Betöltés

Mit keresel?

Sporttáplálkozás Teljesítményfokozás

Edzés, verseny alatti étkezés és folyadékfogyasztás

Megoszt

Általánosságban elmondható, hogy az edzés közbeni táplálkozás és folyadékbevitel kétféle megközelítése létezik: az egyik célja, hogy az edzés során felhasznált üzemanyag és folyadék minél nagyobb részét pótoljuk a lehető legnagyobb teljesítmény elérése érdekében, a másik pedig az adaptáció fokozása érdekében az „training low” (edzés alacsony töltöttségű szénhidrát raktárral) koncepciójára összpontosít.

A tápanyag- és folyadékveszteség pótlása

A 90 percig tartó edzések esetében általában elegendő a folyadékveszteség egyszerű pótlása. A legtöbb sportoló számára a víz elegendő; azonban a nagy vagy „sós” izzadtságot termelő sportolók számára az elektrolitokat tartalmazó italok jobb választás lehetnek, különösen mivel az izzadtság mennyisége jelentősen változhat (0,3 és 2,4 liter között óránként). Továbbá, ha a sportolók úgy edzenek, hogy az edzést megelőzően nem fogyasztottak megfelelő szénhidrátot tartalmazó ételeket, akkor a szénhidrátok sportitalokon keresztül történő fogyasztása szintén gyakran javasolt.

Elektrolitok: Olyan sók, amelyek vízben oldódnak és ionoknak nevezett töltött részecskékre bomlanak.

Stop-start sport

edzés

Olyan sportágak, amelyekben a játékot gyakran meg kell szakítani, mert a labda játékon kívülre kerül, vagy a játékvezető a szabályok megsértése miatt megszakítja a játékot (ide tartoznak pl. az olyan sportágak, mint a kosárlabda és a labdarúgás).

Hosszabb edzések esetén, különösen az állóképességi típusú edzések esetében fontos, hogy a sportolók figyelembe vegyék a valószínűsíthető folyadék- és tápanyagveszteséget, és megfelelő italokat/eleségeket tervezzenek az üzemanyag- és folyadékszint fenntartása és az edzés optimalizálása érdekében.

Az edzés/versenyek során fogyasztandó szénhidrát ajánlott mennyisége az edzés hossza és intenzitása alapján változik, az 1-2,5 órán át tartó állóképességi sportok és megszakításos (stop-start) sportok esetében óránként 30-60 gramm, a 2,5-3 órát meghaladó időtartamú ultra-állóképességi edzések/sportok esetében pedig akár 90 gramm (vegyes szubsztrát) is ajánlott (Thomas et al. 2016). Az állóképességi sportolók szükségleteiről és az állóképességi versenyek étkezési stratégiákról más cikkeinkben írunk bővebben.

A Nemzetközi Sporttáplálkozási Társaság (International Society of Sports Nutrition) a legfrissebb kutatások alapján konkrét ajánlásokat is megfogalmazott (Kerksick et al. 2017).

Hosszabb, egy óránál hosszabb ideig tartó, nagy intenzitású edzések esetén óránként 30-60 gramm szénhidrátot kell fogyasztani 6-8 százalékos szénhidrát-elektrolit oldatban 10-15 percenként a teljes edzés során.

Ha az edzés alatti szénhidrátfogyasztás nem megfelelő, a fehérje hozzáadása (0,25 g fehérje/testsúlykilogramm állóképességi edzés óránként) segíthet a teljesítmény növelésében, az izomkárosodás minimalizálásában és a glikogén reszintézis javításában.

A szénhidrátbevitel a rezisztencia jellegű edzés során elősegíti az egyenletes vércukorszintet és a nagyobb glikogénraktárak kialakulását.

Fontos mérlegelni, hogy mit tolerál a sportoló a legjobban, mivel egyes sportolóknak nem okoz gondot a verseny közbeni sportital és a szendvics fogyasztás, míg másoknak még a víz fogyasztása is gondot okoz, gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat. A táplálkozási terveknek nemcsak az edzés típusán és hosszán kell alapulniuk, hanem a sportoló egyéni igényein és preferenciáin is.

A jelenlegi ajánlás szerint a sportolás során 400-800 ml/óra folyadékfogyasztásra kell törekedni, azzal a céllal, hogy a test víztartalom veszteség ne haladja meg a két százalékot. Forró körülmények között hideg italok fogyasztása ajánlott.

Fontos megjegyezni, hogy a két órát meghaladó időtartamú edzések során a gyomor-bélrendszeri tolerancia és a folyadékok elérhetősége korlátozza a sportolók számára elérhető és tolerálható folyadékmennyiséget. Emiatt nem valószínű, hogy a sportolók képesek lesznek az izzadság okozta folyadékveszteséget a folyadékbevitelhez igazítani (Garth & Burke 2013). A sportolókat arra kell ösztönözni, hogy jól hidratáltan kezdjék az edzést, és az edzés után pótolják a folyadékveszteséget.

edzés folyadékpótlás

Megfelelő italok és harapnivalók edzés közben

Az alábbiakban néhány javaslat az edzés közben fogyasztandó megfelelő snackekre. Ezek csak ötletek, és nem biztos, hogy minden sportoló számára megfelelőek. A sportolókat támogatni kell abban, hogy a személyes preferenciáik alapján egyéni terveket dolgozzanak ki.

Megfelelő, 30-40 gramm szénhidrátot tartalmazó snackek/italok:

  • 600 ml sportital;
  • 1 sportszelet;
  • 1,5 szénhidrátos gél;
  • 40 g zselés nyalóka;
  • 1,5 müzliszelet.

„Taining low” (edzés alacsony töltöttségű szénhidrát raktárral)

Az alkalmazkodás fokozása érdekében végzett „taining low” fogalma általában az alacsony szénhidrát-ellátottságú edzésre vonatkozik, de más tápanyagokkal is gyakorolható. Ennek a megközelítésnek a célja, hogy az edzésprogramba olyan speciális foglalkozásokat építsenek be, amelyek során az optimális teljesítményt elősegítő táplálkozási támogatás szokásos gyakorlatát az edzés előtti és alatti táplálkozási támogatás szándékos visszatartásával helyettesítik. Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy bizonyos tápanyagok (például szénhidrát) hiánya az edzés körül fokozott edzési ingerhez és/vagy az edzéshez való fokozott metabolikus alkalmazkodáshoz vezet. Számos különböző módja van annak, hogy a sportolók „taining low” módban edzzenek, különböző anyagcsere-eredményekkel.

sporttáplálkozás könyv
A könyvet a KONYV@SPORTORVOS.HU e-mail címen SZÁLLÍTÁSI- és SZÁMLÁZÁSI cím valamint egy TELEFONOS elérhetőség megadásával lehet megrendelni.
Tagek

Talán ez is érdekel