Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Boka Sportsérülés

A bokaficam és következményei

Megoszt

Bokaficam , bokasérülés – mindenkinek ismerős lehet egy-egy ilyen történet: a sérült játékost az orvosok mellett a fizioterapeuták is óvó tekintettel figyelik a pálya széléről, igyekeznek mindent megtenni, hogy a sérülési mechanizmust a legrövidebb időn belül „elkapják”, megfékezzék és idejekorán a legkomolyabb sérülések esetén is olyan effektív terápiás tervet tudjanak kidolgozni, mely lehetővé teszi a mielőbbi gyógyulást, terhelhetőséget. A legfrissebb tudományos kutatások és saját tapasztalataik alapján választják ki a célzott terápiás eljárásokat. Mit mond a fizioterápiás protokoll inverziós traumánál (mikor „maga alá fordul a láb”, „kimegy a boka”): pihentetés, rögzítés, jegelés, kompresszió és felpolcolás, de vajon tényleg mindig erre van szükség vagy terhelhetőségtől függően megkezdődhet idejében a tréning is?

hirdetés


A balesetekkel együtt járó sérülésekkel gyakran váratlanul találjuk szemben magunkat és hosszabb távra kiható károsodásokat, következményeket okozhatnak. Ezeket a tipikus vezető tünetek alapján négy traumatológiai halmazba csoportosítjuk: egyidejűleg csökkent terhelhetőségű sérült- és gyógyuló struktúrák esetén mozgáskiesés- és beszűkülés mellett különösen fájdalom, az életfunkciók romlása, traumák feldolgozása lehet a következmény. Ezáltal a traumatológia foglalkozik a baleseti sérülések kezelésével, kutatásával, valamint ezek következményeivel, és a sebesültek rehabilitációjával. Miközben az akut megbetegedések ellátása az orvos feladata, az utókezelést és rehabilitációt a gyógytornász végzi. Manapság már rengeteg terápia áll rendelkezésünkre a sérülések kezeléséhez, de továbbra is van néhány probléma, melyre nincs egyértelmű megoldás; ahogy az a példánkon, az inverziós traumánál is világossá válik.

Az inverziós trauma klinikuma

Az inverziós trauma a láb lateralis (külső) oldalán található különböző kötőszövetek sérülése, leggyakrabban egy hirtelen, túlzott mértékű, a mozgáshatáron túli inverziós mozgás által, plantar- vagy dorsalflexióval kombinálva. A sérülés okozhat mechanikai, vagy funkcionális instabilitást, esetleg a kettő kombinációját is. Fájdalmas mozgás, funkciókiesés mellett haematoma, duzzanat, illetve nyomásra fájdalmas terület lehetnek a tünetek. Egy további probléma, hogy egy ilyen sérülés esetén további „melléksérülések” is bekövetkezhetnek, melyek a gyors felépülést és a mihamarabbi sportaktivitás folytatását befolyásolhatják.

bokaficam sportsérülés sportorvos

Terápiás eljárások

Manapság rengeteg terápiás eljárás létezik bokasérülés esetén is, habár ezek a tudományban megosztóak. Egy szerzőcsoport végzett kutatásokat a téma körül (Clijsen, 2007), hogy mennyire alapul bizonyítékon az akut inverziós trauma sportfizioterápiás kezelése. Az eredmények azt mutatják, hogy kiváltképp az akut inverziós trauma kezelésében csak kevés tudományos bizonyíték van, hogy hatásosak a fizikális alkalmazások, mint az elektroterápia, ultrahangkezelés, krioterápia.

Ezidáig a a kutatás abból indult ki, hogy akut sportsérülésnél a szokásos PRICE modell működik, mely a kulcsfontosságú tényezőket foglalja magába: védelem, pihentetés, jegelés, nyomás, és polcolás. De ennek a jelentősége a kezelésben az utóbbi időben megkérdőjeleződött, úgy sejtik, hogy a pihentetés nem nyújt a szöveteknek több védelmet. Ebben az összefüggésben másra tevődött át a hangsúly: az optimális terhelésre (POLICE). Ez a szövetre gyakorolt terhelést foglalja magában, amin keresztül a fizológiás alkalmazkodást maximalizáljuk. Ugyan a PRICE számos tudományos vizsgálatban az inverziós trauma standard kezeléseihez tartozik, sok szerző kétségtelenül azon a véleményen van, hogy ennek változnia kéne a POLICE-ra.

Bokasérülés témában további tanulmányokban Seipel (2014) vizsgált fizioterápiai beavatkozásokat (sub-) akut inverziós traumát elszenvedett páciensek esetében, és ő is ugyanarra az eredményre jutott, hogy nincs egységes kezelési stratégia ennek a csoportnak; a tudományban továbbra sincs egyetértés ebben a témában. Ugyanakkor elég nyílvánvalóvá tették az ortézisek, manuális terápiák, gyakorlatok területének hasznosságát.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.