Betöltés

Mit keresel?

Fizioterápia Regeneráció Sérülés megelőzése Sportorvos

Fizioterápia a sportban

Megoszt

A sportolóvá válás folyamata hihetetlenül megterhelő és kimerítő mind fizikai, mind szellemi szempontból, ezért van olyan kevés ember a világon, aki valóban sportolónak mondhatja magát. Függetlenül attól, hogy sportolónak tartja-e magát, vagy egyszerűen csak szeret időnként sporttevékenységet folytatni, az biztos, hogy testét folyamatosan fenyegeti a sérülés veszélye. A valóságban néha mindannyian különféle fájdalmakkal küzdünk, különösen, ahogy öregszünk. Azonban, ha Ön aktív és sportol, vagy bármilyen más fizikai tevékenységet folytat, akkor szinte biztosan sokkal nagyobb veszélynek van kitéve, ezért bizonyos megelőző intézkedéseket és lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy amennyire csak lehetséges, fitt és egészséges maradjon és fájdalmak nélkül tudja élni az életét. A sportolóknak a fizioterápia az egyik leghatékonyabb módszer a fájdalom kezelésére, a sportteljesítmény és még sok más javítására, ezért most részletesebben bemutatjuk a fizioterápiát és a sportsérüléseket célzó fizioterápia előnyeit.

Megvizsgáljuk, hogy mi a fizioterápia, a rendelkezésre álló különféle módszereket, és ami a legfontosabb, a sportfizioterápia legfontosabb pozitív hatásait arra az esetre, ha Ön is fizikailag aktív. Akkor vágjunk is bele.

hirdetés

Mi a fizioterápia és mit jelent a „fizio”?

A sportfizioterápia a fizioterápia speciális ága, amelynek célja a fájdalmas, sajgó testrészek, a szűnni nem akaró fájdalmak és a sporttal és általában a fizikai tevékenység egyéb formáival járó súlyosabb sérülések kezelése. A sportfizioterapeuta magasan képzett személy, aki a testmozgás következtében fellépő gyakori sérülések és betegségek kezelésére és megelőzésére szakosodott.

A sportfizioterápia nemcsak a fent említett fájdalmak és sérülések kezelésében bizonyulhat hasznosnak, hanem a sérülést követő rehabilitációban is segíthet, emellett javíthatja a sportoló fizikai erőnlétét és általában a sportteljesítményét. Lehet, hogy nem tudja, de valójában több mint 20 különböző formája és technikája van a fizioterápiának, tehát szó szerint mindenki számára van megfelelő kezelési forma.

A sportfizioterápia számos gyógyítási technikát és gyakorlatot tartalmaz, amelyeket sérülések, fájdalmak és kellemetlenségek kezelésére, valamint azok megelőzésére dolgoztak ki. Az isiász például nagyon gyakori a fizikailag aktív egyéneknél, és a sportfizioterápia számos olyan fájdalomkezelési módszert kínál, amelyek célja az ülőideg fájdalmának és az azzal kapcsolatos kellemetlenségek enyhítése. A rossz testtartással, hátfájással, ízületi fájdalommal, izomfájdalommal, korlátozott mozgással, vagy gyenge rugalmassággal és még sok más problémával küzdők számára is hatalmas segítséget nyújthat a fizioterápia ezen ága.

fizioterápia sportorvos

Miért olyan fontos a sportolóknak a fizioterápia ?

Mint említettük, a sportfizioterápiát számos célra fejlesztették ki, bár vitathatatlan, hogy leggyakrabban a fizikai aktivitás következtében fellépő sérülések és fájdalmak kezelésére szolgál.

A sportolókat és általában a sportembereket sokféle betegség sújtja, többek között derékfájás, isiász, rossz testtartás, izomszakadás, izomhúzódás, ízületi elmozdulások és még sok más. A sportolók folyamatosan kockáztatják testi épségüket, függetlenül attól, hogy mely sportágban tevékenykednek, éppen ezért olyan fontos a sportterapeuta felkeresése, még akkor is, ha tökéletesen fittnek és egészségesnek érezzük magunkat. A sport, az atlétika és általában a sportterápia világában a megelőzés a legjobb gyógymód a sérülésekre, ezért is jár olyan sok sportoló heti rendszerességgel speciális gyógytornászhoz, sokan közülük e látogatásokat edzésük részeként kezelik.

Melyek egy fizioterápiás sportklinika felkeresésének legfőbb előnyei?

Akár sportsérüléssel küzd, akár rehabilitációra szorul, vagy akár csak próbál rugalmas, fitt és egészséges maradni, vagy egyszerűen általános sportteljesítményét próbálja javítani, egy sportsérülésekkel foglalkozó, képzett fizioterapeuta felkeresése az egyik legokosabb döntés lehet, amelyet valaha is meghoz. Most részletesebben is áttekintjük a sportgyógytornász felkeresésének elsődleges előnyeit.

