Betöltés

Mit keresel?

Krónikus betegségek

Az elhízás kezelése

Megoszt
elhízott férfi fut

Az elhízás kezelésének többféle lehetősége van, lényegében azonban valamennyi azt célozza, hogy az energiamérleget negatív irányba billentsük ki, vagyis az energiafelhasználás haladja meg az energiafelvételt.

A terápiás tehetőségek:

  • Étrend: Az étrend lényege alacsony kalóriatartalmú diéta. Erről igen sok hasznos könyv található a könyvesboltokban, most nem részletezzük.
  • Fizikai aktivitás: A fizikai aktivitásról részletesen a fejezet további részében lesz szó, itt csak emlékeztetni szeretnénk arra, hogy ennek révén tud­juk az energiafelhasználást akaratlagosan növelni.
  • Viselkedésterápia: A viselkedésterápia az életmód megváltoztatását könnyíti meg, a gyógyszeres kezelés a táplálékbevitel csökkentését, vagy annak felszívódását célozza meg, illetve az anyagcserét fokozhatja. Hem egy esetben káros mellékhatásuk lehet, a hosszútávú kezelés ered­ményei kétségesek, ezért csak keltően megalapozott orvosi javas­lat esetében tanácsos használatuk. A “zsírégető”-ként reklámozott sokféle készítmény hatása tudományosan nem bizonyított.
  • Gyógyszerek 
  • Sebészeti beavatkozás: A sebészeti kezelés csak igen súlyos esetekben kerül szóba, lé­nyege a gyomorban vagy a beleken történő sebészeti beavatko­zással a táplálék felszívódásának csökkentése.

Hangsúlyozni szükséges, hogy az elhízás kezelése alapvetően ala­csony kalóriatartalmú étrendből és mozgásterápiából álló életmód­terápia, amelyet a viselkedésterápia jól kiegészít. Gyógyszeres, vagy sebészeti kezelés csak kellő orvosi indikáció esetében javasolható!

hirdetés
Tagek