Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Fizioterápia Regeneráció Sportinnováció

Sportolás utáni regenerálódás és az orvostudomány – Innováció a sportban (3. rész)

Megoszt

Az amerikai olimpiai edzőközpontok (USOTC) segítik  az élsportok és a tömegsportok résztvevőit a fejlett technológia használatában. A változó, szekvenciális, légmodulált, kompressziós és masszázs felszerelések (pl. Norma Tec) használatát az élsportolók egyre gyakrabban alkalmazzák azzal a céllal, hogy elősegítsék a gyorsabb regenerálódást. Ezeket az eszközöket a sportközpontok, különösen az USOTC-k, regenerációs részlegei használják, de megtalálhatók az állóképességi sportolókat kiszolgáló kiskereskedelmi üzletekben is, és otthoni használatra is vásárolhatók. Egy USOTC-alapú tanulmány kimutatta, hogy a perisztaltikus impulzus dinamikus kompressziója felgyorsíthatja és fokozhatja a regenerálódást a normál intenzív edzés után, amely olimpiai és az olimpiára készülő sportolókra jellemző. Az adatok arra utalnak, hogy ez a módszer elősegíti a regenerálódást és hatékonysága megnőhet, ha más, ebben a fejezetben tárgyalt rehabilitációs módszerekkel kombinálják.

Innováció sportorvos

A Hivamat és a Theragun a kézi rezgésterápiás eszközökkét fajtája, amelyek mélyoszcillációs terápián alapulnak, és amelyeket jelenleg számos edzés- és fitneszközpontban is használnak, a szabadidős- ás élsportolók általi használatot az erősítő és kondicionáló központokban, valamint otthon. Minden egyes módszer perkussziós masszázzsal segíti elő az izom- és ízületi fájdalom csökkentését, a mobilitás javítását és a teljesítmény fokozását azáltal, hogy fokozza a vér- és a nyirokáramlást, fellazítja a hegeket, csökkenti az izom proton- és hidrogén-felhalmozódását, valamint aktivizálja az idegrendszert és az izmokat. A Hivamatról, amelyet túlnyomórészt orvosi és rehabilitációs területen alkalmaznak, a jelenlegi kutatás során megállapították, hogy hatékonyan kezeli a nyirokfolyadék-felhalmozódást, azonban az ödéma és/vagy izomkárosodás kezelésének hatékonyságáról kevesebb adat áll rendelkezésre. A Theragun hatékonyságáról azonban – bár alacsonyabbak a költségei és könnyű a kezelhetősége és a kevés ellenjavallat miatt szélesebb körben használatos – kevesebb bizonyíték áll rendelkezésre. Ahogy növekszik e módszerek népszerűsége, a hatékonysága és a rehabilitációban játszott előnyei valószínűleg bizonyítást nyernek.

Innováció sportorvos

A neuropriming olyan folyamat, amelynek során elektromos stimulációt alkalmaznak az agy plaszticitásának növelésére egy tevékenység előtt. Sharma és munkatársai szerint az idegi plaszticitás úgy határozható meg, mint a központi idegrendszer alkalmazkodási képessége a környezeti változásokra vagy sérülésekre reagálva. A Halo termékben használt eljárás célja, hogy csökkentse az idegsejtek működéséhez szükséges input mennyiségét, és segíti az idegsejtek együttes működését, lehetővé téve az agyi kapcsolatok gyorsabb megerősítését. Minőségi edzéssel párosítva növeli az erőt, a robbanékonyságot, az állóképességet és az izommemóriát. Bár a bizonyítékok nagy része csak egyedi esetekre vonatkozik a Halo termék esetében, sok élsportoló és edző használja ezt a technológiát. A Halo szerint az intenzív erőkifejtést vagy teljesítményt igénylő sportágakban edző sportolók transzkraniális egyenáramú stimuláció (tDCS) formájában neurostimulációs kezelést kaptak a Halo Neurostimulációs Rendszerből, és ezzel jelentősen javult ugróképességük a nemstimulált sportolókhoz képest. A Halo által kiemelt egyik konkrét példa bizonyította, hogy még azonos edzés mellett is az USA sícsapatának Halo Sport használói 13 %-kal nagyobb ugróerőt produkáltak és 5 nappal hamarabb érték el a célteljesítményt a kontrollcsoporthoz képest (45 %-kal gyorsabban). Míg ezeknek az USOTC-módszereknek anekdotikus és néhány közzétett bizonyítékuk van arra, hogy lehetővé teszik a sportolók számára a teljesítmény és a rehabilitáció javítását, a több nem mindig jelent jobbat, és előfordulhat, hogy rosszul alkalmazzák ezeket az eszközöket, ha ezt a szakmai utasítások betartása nélkül teszik.