Az izmok és a test lassú és fenntartható helyreállítása – sportolóként a test sokkal nagyobb stressznek van kitéve, mint átlagemberként, és az izmok kénytelenek a szokásosnál sokkal többet dolgozni, ami igen megerőltető számukra.

Valahányszor testmozgást vagy fizikai tevékenységet végzünk, nyomás alá helyezzük az izmainkat, és károsítjuk őket, ezért érezzük őket annyira gyengének és fájdalmasnak egy megerőltető edzés vagy fizikai tevékenység után. A sportfizioterápiában viszont az a nagyszerű, hogy a magasan képzett és tapasztalt gyógytornászok tudják, hová kell leginkább összpontosítani a figyelmüket.

Ezek a szakemberek ahelyett, hogy erőfeszítéseiket kizárólag a leginkább érintett testrészre koncentrálnák, elsősorban inkább azokat az okokat vizsgálják, amelyek a sérüléshez / kellemetlenséghez vezethettek. Ez az egész testre jótékony hatással van, nem csak egy vagy két testrészre és izomcsoportra. Számos technika alkalmazásával, például sportmasszázs-terápiával, többszintű testtartásokkal, erősítő gyakorlatokkal, nyújtó mozdulatokkal és még sok egyéb gyakorlattal, a testnek lehetősége van a lassú felépülésre, és ez az egyik oka annak, hogy a gyógytorna annyira jótékony hatással van a regenerálódni vágyó emberekre egy különösen megerőltető edzés vagy tevékenység után.

fizioterápia sportorvos

A teljes testre ható előnyök

Mint említettük, a sportfizioterápia ahelyett, hogy csak egy területre összpontosítana, inkább a test több területére összpontosít, többszörösen jótékony hatást fejtve ki ezáltal az emberi testre. Magasan képzett és tapasztalt gyógytornásza számos olyan gyakorlat végrehajtására ösztönzi majd Önt, amelyek az izmok nyújtását és megerősítését célozzák, melynek eredményeképpen javul a rugalmasság és elősegítik az egészséges keringést, véráramlást és oxigénszállítást, valamint biztosítják, hogy választott sportágának hódolva Ön sokkal kevésbé legyen sérülékeny és hajlamos a gyakori sérülésekre. Ezáltal a test mozgékonyabb lesz, Ön is fittebb lesz, és számos módon profitálhat az egész testre ható jótékony előnyökből.

Fájdalomcsillapítás

Sajnos, bár a sport és a testmozgás általában nagyon hasznos és jótékony hatással van a szervezetünkre, számos nagyon negatív mellékhatást is előidézhet. A legtöbb sportolónak és sportembernek napi szinten változó fokú fájdalommal és kellemetlenséggel kell megküzdenie, olyanokkal, mint például az isiász, térdfájdalom és lumbágó, vagy az akut derékfájás, amelyek túlságosan is gyakoriak. A sportfiziológiában azonban az a nagyszerű, hogy számos fizioterápiás kezelési lehetőség létezik, amelyek mindegyike a fájdalom és a kellemetlen érzések kezelésére szolgál. A gyakorlatok, a mozdulatok és általában az eljárások, bár kezdetben fizikailag megerőltetőnek érezhetjük őket, sőt kezdetben maguk is fájdalmasnak bizonyulhatnak, a fájdalom kezelésében gyorsan hoznak rendkívül lenyűgöző eredményeket. Sok krónikus és / vagy tartós fájdalommal és kellemetlenséggel küzdő sportoló kénytelen vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat és gyógyszereket használni, amelyek nagyon negatív hatással lehetnek ránk, és számos más mellékhatást és egészségügyi problémát okozhatnak. Mivel a fizioterápiás gyakorlatok és technikák annyira jótékony hatással vannak a fájdalom és a kellemetlenség enyhítésére, a szóban forgó sportolók sokkal egészségesebbé és fittebbé válnak, ráadásul általános életminőségük is javul, mivel kevesebb fájdalmat és kellemetlenséget tapasztalnak.

A krónikus egészségügyi problémák is kezelhetők

A sportfizioterápia másik fantasztikus előnye, hogy nemcsak a testmozgás és a fizikai aktivitás által okozott sérülések, fájdalmak és kellemetlenségek kezelésében segíthet, hanem számos más egészségügyi probléma kezelésében is, beleértve a krónikus problémákat is. A szív- és érrendszeri, a légzési, a keringési és egyéb problémákra egyaránt jótékony hatással van a rendszeres fizioterápiás kezelés, ez a másik oka annak, hogy oly sokan a gyógytornász rendszeres felkeresése mellett döntenek.

