Betöltés

Mit keresel?

Sportpszichológia Teljesítményfokozás

Figyeld a zenét

Megoszt
zene és sport

Zene és sport. Gyakran ajánlják a sportolóknak, hogy hallgassanak zenét a verseny előtt. Ha kérdezik miért, akkor ezt a választ kapják:

  • Jobban tudják szabályozni a figyelmüket
  • Általa javulhat a teljesítményük
  • Megnő a koncentráció szintje
  • A hangulatukra is jó hatással van (pozitív állapotot teremt).
  • Valamint a csoport összetartozást is erősítheti (sose becsüld le a csapatok indulójának jelentőségét!!!)

De pontosan hogyan is néz ki ez az egész? Elég egy olyan zenét kiválasztani a sportolónak, amit szeret? A válasz természetesen nem, semmi sem lehet ilyen egyszerű!

hirdetés


A készenléti állapotra (verseny előtt): érdemesebb olyan muzsikát választani, ami egy kicsit felpörgeti az embert. Tehát legyen vidám, lüktető, gyors tempójú ( és kapcsolódjon hozzá valami pozitív emlék, legalább annyi, hogy az adott sportoló kedveli ezt a számot), ami megadja a kezdő löketet. Használata közvetlenül a verseny előtt ajánlott.

De a verseny reggelére is kell valami. Az adott napot nem érdemes valami zúzóssal kezdeni, mert onnantól kezdve lesz az aktivitási szintünk a toppon ez csak abban az esetben jó, ha az ágyból rögtök a versenyre megyünk (de tényleg rögtön). Ha túl sokáig tartjuk azt a magas aktivitást az egekbe, akkor elfáradunk és nem lesz túl sok energiánk magára a versenyre. Tehát reggelre érdemes valami lassabbal kezdeni, ami szívünk ritmusát egy kicsit lejjebb veszi. Ne bőgtetőset, vagy andalítót, hanem valami kellemes nyugtatót! Ilyenkor még lehet egy picit relaxálni és a komfort megléte is ajánlott.

Ha verseny után vagy, akkor érdemes az aktivitási állapotot lecsökkenteni. Ilyenkor is ajánlott valami relaxcsomag, természetesen egyénre szabva.

Aztán itt a fókusz kérdése. Verseny előtt nem hátrányos, ha rákészülünk a feladatra, tehát ilyenkor ki kell zárni a zavaró tényezőket, és szigorúan a célra orientálódni, mentális képek segítségével (ha nem értetted ezt a mondatot, keress bizalommal). Tehát, ha sportolóként van olyan zenéd, aminek segítségével el tudod érni, hogy csak a versenyre koncentrálj és kizárj minden zavaró tényezőt, akkor az tök jó, hallgasd! Ha nincs, akkor se keseredj el. Válassz egy szívednek kedves zenét (aminek ritmusa megegyezik az adott sportág ritmusához) és ahányszor hallgatod, képzeld el a versenyt pozitív kimenetellel, vagy emlékezz vissza eddigi legszebb pillanataidra. Természetesen használhatod edzések során is, de nagyon fontos, hogy a zenéhez ne kapcsolódjon semmilyen negatív élmény (pl.: akkor dobott a nőm, amikor ez a szám ment, akkor borultam kurta nagyot, amikor ezt hallgattam…)!

A hangulatod javítására sem utolsó szempont. Most képzeld el azt a versenyt, amikor bal lábbal kelsz fel, nem találod az eszközeidet, és jönnek a hétköznapi minikatasztrófák. Hát, ezek mind kihathatnak a versenyre. Ezt megelőzendő érdemes olyan számokat is beiktatni, amik vidámabbá, pozitívabbá tesznek.
Mondjuk az sem túl szerencsés, ha pörögsz, mint a ringlispil. Ebben az állapotban könnyen elveszítheted a fókuszt, és olyan dolgok veszik el a figyelmedet, amik nem kellenének…
Végül itt a csapat kérdése. Segít megteremteni a csapategységet, ha olyan számot választotok, amit tényleg mindenki kedvel. Érdemes kettőt is választani: egyet, amit az öltözőbe hallgattok meg (erről nem kell tudniuk a többieknek…, így az a szám legyen tényleg olyan, mint maga a csapat) és egyet, amit a pályán hallgattok meg. Sőt, a szünetekre érdemes egy rövid válogatás CD-t is összeállítani , amit ha befut a csapat, szépen értékesíteni is lehet

Tehát, ha zenét választanál a következő szempontokat vedd figyelembe:

  • Mindenképpen olyan legyen, amihez nem kapcsolódik negatív élményed
  • Legyen többféle számod, attól függően, hogy mit szeretné kiváltani vele (nyugalomra vágysz, vagy felpörgetnéd magad…)
  • Törekedj arra, hogy az adott zene kapcsolódjon a sportágadhoz (ebben kért a sportpszichód segítségét)

Szerző: Kovács Kriszta (forrás: www.sportpszicho.blog.hu)

Tagek
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.