Betöltés

Mit keresel?

Parasport

Bilirubin

Megoszt

A bilirubin a hemoglobin metabolitja, annak lebontásakor jön létre a reticuloendothelialis systema (RES) sejtjeiben (főként a lépben és csontvelőben). Az így létrejövő anyag a konjugálatlan bilirubin, ami nem vízoldékony, albuminhoz kötve transzportálódik, a májban konjugálódik glukuronsavval, így válik vízoldékony, az epével (kóros esetben a vesével) kiválasztható konjugált bilirubinná. A bilirubin az epe fontos alkotórésze (koleszterin oldatban tartása).

Megjegyzés: a konjugálatlan és az indirekt, valamint a konjugált és a direkt bilirubin nem azonosak, az indirekt-direkt elnevezéseknek analitikai alapjuk van. Mivel a klinikumban a direkt-indirekt elnevezés használatos (és a laboratóriumok ezt mérik), a cikkben így használjuk.

hirdetés


A referenciatartományok: 3-17 µmol/l a totálbilirubinra (indirekt + direkt), illetve <5 µmol/l direktre.

laborparaméter, vér hematokrit

A magas szint jele a conjunctiva és a bőr sárgás elszíneződése (icterus [sárgaság]), előbbi már 36-44 µmol/l-es bilirubinszintnél megjelenhet. Praehepaticus, hepaticus és posthepaticus formáit különítjük el. Praehepaticus icterust okoz a haemolysis; a hepaticus forma a máj működési zavarára utal; posthepaticus icterus epeúti obstructio következménye. Bizonyos kórképekben a különféle formák keverednek. A gyógyszerek által kiváltott cholestasis (epepangás) is icterust eredményezhet, ez orális, 17alfa-szubsztituált AAS-oknál tipikus. A differenciáldiagnózisban főként a különböző enzimek (ASAT, ALAT, ALP, GGT, LDH), a haptoglobin plazmaszintje, az indirekt és direkt bilirubin egymáshoz viszonyított arányának ismerete, valamint a koncentrációk segítenek. Illegális gyógyszerekkel élő testépítők körében gyakori a cholestasis és így a sárgaság is, akár 65,5 mg/dl-es (1100 µmol/l) szintek is létrejöhetnek (Anand 2006).

Tagek
Előző cikk
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.