Innováció Sportorvos

A „száraz tűvel való kezelést”(DN) mozgásszervi sérülések, fájdalom és izomfeszültség csökkentésére használják. A jelenlegi szakirodalom nagy része igazolta a DN látens triggerpontokon való hatékonyságát, de sikeresen használták a mozgástartomány (ROM) növelésére izomhúzódás után] és ACL rekonstrukció után is. A myofascialis fájdalom az izmokból vagy a kapcsolódó fasciákból eredő fájdalom gyakori formája, és általában myofascialis triggerpontokkal (MTrP) és mozgásszervi sérülésekkel társul. Az MTrP erősen lokalizált, hiperirritálható pont a vázizomrost tapintható, feszes sávjában. A kutatások eredményei szerint az MTrP-ket a fájdalom elsődleges forrásaként jelölte meg a mozgásszervi betegségtől szenvedők többsége és számos más típusú beteg is, a krónikus, nagy kiterjedésű fájdalomtól kezdve a fejfájásig. Az MTrP esetében a leggyakoribb módszer az, hogy egy tűt közvetlenül az MTrP-be helyeznek, és rövid ideig (30 másodperc – 1 perc) benne hagyják. Ennek a technikának a módosított változata, hogy a tűt ugyanannyi ideig kell mozgatni a MTrP-be és ki a kezelés során. Mindkét technika akkor hatékony, ha helyi izomösszehúzódási reakciót vált ki, valószínűleg az érintett izomrostok depolarizációjának eredményeként, amely helyi izomösszehúzódásként fejeződik ki. Miután az izomrángás megszűnik, a spontán elektromos aktivitás alábbhagy, a fájdalom és a diszfunkció csökken. A beavatkozás ezen formája jó eredményeket hozott az MTrP-k kezelésében. Amellett, hogy azért koncentrálunk az MTrP-kre, hogy oldjuk az izomfeszültséget, olyan tanulmányok is születtek, amelyek azért összpontosítanak az MTrP-kre, hogy növeljék a mozgástartományt, a rövid távú izomállóképességet és segítsék az élsportolók teljesítőképességének visszanyerését. Ami a legfontosabb, hogy a DN segíthet a rotátor köpeny kezelésében, konzervatív terápiás terv részeként, sebészeti beavatkozás helyett. Több él- és tömegsportbeli résztvevő részesülhet a DN-ben, mivel a nyugati társadalmakban Ausztráliától, Kanadától az Egyesült Királyságig és az Egyesült Államokig, az egészségbiztosítások egyre inkább kiterjednek a keleti gyógyászati módszerekre, és a korábban egyedülálló, nem hagyományos kezelési és megelőzési módszerek egyre elfogadottabbá és mindenki számára elérhetővé válnak nyugaton.

Innováció sportorvos köpölyözés

Annak ellenére, hogy a köpölyözés mint gyógykezelés széles körű, változatos és hosszú múltra tekint vissza, ez a technika nyugaton korábban sokat vesztett népszerűségéből, de mostanában újjászületőben van. Minden köpölyözési gyakorlat közös vonása a bőrre gyakorolt szívóhatás csészeszerű eszköz segítségével. A történelem során ezek a csészék bambuszból, üvegből vagy fémből készültek. A szívóhatás történhet géppel, mint a pulzáló köpölyözés esetében, kézi pumpával, amelyet általában a műanyag köpölykészletek tartalmaznak, vagy a pohár belsejében az alkalmazás előtt meggyújtott lánggal. A köpölyözés két fő fajtája a nedves és a száraz köpölyözés (DC). A nedves köpölyözés, más néven „hagyományos köpölyözés” során bemetszést vagy tűszúrást végeznek, amely során vér és egyéb testnedvek távoznak. Ezután a csészét a nyitott bőr fölé helyezik, hogy további folyadékot és vért szívjanak ki a csészébe. Ezt a típusú köpölyözést inkább a keleti országokban, például Kínában gyakorolják. A száraz köpölyözés gyakorlása során csak a szívást végezzük, és a bőr sértetlen marad. Az Egyesült Államokban és Kanadában a bőr bemetszésével vagy megszakításával kapcsolatos orvosi gyakorlatok szakmák és államok szerint eltérőek, ezért a száraz köpölyözés megfelelőbb technika a mozgásszervi sérülések kezelésére. Annak ellenére, hogy a száraz köpölyözés nem jár a bőr közvetlen bemetszésével, és az eszközök elérhetősége szélesebb körű, tanácsos a terápiás céllal használt köpölyözést olyan szakképzett személynek végezni, aki a kezelési terület további sérülésének vagy károsodásának kockázatát csökkenteni tudja.

hirdetés

A száraz köpölyözésnek többféle módja van: statikus, masszázs vagy pulzáló. A hagyományos statikus köpölyözés azt jelenti, hogy a csészét szívóhatással a bőrre helyezik és ott hagyják. A beteg passzív vagy aktív mozgástartományon belül mozgatható a kezelés során, de a köpölyöket nem mozdítják el. Amikor a köpölyöket mozgatják a bőrön, azt köpölyöző masszázsnak nevezik. A köpölyöző masszázs egyesíti a köpölyözés és a kézi masszázs hatásait. A pulzáló köpölyözés a köpölyözés korszerűsített formája, amely mechanikus eszköz használatával pulzáló vákuumot generál. A köpölyözés ezen formája során a szívóhatás erőssége a kezelés során változik, míg a statikus köpölyözés és köpölyöző masszázs során a szívás végig egyenletes marad. A pulzáló köpölyözés célja a köpölyözés és a pneumatikus pulzációs terápia kombinálása.

A száraz köpölyözés hatásai a fájdalomcsillapítás köré koncentrálódtak, mivel a száraz köpölyözéssel kapcsolatos kutatások többsége a lakosság krónikus fájdalmainak kezelésére összpontosított. A száraz köpölyözést vizsgáló legtöbb tanulmány kimutatta, hogy a köpölyözés legfőbb hatása a fájdalomcsillapítás, ami alátámasztja terápiás beavatkozásként való szélesebb körű alkalmazását. A sportolói közösségben gyakran van szükség azonnali fájdalomcsillapításra. Cramer és munkatársai munkája egyike volt az első vizsgálatoknak, amelyek a fájdalom csökkenéséről számoltak be már egy köpölyözés után is. Mivel a száraz köpölyözés technológiája és módszerei világszerte egyre népszerűbbek, további útmutatásokra és képzésre van szükség a köpölyözés terén.

Innováció sportorvos szauna

Az élsportolók és a tömegsport résztvevői számos sportágban a régi nemzeti hagyományokon alapuló víz- és hőkezeléseket alkalmazzák. Például a következő hagyományos orosz multimodális megközelítést alkalmazzák egy tipikus edzési hét végén:

  • három szaunakör, egyenként 10 percig, 70-80 °C hőmérsékleten, 60 %-os páratartalom mellett;
  • a szaunakörök között legalább 3 perces pihenők – hideg fürdő vagy zuhany;
  • a második és a harmadik szaunakör során – a leveles nyír- vagy tölgyfa-gallyak illatos kötegével enyhe ütögető masszázs a vérkeringés javítása, a bőr kapilláris aktivitásának és anyagcseréjének fokozása érdekében a gallyak által felszabadított fitoncidek és illóolajok révén;
  • második és harmadik szaunakör után – kézi/önmasszázs; harmadik kör után – úszás;
  • majd meleg körülmények közötti 30 perces pihenéssel zárul.

