Betöltés

Mit keresel?

Sportártalmak Sportsérülés

Gyógyszerek a sportsérülések rehabilitációjában

Megoszt

A sportegészségügyben, sportgyógyászatban használatos gyógyszeres kezelés átfogó megvitatása túlhaladja ennek a cikknek a kereteit. Sportsérülések után farmakológiai anyagokat használnak a gyulladás minimalizálására és a fájdalom csillapítására, ami lehetővé teszi, hogy a sportoló el tudja végezni a rehabilitációs programot. A megfelelő gyógyszerek használata korlátozza a gyulladást, csökkenti a fájdalmat és az izomgörcsöket.

Sokféle szer van, amit rutinszerűen használnak a sérült sportolóknál, ezek a szerek a következő kategóriákba sorolhatók: fájdalomcsillapítók, nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek és izomgörcsoldók. A kortikoszteroidok (mellékvesekéreg-hormont tartalmazó szerek) használata a sportsérülésekben vitatható, s ezeket ebben a fejezetben nem taglaljuk.

Fájdalomcsillapítók

Tiszta fájdalomcsillapítókat használnak, hogy csökkentsék a fájdalmat, s hogy a sportoló olyan korán részt vehessen az aktív rehabilitációs programban, amilyen korán csak lehet. Központilag ható, morfiumhoz hasonló hatású szereket használnak rövid ideig súlyos fájdalom esetén. A narkotikumok azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által tiltott szerek. Az acetaminophen egy periférikus fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatás nélkül. Mivel az acetaminophen nem interferál a prostaglandin szintézissel, nem fordul elő prostglandin-vonatkozású toxicitás, mint pl. gyomorfekély. Azoknál a betegeknél, akiknél kontraindikált a nem-szteroid gyulladásgátló szer, acetaminophen használható helyette.

 

Kis adagolásban az Aspirinnek fájdalomcsillapító és lázcsillapító hatása van. Magasabb dózisban az Aspirinnek jelentős a mellékhatása a gyomorra és a belekre. Az Aspirin javítja a trombocita aggregációt és növelheti a kezdeti sérüléssel összefüggő vérzést.

Nem-szteroid gyulladáscsükkentő szerek

A nem-szteroid gyulladásgátló szerek a leggyakrabban felírt gyógyszerek a sportgyógyászatban. Azáltal hogy gátolják a cyclooxygenase (COX) működését, a nem-szteroid gyulladásgátló szerek blokkolják az arachidonic-sav átalakulását prostagladinná, s ezáltal befolyásolják a gyulladásos folyamatot. A nem-szteroid gyulladásgátló szerek fő mellékhatása a gyomorfekély, ami morbiditást és halálozást okoz. Van néhány elméleti aggodalom azzal kapcsolatban, hogy a nem-szteroid gyulladásgátló szerek lassíthatják, vagy késleltethetik a gyógyulást azáltal, hogy beavatkoznak a gyulladásos folyamatra való reagálásba. Az embereken végzett klinikai vizsgálatok azonban nem bizonyították be ezt a mellékhatást. Az újabb nem-szteroid gyulladásgátló szerek és a bélben oldódó Aspirin kevesebb gyomorfekély mellékhatást okoz. Kifejlesztették a nem-szteroid gyulladásgátlók egy még szelektívebb csoportját – a COX 2 inhibitorokat, ami a cyclooxgenase (COX) enzimek egy részét blokkolja csak, sokkal korlátozottabb mellékhatás profillal. A különböző nem-szteroid gyulladásgátlók hatásossága a felhasználótól függ, és sok tényezőt foglal magába.

Izomgörcsoldók

Az orvosok gyakran írnak fel izomgörcsoldókat a fájdalomcsillapítók vagy a nem-szteroid gyulladásgátlók mellett. Rövidtávon az izomgörcsök csökkentése összhangban van az akut rehabilitációs periódus céljaival. A megnyugvás a fő mellékhatás, ami korlátozhatja a páciens tűrőképességét, de intenzív segítséget is jelenthet, mert elősegíti az elalvást.

Szerző: Prof. Dr. Berkes István (drberkesistvan.hu)

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *