Betöltés

Mit keresel?

Sportsérülés

Elülső keresztszalag-sérülés – kialakulása, tünetei

Megoszt
Elülső keresztszalag-sérülés -kosarlabda

Az elülső keresztszalag-sérülés a leggyakoribb térdsérülés. Az elülső keresztszalag – továbbiakban LCA – elvesztése nem csupán a térdízület kinematikáját változtatja meg, hanem gyakran súlyos degeneratív elváltozásokat is okoz. A sérülés a térdízület megcsavarodásával és oldalra billenésével, esetleg ugrásból nyújtott térddel való érkezéskor, túlfeszüléssel következik be leggyakrabban.

Elülső keresztszalag-sérülés

A térd szalagsérülései súlyos sérülések, mivel az ízület passzív stabilizátorai károsodnak. Legtöbbször a küzdősportokban, valamint labdarúgásban, jégkorongozásban, kézilabdában, kosárlabdában, rögbiben és a sílesiklásban fordulnak elő.

hirdetés


Az elülső keresztszalag sérülés a térd egyik leggyakoribb szalagsérülése (70%). Az ún. akut térd vagy a haemarthros klinikai tünetegyüttes mögött a legtöbbször ez áll. Jellemző mozgásmechanizmus: hiperextenzió, kirotáció, valgus stress. Síelők, labdarúgók, kézilabdázók típusos sérülése, de valamennyi sportág veszélyeztetett.

A sérülés kialakulása (“patomechanizmus”)

Az LCA izolált sérülése bekövetkezhet csavarodó behatásra, vagy berotáció és hyperextenzió, vagy kirotáció és valgus hatására. Az alpesi síelésben két tipikus sérülési mechanizmus ismeretes: a bakancs okozta LCA-mechanizmus és az ún. „phantom foot” mechanizmus.

Kombinált sérülés, azaz LCA, ligamentum collaterale mediale (továbbiakban LCM) és a tok együttes szakadása jöhet létre, ha a térdet lateralis oldalról éri erőbehatás, amelyre a térd valgus és kirotációs helyzetbe kerül. Ugyanez a sérülés következhet be, ha a láb medialis oldalát éri erőbehatás.

Az LCA, a ligamentum collaterale laterale (továbbiakban LCL) és a posterolateralis tok kombinált sérülése következhet be, ha a térdet a medialis oldal felől éri erőbehatás (vagy a láb lateralis oldaláról), amely a térdet varus és berotációs helyzetbe nyomja. A ligamentum cruciatum posterius (továbbiakban LCP) -al való kombinált sérülés lehet az eredménye a térdre ható bármilyen lateralis vagy medialis erőbehatásnak, valamint a hyperextenziós és hyperflexiós sérüléseknek. Ezek általában magas-energiájú sérülések, amelyek a térd dislocatiojával vagy majdnem-dislocatiojával járnak.

Az LCA csontos kiszakadásos (avulsios) sérülései általában növésben levő egyének hyperextenziós és hyperflexiós sérülései kapcsán következhetnek be. A tibialis tapadás avulsioja nem ritka fiatal sportolóknál.

Tünetek, a sérülés súlyossága

labdarúgó sportsérülés

Számos klinikai tünet és teszt jelzi az LCA-sérülést

 • A gondos kórelőzmény felvétele nagyon fontos. LCA-sérülésre van gyanú minden olyan esetben, amikor a kórelőzményben valamilyen csavarodásos vagy flexiós sérülés, direkt trauma vagy hirtelen lelassulás szerepel.
 • A sérült hirtelen fellépő fájdalomról vagy egy általa hallott roppanásról (kattanásról, reccsenésről) számol be.
 • Gyakori a kimozdulás-érzés. A sérülést követően a sportoló gyakran saját lábán hagyja el a játékteret, ez azonban ne tévessze meg a vizsgálót.
 • A beteg idővel ismétlődő kimozdulás-érzések kifejlődéséről számol be (sokszor a beteg elesésekről is említést az instabilitás miatt). Ez általában súlyos LCA-sérülésre utal, ami műtétet tesz szükségessé.
 • Duzzanat fejlődhet ki néhány órán belül, ami diszkomfort-érzést és fájdalmat okoz. A duzzanat mindig az ízületben kialakuló vérömleny (haemarthros) követlezménye. A traumás haemarthros mindig felveti az LCA-sérülés lehetőségét. Ugyanis az esetek 70 %-ban a haemarthros oka az LCA szakadása.
 • Ha a térdízület leszívása (punctioja) során vér van jelen, az nagy valószínűséggel LCA-sérülésre utal. A folyadék leszívása a fájdalmat is megszünteti.
 • A térd aktív és passzív mozgásai korlátozottak. A sportolónál gyakran mozgásdeficit jelentkezik, főleg ha már néhány nap eltelt a sérülés óta.
 • A Lachman-teszt (a térd 20-30 okban hajlított, a tibia pedig neutrális helyzetben van) pozitív. A teszt kivitele során a tibiát előre húzzuk és figyeljük a femurhoz viszonyított elmozdulását.  A pozitív Lachman-teszt komoly diagnosztikus értékkel bír az LCA-sérülés esetében.
 • labdarúgó sportsérülés
  Az elülső asztalfiók-teszt (a térd neutrális vagy berotált helyzetben 60-70 fokban hajlított) pozitív. Ez a teszt azonban nem olyan pontos, mint a Lachman-teszt, mivel a combhajlító izmok és a medialis meniscus hátsó szarva akadályozhatja a tibia  előremozdulását.
 • A pivot shift-vizsgálat vagy a rotációs drawer-teszt pozitív lehet. Ezt a tesztet nehéz kivitelezni, főleg akut esetben. A pozitív pivot shift-teszt perdöntő a műtét szempontjából aktív egyének esetében, mivel krónikus LCA-sérülésre utal.
 • A térd valgus és varus (oldalirányú) stabilitásának vizsgálatát mind 20-30 fokban  hajlított mind teljesen extendált térd mellett el kell végezni az LCM és az LCL-sérülés kizárása céljából.
 • A patellofemoralis ízületet is meg kell vizsgálni.
 • Röntgen-vizsgálat a csontos sérülés/ek kizárása céljából szükséges.
 • Sokan használják az MR-vizsgálatot. Erre azonban ritkán van szükség, mivel a diagnózis a kórelőzmény és a klinikai vizsgálatok alapján nagy pontossággal felállítható. Az MR-vizsgálat a kombinált és a csontos sérülések gyanúja esetén segítheti a diagnózis pontosítását.
 • Artroszkópia adja a legpontosabb diagnózist, főleg, ha kiegészítjük az LCA horoggal történő, gondos (tapintásos) vizsgálatával is. A diagnosztikus artroszkópia azonban általában felesleges, mivel ilyenkor a diagnózis megszerzése tulajdonképpen már a kezelés időpontjában történik.

Helyszíni ellátás, elsősegély

A sérült végtag felpolcolása, hűtése (jegelés, jégzselé), rugalmas pólyázása a duzzanatot és fájdalmat csökkenti. Tehermentesítés (lehetőség szerint mankózás) hasznos. A sportterhelést nem szabad folytatni.

Szerző: Prof. Dr. Berkes István (drberkesistvan.hu)

Tagek
Előző cikk
Következő cikk

Talán ez is érdekel