Semenova szerint a fáradt izmokat az edzés után azonnali kétkörös szaunázással lehet a leghatékonyabban helyreállítani – négy, majd 5 percig, 8 vagy 10 perces időközökkel, körülbelül 90-100 °C hőmérsékleten, 20 % páratartalom mellett. Semenova munkája kiemeli a különféle egészségügyi állapotokra és teljesítménycélokra vonatkozó további kutatások és tanácsadás szükségességét. A globális szaunamódszerek további vizsgálatára van szükség a sportorvosi kutatók részéről, hogy optimalizálják a szauna használatát a sportágak különböző célkitűzéseihez és periodizációs ciklusaihoz, és elkerüljék a helytelen szaunahasználat káros hatásait. A regenerációt célzó terápiás létesítmények, különösen a gyógyfürdő / jakuzzi és a szauna, világszerte jellemzőek a rekreációs központokban. E létesítmények, valamint a helyes és bizonyítékokon alapuló használatra vonatkozó útmutatások továbbfejlesztése elérhetővé teszi a regenerációt és az immunrendszer erősítését az élsportolók és a hobbisportolók számára is.

Innováció sportorvos balneoterápia

A balneoterápiaegy költséghatékony regenerációs módszer, amely széleskörűen alkalmazható az élsportolók és a tömegsportok résztvevői körében is. A természetes anyagokat, például tengeri sót, nátrium-kloridot és kén-hidrogént tartalmazó fürdők olyan hidroterápiás módszerek, amelyeket a tömegsport / élsport résztvevői teljes regenerálódására és a speciális állapotok kezelésére használnak. A földalatti gyógyforrások a hagyományos európai balneoterápia fő elemei. Az olyan országokban, mint Ausztria, Csehország, Németország, Kanada és Japán, a termálfürdő-kezeléseket egészségbiztosítás fedezi, vagy rendszeres orvosi kezelésként alkalmazzák az állami egészségügyi ellátórendszerben, ami mind a sportolók, mind a lakosság számára előnyös.

hirdetés

Az egyik legfejlettebb balneoterápiás technológiai központ Oroszországban a Fekete-tengernél fekvő Szocsi üdülővárosban található, ahol a tömegsport résztvevői és az élsportolók a régió 250 edzőhelyét és üdülőhelyét vehetik igénybe. A sport kormányzati támogatásának a 2014-es téli olimpiáig tartó 3 milliárd dolláros növekedésének részeként a szocsi nemzeti képzési központ új hidrotermális komplexumát hét különféle meleg helyiséggel és szaunával, valamint hidromasszázs-medencékkel és más típusú masszázsok számára berendezett helyiségekkel látták el. A kormány 1934-ben kezdte el fejleszteni ezt a balneoterápiás üdülőhelyet. A tudósok próbafúrást végeztek és 2000 méter mélyre fúrva a világ egyik legmagasabb kénhidrogén-koncentrációjú vizét találták meg. A fizioterápiás balneológiai komplexumnak több mint 700 fürdője van, napi 6000 gyógykezelést biztosítva. Az Egyesült Államokban az egyik leghíresebb kénhidrogén-központ a floridai Tampában található Safety Harbor Resort and Spa. A 2000 éves források az üdülőhely alatt találhatók. Az ásványfürdő használatához azonban nem nyújtanak orvosi útmutatásokat. Az Egyesült Államokban további kutatásokra van szükség a balneoterápia gyógyító hatásainak igazolásához, mielőtt az amerikai kormány orvosi és sport szakemberei Európához hasonlóan felhasználhatnák ezt a természetes módszert a betegségek tömeges kezelésére és megelőzésére, például olyan gyakori rendellenességek kezelésére, mint a hát- és izomfájdalom. A hobbisportolók számára hasznosak lehetnek a sporttudósok ajánlásai az ősi és modern regenerációs módszerek egészséges edzés céljából történő alkalmazására. Ezek a technikák megkérdőjelezhetőek, és a nyugati sporttudósok azt állítják, hogy a módszerek alátámasztására nem áll rendelkezésre elegendő kutatási anyag. Azonban az orvosi szolgáltatások világszerte egyre nagyobb mértékű igénybevétele mellett, különösen a sportban és a katonaságban, ahol fontos a megerőltetések és a sérülések utáni gyors felépülés, alaposan meg kell fontolni az összes lehetséges, olcsó és potenciálisan kevésbé káros fizioterápiás és nem sebészeti eszközt.

A cikksorozat Peter Smolianov, Christopher Schoen, Jaclyn Norberg, Steven Dion, Jed Smith and Kathryn Calpino. Submitted: January 23rd 2018Reviewed: June 11th 2018 Published: November 5th 2018 DOI: 10.5772/intechopen.79415 fordítása alapján készült!

A cikksorozatunk részei:

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *