Betöltés

Mit keresel?

Gerinc Parasport Speciális sport Sportártalmak

Derékfájás – diagnózis

Megoszt
derékfájás kosaras

A derékfájás kezdete, kialakulásának körülményei, helye, erőssége, provokálhatósága, kisugárzása; mind fontos kérdések. Jelentkezik-e zsibbadás, érzészavar, izom-gyengeség? Köhögés, tüsszentés fokozzák-e a fájdalmat?

Anamnézis

derékfájás

Az anamnézis pontos felvétele ebben az esetben is fontos. A fájdalom kezdete, kialakulásának körülményei, helye, erőssége, provokálhatósága, kisugárzása; mind fontos kérdések. Jelentkezik-e zsibbadás, érzészavar, izom-gyengeség? Köhögés, tüsszentés fokozzák-e a fájdalmat? Van-e vizelési, székelési zavar? Kapcsolódó cikkeinkben már volt szó róla: van-e hangulati és alvászavar, szorongás, kimerültség, családi vagy munkahelyi konfliktus szituáció?

hirdetés


Fizikális vizsgálat

A levetkőztetett beteget először állva, nyújtott térdekkel, zárt lábakkal vizsgáljuk. Így érzékelhetjük az antalgiás tartást, a lumbális lordózis változásait, az esetleges scoliózist, a medence szintjét és a gerinc melletti izomzat állapotát.  Ha az oldalhajlás szimmetrikusan szűkül be spondylosis, osteoporosis, Bechterew-kór lehet az ok. Gyakoribb a lateralflexió egyoldali fájdalommal járó aszimmetrikus beszűkülése, ilyenkor discopathia, discus protrusió, kisízületi distorzió, illetve az ezek által okozott ideggyökér fájdalom lehet az ok.  Állva vizsgálhatjuk a gerinc, a sacroiliacalis ízület valaminnt a derék izomzatának nyomásérzékenységét, fájdalmát is.

A beteget hátára fektetve vizsgáljuk tovább. A csípőízületek, a térdek, a bokák és a lábujjak erő ellenében történő mozgatása, a reflexek és az érzészavarok vizsgálata segíti véleményünk pontosítását. Leggyakoribb vizsgálataink közé tartozik a Laségue-tünet ellenőrzése. Helyesen úgy végezzük, ha egyik kezünket a beteg térdére helyezzük, hogy azt teljesen nyújtva tartsuk,  a másik kezünkkel a sarok alá nyúlva lassan emelni kezdjük a végtagot. Fennálló elváltozás esetén a beteg egy magasság elérésekor éles, a vizsgált végtagba lesugárzó fájdalmat jelez, mely a végtag továbbemelését lehetetlenné teszi.

kerékpáros derékfájás

A vizsgálat olyannyira közismert, hogy gyakran észleljük a tünetek „túl-játszását”. Ebben az esetben a Bechterew-tünettel kontrollálhatjuk a fájdalom valódiságát. Az egyik kezünket a nyújtott térddel hátán fekvő beteg térdeire tesszük (megakadályozva ezek hajlítását), majd a másik kezünkkel ülő helyzetbe segítjük. Ha nyújtott térddel fel tud ülni anélkül, hogy fájdalom jelentkezne, a beteg szimulálja a Laségue-tünetet.

Képalkotó eljárások

A korrekt diagnózis felállításához a részletes anamnézis és a körültekintő fizikális vizsgálat mellett gyakran szükség van kiegészítő, úgynevezett “képalkotó vizsgálatok” elvégzésére. Ezek a röntgen, a komputertomo-graphia (CT), mágneses rezonancia (MR) és a szcintigrahiás vizsgálatok. Igénybevételük – jól körülhatárolt indikációs területekkel – általában a szakorvosok javaslata alapján történik. Indokoltak, ha a kezelés ellenére a fájdalom fokozódik, elhúzódóvá válik, vagy gyakran ismétlődik, illetve ha idősebb (55 év feletti) betegnél a daganat, vagy az osteoporozis lehetősége áll fenn. Fontos tudnunk, hogy e vizsgálatokkal jelzett kórosnak itélhető eltérés nem jelent minden esetben valós betegséget. Óvnunk kell az arra hajlamos betegeinket attól, hogy egy pozitív röntgen vagy MR lelet alapján egész életükre betegnek, mitöbb rookantnak képzeljék magukat!

Laboratóriumi vizsgálatok

A már említett urológiai eltérés észlelésén túl gyulladásos, fertőzéses, daganatos és anyagcsere megbetegedések felismerésében nyújthatnak segítséget.

Előző cikk
Következő cikk

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.