Jobb rugalmasság

Sportolóként létfontosságú, hogy a lehető legrugalmasabbak legyünk, mivel ez nemcsak a sérülések elkerülésében segít, hanem az általános sportteljesítmény javításában is. Az aktív sportfizioterápia ezért is hasznos. Látható, hogy a sportgyógytornászok által alkalmazott gyakorlatok és technikák közül sok a javulást és a rugalmasság, valamint a mobilitás fokozását hivatott elősegíteni. Ez az izomszövetek megerőltető fizikai aktivitás előtti és utáni nyújtásával érhető el. Ha izomrostjaink feszesek, az súlyosan korlátozhatja mozgékonyságunkat és mozgástartományunkat, ami nemcsak a fizikai teljesítőképességet gátolja, hanem sokkal hajlamosabbá is tehet bennünket a sérülésekre. Az izomrostok felmelegednek, kinyúlnak, az izomrost hajlékonysága javul, ami pedig elősegíti a rugalmasság növekedését, ráadásul csökkenti annak valószínűségét is, hogy fájdalmas és a szervezetünket gyengítő sérüléseket szenvedjünk.

Fantasztikus a rehabilitációhoz

Néha nem számít, mennyire óvatosak vagyunk, és milyen megelőző intézkedéseket tettünk, az elkerülhetetlen időnként megtörténik, és fájdalmas, a testünket gyengítő sérüléseket szenvedhetünk. Akár enyhe izomhúzódás, akár izomszakadás vagy műtéti úton helyreállított izom okoz szenvedést, ha vissza akarunk térni az edzőterembe, a futópályára vagy bárhová máshova, akkor rehabilitációra van szükségünk és a lehető legjobban fel kell épülnünk. A sportterapeuta felkeresésének további óriási előnye az a tény, hogy segít testünk rehabilitációjában a fájdalmas sérülések után, lehetővé téve számunkra, hogy eddzünk és fittebben, egészségesebben, erősebben és jobb kondícióban térhessünk vissza, mint valaha.

A sportgyógytornászok nagy tapasztalattal rendelkeznek a sérülés utáni rehabilitáció terén, így tanácsot tudnak adni Önnek arról, hogy mely gyakorlatokat végezze el, melyeket kerülje el, mennyire erőltesse meg magát és mennyi ideig tart a rehabilitációs folyamata. Egyenként foglalkoznak a páciensekkel, és összeállítanak egy rehabilitációs programot, amelynek célja a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb felépülés.

Míg a sérülés elszenvedése fizikailag és szellemileg is igazi csapás lehet, egy dublini sportfizioterápiás klinika segítségével úgy végezheti el a rehabilitációt, hogy nem vállal felesleges kockázatokat, hihetetlenül gyorsan gyógyul és még mielőtt észrevenné, visszatér ahhoz, amit szeret, és közben jobb lesz benne, mint valaha.

A fizioterápia nagyszerű az elmének

Amikor a sportról és az atlétikáról beszélünk, sok ember azon kapja magát, hogy az elme helyett csak a testre koncentrál. Míg a test nyilvánvalóan döntő szerepet játszik a fizikai testmozgásban és tevékenységben, ugyanígy az elme is, ezért fontos, hogy közben figyeljen a mentális egészségére és a közérzetére is. A megerőltető fizikai tevékenység és testmozgás megterhelheti az ember mentális egészségét és jólétét, különösen fájdalmas és a szervezetet legyengítő sérülés esetén.

Sok sportoló és sportember depresszióba süllyed, szorongástól, hangulatváltozástól és más mentális egészségügyi rendellenességektől szenved. Érzelmileg felkavaró lehet, ha egy sérüléssel kell megküzdenie, és el kell fogadnia azt a tényt, hogy több hétig vagy hónapig távol kell tartania magát attól a tevékenységtől, amit szeret, ami egy újabb indok arra, hogy miért is olyan hasznos a sportfizioterápia. A profi gyógytornászok pontosan tudják, mit él Ön át, és különféle technikákat taníthatnak meg arra, hogy miként lehet megbirkózni a dolgok mentális oldalával. Pozitív környezetet és pozitív szemléletet biztosítanak, ezáltal segítenek könnyebben megbirkózni azzal, amit Ön átél az adott pillanatban. A megfelelő lelkiállapot elengedhetetlen, a gyógytornász tudja ezt, és segít eljutni oda, ahol lennie kell, mind fizikailag, mind érzelmileg.

A cikk megjelenését partnerünk, a sportolók ellátásával is kiemelten foglalkozó Doktor24 támogatta!

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *