg, tatami környéke) mezítláb használó sportolók körében. A fertőzöttek természetesen könnyen továbbadhatják a spórákat akár családon belül is közös törülköző, papucs használatával, vagy a lakás padlózatán, szőnyegein.

A bőr védelmi funkcióját teljes egészében akkor képes ellátni, ha felszíne egészséges, sértetlen, ép. Mivel a gombák jelenléte károsítja a bőrfelszínt, a felület sokkal inkább ki van téve egyéb baktériumos fertőzésnek is, vagyis felülfertőződésnek.

A fentebb felsorolt tünetek könnyen felismerhetőek: eleinte ugyan kevés a látható jel, de a fertőzés előrehaladtával megjelenik a gyulladás, a terület viszket és fáj. Egyik legjellemzőbb tünet a fehér elhalt bőrterületek megjelenése. He a leírt tünetek felbukkanak, ez azonnali kezelést indokol, ezzel elkerülhetjük az igen kellemetlen és fájdalmas bakteriális felülfertőződést, ill. a fertőzés továbbterjedését a körmökre, aminek a kezelése már sokkal hosszadalmasabb, nehezebb feladat. A gombafertőzés felülfertőződése a fokozódó fájdalom mellett sokszor erős szaggal is felhívja magára a „figyelmet”, mivel a baktériumok szaporodásuk során igen kellemetlen szagot bocsátanak ki.

Megelőzése

egészséges láb

Az egyik leghatékonyabb megoldás, ha a sportoló edzés előtt gombásodás elleni lábdezodort alkalmaz. Szintén segíthet, ha  pamut- vagy speciális tiszta zoknit visel, ami felszívja a nedvességet, és edzés, sportolás közben is szárazon tartja a lábát. Fontos, hogy tisztálkodás után a lábat alaposan törölje szárazra, különösen a lábujjak között. Jó megoldás még a gombaölő púderek, porok használata, amely a zokniba és a cipőbe is alkalmazhatót.

Kezelése
A lábon megtelepedett gombafaj pontos meghatározása csak laboratóriumban lehetséges, ez viszont igen időigényes. Legtöbbször ez a meghatározás elmarad, tehát  különös jelentősége van azoknak a gombaellenes készítményeknek, amelyek a legtöbb gombafaj ellen hatásosak (széles hatásspektrumúak). Számos ilyen krém és spray áll rendelkezésre.

Tanácsok a játékosoknak: a gombás fertőzések megelőzése

 • A körmök rendszeres vágása és jól illeszkedő cipő viselése;
 • Lehetőleg semelyik testfelszín se legyen kitéve krónikus nyomásnak (pl. szoros sportcipő);
 • A lábak tisztán tartása és alapos szárítása zuhanyozás után;
 • A zoknik rendszeres cseréje;
 • A törölközők, zoknik és mezek forró vízben (min. 60 °C) történő mosása, különösen, ha valamelyik játékos gombás fertőzéstől szenved;
 • Ne használják közösen a mezeket, zoknikat és cipőket Pl. labdarúgók);
 • Szigorúan tartsák be a személyes higiénia szabályait, például viseljenek saját műanyag papucsot zuhanyozás közben;
 • Biztosítani kell az öltözők és zuhanyzók általános tisztaságát, rendszeres fertőtlenítését.
Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *