Betöltés

Mit keresel?

Krónikus betegségek

Az elhízás veszélyei

Megoszt
elhízás - elhízott ember strandon

Az elhízás alma, vagy körte típusban való besorolás nem öncélúan történik, mert megfigyelések szerint az alma típus hajlamosít nagyobb mértékben koszorúér-betegségre, vagy agyvérzésre.

Ennek oka ért­hetőbbé válik, ha áttekintjük, hogy az elhízás milyen kockázatot je­lent az egészségre nézve, hiszen az elhízáshoz gyakran társuló cu­korbetegség, magas vérnyomás és zsíranyagcsere zavar a szív-ér­rendszeri betegségek nagy rizikótényezői közé számítanak:

hirdetés

  • 2-es típusú cukorbetegség: a 2-es típusú cukorbetegek 80-90°/-a elhízott.
  • Magasvérnyomás-betegség: az elhízottak közel 50%-ában alakul ki magasvérnyomás-betegség.
  • Zsíranyagcsere-zavar: az alma típusban gyakran találhatók kó­ros vérzsír értékek, amelyek ugyancsak növelik az érbetegségek kockázatát.
  • Epekövesség: elhízottakban, különösen középkorú nőkben gyak­rabban képződnek epekövek.
  • Mozgásszervi betegségek: az elhízás mértékével párhuzamosan növekszik a csípő, térd és boka kopásos, degeneratív betegsége­inek aránya. Nem ritka a köszvény kialakulása sem.
  • Rosszindulatú daganatok: nőkben a méh, emlő, petefészek és epehólyag rosszindulatú daganatainak aránya és az elhízás mér­téke között összefüggés mutatható ki, vagyis minél nagyobb mér­tékű az elhízás, annál nagyobb ezeknek a betegségeknek a koc­kázata. Férfiak esetében ez vastagbél-, végbél-, prosztata-, has­nyálmirigy- és gyomorrák vonatkozásában igazolható.
  • Hormonzavarok: nőknél a menstruáció zavarát, vagy csökkent megtermékenyíthetőséget, férfiaknál a spermaképzés zavarát, vagy impotenciát okozhatnak az elhízás által kiváltott hormonzavarok.
  • De fokozódik az elhízásban a visszértágulatok kialakulása, a mű­téti veszély és az embóliás szövődmények lehetősége is.

Mindez arra int, hogy az elhízást komoly kóroki tényezőnek kell tekinteni és kezelését minél hamarabb indokolt elkezdeni. Annál is in­kább így van, mert kezdeti stádiumában, amikor még csak néhány ki­logramm túlsúlyt észlelünk önmagunkon, kis odafigyeléssel, megfe­lelő étrenddel és rendszeres testmozgással ez aránylag könnyen meg­szüntethető, míg a későbbiekben, elhízott, vagy kórosan elhízott állapotban, 30-40 kg-ot is meghaladó testsúlycsökkentés igen nagy erőfeszítést kíván mind a beteg, mind kezelőorvosa részéről

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.