Betöltés

Mit keresel?

Egészség Környezetvédelem Sporttudomány

Hogyan szervezzünk fenntartható sporteseményeket (2. rész)

Megoszt

Előző rész: Hogyan szervezzünk fenntartható sporteseményeket (1. rész)

Co-sharing (megosztás)

A folyamatosan változó és újonnan megjelenő üzleti modellek révén különböző választások állnak rendelkezésre a Co-sharing (megosztás) szemlélet megvalósítására. Európában a tudatos fogyasztás egyre népszerűbb módszere a specializálódott termékek és szolgáltatások közösségi vagy ideiglenes használata. Így például nem kell időmérő rendszert vásárolnunk ahhoz, hogy a sporteseményen a résztvevők láthassák a pontos eredményeiket.  Az ötlet lényege abban rejlik, hogy az együttműködéssel és bizonyos termékek kölcsönzésével korlátozhatóvá válik azok környezetre gyakorolt hatása.

 • Például, korlátozhatjuk a több órát igénybe vevő autós szállítást, helyette választhatunk más közlekedési formákat, autókölcsönzéssel kiegészítve.
 • Különböző felszerelések, termékek és eszközök kölcsönzése és megosztása.
 • Próbáljon meg már meglévő épületeket és infrastruktúrát felhasználni.
 • Igyekezzen minél többször felhasználni ugyanazon hirdetéseket és reklámanyagokat (ugyanazt a molinót, matricát akár többször is fel lehet használni).

Gyakorlati példa:

A SforAE projekt megfelelő megvalósítása érdekében, a partnerek úgy döntöttek, hogy együttműködnek a közismert, majdnem páneurópai „Minden doboz visszajár” (Every Can Counts) kezdeményezéssel.  A kezdeményezés kidolgozott útmutatást nyújt a különböző grafikus anyagokat illetően, illetve a résztvevőknek kiosztott ásványviz után megmaradó üres alumínium dobozok begyűjtésében is.

A The Permaculturist csapatának szenvedélye felfedezni a természeti és az emberi szükségletek találkozását. Célunk a permakultúra segítségével, a Földünkkel közösen olyan harmonikus, fenntartható és bőséges ökoszisztémákat alkotni, melyben belső és külső világunk egyaránt virágzik.

„Zöld” megrendelések

A „zöld” közbeszerzés nem csupán a közigazgatást érintő kérdés. Egyre több vállalat és szervezet fektet nagyobb figyelmet a fenntartható működésre, az ökológiai szempontokra a termékek és szolgáltatások kiválasztása során.

A különböző környezetbarát szempontok bevezetése a megrendelések során is alkalmazható lenne.

 • Biztosítsa, hogy az Ön által alkalmazott kommunikációs módszerek összhangban állnak a fenntarthatóság üzenetével, tehát kerülje a felesleges papírok, szórólapok, egyebek kinyomtatását.
 • Használjon újrahasznosított anyagokból készült termékeket, árucikkeket.
 • A mosdókban és a nyomtatáshoz is használjon újrahasznosított papírt.

Gyakorlati példa:

A SforAE projektben alumínium dobozokat használtunk az ivóvíz szétosztásához, mivel tudjuk, hogy ez egy állandó anyag, és a világon előállított alumínium közel 70%-a jelenleg is használatban van valamilyen módon. Ha állandó anyagokból készült termékeket rendel, biztos lehet benne, hogy jelentős részük újrahasznosított anyagból áll, és a termék a jövőben is minőségvesztés nélkül újrahasznosítható marad.

Önkéntesség

Az önkéntesek gyakran nagyon értékes segítséget nyújthatnak a fenntartható sportesemény során, hiszen az önkéntesség valódi elkötelezettséget jelent a projekt és annak céljai iránt. Az önkéntesek tehát az egyik legfontosabb részei a „zöld” eseményeknek.

 Kezdeményezze, hogy a projektben nem közvetlenül érintett emberek is részt vegyenek az újrahasznosításban (pl. a résztvevők szülei, barátai, vagy a nézők).

 • Bátorítsa a nézőket és a kísérőket, hogy segítsenek a könnyen átruházható feladatokban, pl. a szervezésben, a szemétgyűjtésben, az információterjesztésben, a frissítők előkészítésében stb.
 • Válassza a helyi önkénteseket, adjon nekik munkát, motiválja őket.
 • Vonjon be minél több embert, pl. használjon különböző szlogeneket a reklámokon: „A nagyit se hagyd otthon!”, vagy „Hozz el te is valakit!”.

Gyakorlati példa:

Néhány vállalat különböző alkalmazotti önkéntes programokat is futtat,  így egy szervezettel való együttműködés révén szervezőként akár több tucat önkéntesre is szert tehetünk.

