Betöltés

Mit keresel?

Láb és lábszár Parasport Sportsérülés

Combizom húzódások

Megoszt
combizom sérülés

Az adductor (lovaglóizom) húzódás általában hirtelen mozdulatra, a végtag erőltetett távolítására és kirotációjára következnek be, de kialakulhat izomfájdalom ismétlődő túlterhelés, mikrotraumák következtében is. Labdarúgásban típusos és gyakori sérülés.

Leggyakrabban az adductor longus izom sérül. A combhajlító izmok húzódásait az állományukban fellépő hirtelen megnyúlás okozza, ami általában hajlított csípő és nyújtott térd mellett következik be. Alapozó időszakban gyakori, a túlterhelt, görcsös izomzat hajlamosít a sérülésre.

hirdetés


Tünetek

labdarúgó combizom húzódása

Lovaglóizom sérülésnél jellemző a hirtelen fájdalom az érintett izom területén. Az inak vagy izomzat felett nyomásérzékenység jelentkezik. A passzív távolítás (abductio) fájdalmat okoz, ugyanúgy, mint az aktív ellenállással szembeni közelítés (adductio).
A combhajlító húzódás típusos tünetei közé tartoznak a fokozott izomtónus, a duzzanat és a combhajlító izmok nyomásérzékenysége. A térd teljes nyújtása és gyors (vagy ellenállással szembeni) hajlítása fokozza a fájdalmat.

Helyszíni ellátás, elsősegély

Akut izomsérülésnél az általános részben leírt PRICE kezelés. A sportterhelés folytatása fájdalmas, sérült izomzattal nem javasolt.

Orvosi tevékenység

Pontos diagnózis: fizikális vizsgálat, aktív és passzív izom-ín tesztek mellett ultrahang vizsgálat segíthet, egyéb vizsgálat egyszerű izomsérülésnél nem indokolt. Krónikus, visszatérő, makacs panaszt okozó esetekben az általános háttér tisztázása feltétlenül szükséges (labor vizsgálat, góckutatás).
Kezelés: az adductorok és a combhajlító izmok húzódásainak kezelése alapjában konzervatív, azaz pihenésből, jegelésből, nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek használatából, és kezdetben elasztikus pólyák alkalmazásából áll, amit rehabilitáció követ. Műtétre csak korrekt kezelés eredménytelensége esetén van szükség.

Rehabilitáció

Az akut tünetek megszűnte után stretching gyakorlatok kezdhetők, majd erősítő gyakorlatok következnek. Ultrahang és egyéb fizikoterápia hasznos kiegészítő lehet.

Sportba való visszatérés

A fájdalom megszűnte, teljes mozgásterjedelem és izomerő esetén fokozatos edzésterhelés kezdhető.

Megelőzés

A rendszeres stretching (pl. az érintett izomcsoportok gumiszalaggal történő nyújtása), kompressziós sportnadrág viselése jelentősen csökkentheti a sérülés kiújulásának veszélyét és az újrasérülés esélyét is csökkenti.

Megjegyzések

Lágyéktáji fájdalmat izomhúzódáson kívül sokféle elváltozás okoz, ezek kivizsgálása alapos és hozzáértő szakorvosokat igényel.
Lágyéktáji fájdalmak esetén az egyéb panaszt nem okozó urológiai góc előfordulása 40 % feletti.
Helyi kortikoszteroid injekciók adása fokozatosan kiszorul a kezelésből. Kivételesen szóba jöhet, de nagy az ínkárosodás és kiújulás veszélye.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.