Betöltés

Mit keresel?

Gerinc Parasport Sportsérülés

Derék izomhúzódás, szakadás

Megoszt
labdarúgó derékhúzódása

A felnőtt sportolók háti és derék fájdalmának gyakori oka izomhúzódás vagy szalagszakadás, ami serdülőknél ritkábban fordul elő. Hajlamosak ilyen húzódásra az alkatilag merev sportolók, leginkább azok, akiknél nagyon feszesek az ágyéki vagy a combhajlító izmok. Rossz edzésmódszer, helytelen emelési technika, hirtelen összehúzódások is okozhatnak izomhúzódást.

Tünetek

A sportoló háti vagy deréktáji fájdalomról panaszkodik, végtagba kisugárzó tünetek általában nem jelentkeznek. A fájdalom oldalra hajlásnál fokozódik. Lehet duzzanat, vérömleny a sérülés helyén. Jellemző tünet még a nyomásérzékenység és a kifejezett izomspazmus (görcsös, kemény tapintatú izom).

hirdetés


Helyszíni ellátás

Hirtelen kezdődő, erős fájdalmak esetén a sportterhelést azonnal abba kell hagyni, fekvés, fájdalomcsillapítás indokolt. A pontos diagnózis megállapítása orvosi feladat.

Orvosi tevékenység

Pontos diagnózis

kerékpáros derékhúzódása

Fizikális vizsgálat és ideggyógyászati szakvizsgálat mellett rtg-felvétel lehet szükséges, valamint ritkán egyéb képalkotó vizsgálatok (UH, CT, MRI).

Kezelés

A tüneteket általában pihenéssel, nem-szteroid gyulladáscsökkentő, izomlazító gyógyszerekkel és fizikoterápiás kezeléssel lehet megszűntetni. Ezután rehabilitációs program kezdhető. Ha a panaszok nem szűnnek meg, további vizsgálatokra van szükség a hátfájdalom lehetséges okainak felderítésére, főleg gyerek és serdülő sportolóknál.

Rehabilitáció

Masszázs, fizikoterápia, stretching és erősítés szükséges.

Sportba való visszatérés

Időpontja individuálisan bírálható el. Általában a fájdalom és a mozgásterjedelem határozza meg, hogy mikor kezdheti el a sportoló az edzéseket.

Megelőzés

Túlterhelés kerülése, helyes sportági technika, adekvát izomerősítés, stretching.

Megjegyzések

A megfelelő kivizsgálás nélkül végzett manuálterápia szövődmények veszélyével jár.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.