Energia

Az energia kérdése működésünk legkisebb területeit is érinti. Ma már szinte lehetetlen villamosenergia nélkül sporteseményt rendezni. Mindazonáltal, mindig találhat olyan területeket, amelyek energiafogyasztása csökkenthető. Energiafogyasztást csökkentő, fenntartható megoldások vagy alternatív energiaforrások használata:

 • Ellenőrizze, hogy a helyszínen tudnak-e biztosítani természetes megvilágítást és légkondicionálást.
 • Ha világításra van szükség, győződjön meg róla, hogy az energiatakarékos.
 • Minimalizálja a regisztrációs űrlapok használatát, részesítse előnyben az elektronikus regisztrációt.
 • Vásároljon zöld energiaforrásokat az eseményre, ha azok elérhetőek a területen.
 • Kültéri eseménynél kérdezze meg a rendező várost vagy közösséget, milyen hulladék- és energiacsökkentési irányelvek vannak érvényben.
 • Szabadtéri tűzgyújtás esetén tegye meg a szükséges óvintézkedéseket.
 • Biztosítson napelemeket a laptopokhoz vagy mobiltelefonokhoz.
 • Válasszon megfelelő nagyságú generátort, ha szükséges.
 • Próbáljon meg alternatív energiaforrásokat használni az eseményen.

Gyakorlati példa:

A fenntartható sportrendezvény helyszínének megválasztásakor ellenőrizze, milyen „passzív” építészeti megoldások elérhetőek. Ne feledje, hogy a kültéri események a  leginkább energiatakarékosak.

Víz

Számtalan sportág létezik, amely nem végezhető jó minőségű víz nélkül. Ezzel szemben számos régióban vannak problémák a vízforrásokat illetően. Ne feledje, hogy a megrendezett sportesemény értékes erőforrásokat, többek között vizet, különösen ivóvizet használ fel. Csökkentse a vízre gyakorolt negatív hatásokat a következő módszerekkel:

 • Racionálisan használja fel a vizet és szabaduljon meg a szennyvíztől.
 • Bátorítsa a résztvevőket, hogy spóroljanak a vízzel; helyezzen el figyelmeztetéseket a mosdókban.
 • Nyújtson tanácsokat a vízfogyasztás csökkentésére.
 • Biztosítson megfelelő mennyiségű vizet a résztvevők számára.
 • Ha lehetséges, ne juttasson vegyszereket a vízbe a rendezvény során (barnító krémek, napvédők).
 • Ha a víz hőmérséklete 24˚C feletti, ne használjon zsíros krémeket a hőkezeléshez.
 • Ha az esemény vízhez köthető, hívja fel a figyelmet a hely fontosságára és értékére, és a vízvédelmi módszerekre. Vigyázzon a halrezervátumokra.
 • Ellenőrizze a vízrendszert biztonsági szempontból. .
 • Ne dobjon semmit a vízbe.

Gyakorlati példa:

Minőségi szénsavmentes ásványvizet biztosítunk a SforAE résztvevőknek, amely számos itallal ellentétben gyermekek számára is kiváló választás. Ilyen módon még a fenntartható sportesemények fiatal résztvevői is támogathatják „zöld” projektjeinket azáltal, hogy az üres dobozokat szelektíven gyűjtik.

Zaj

Gyakran előfordul, hogy zaj keletkezik a sporteseményeken (pl szurkolás, koncert, hangzavarral járó vetélkedők stb.). Iránymutatásaink ezen a téren legfőképp arra vonatkoznak, hogy próbáljuk meg a túlzott zajtól megóvni az erre érzékeny, értékes környezetet. Zajcsökkentési környezetvédelmi példák:

 • Figyeljen oda, mennyi zajjal jár az esemény. Dolgozzon össze a helyi közösséggel, hiszen ők jobban ismerik a környék adottságait, illetve a zaj hatását, illetve annak csökkentési lehetőségeit.
 • Ne használjon tűzijátékokat.
 • A természetvédelmi helyek közelében használjon inkább több kisebb hangszórót, mint egy hatalmas hangrendszert.
 • Próbáljon meg csendesebb időszakokat betervezni az események során.
 • Ébressze rá az embereket saját hangerejükre – végezzen „túl hangos vagy” teszteket.

Gyakorlati példa:

Általában, az eseményeink a 40-70 dB hangerősség közötti tartományban bocsátanak ki zajt. Ezzel összehasonlítva az erős utcai zaj 90 dB körüli, míg 140 dB a vadászgépek motorjának indításával egyenértékű zajt jelent. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) legfeljebb 50 dB-es zajt tanácsol napközben a környezetben.

Az ajánlásokat a Sport for All and Environment (Környezetbarát szabadidősport) projekt (SforAE) partnerei fejlesztették ki az „Erasmus+ Sport” kis együttműködési partnerség támogatásával (referencia szám: 590833-EPP-1-2017-1-PL-SPO-SSCP). A projekt weboldala: www.sforae.eu.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *