Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Medence és comb Sportsérülés

Lovaglóizom (adductor izomcsoport) sérülései – sportsérülésekről röviden

Megoszt

A lovaglóizom sérülés lényege

Funkciója a csípő addukciója. Öt izom alkotja (m. add. longus, brevis, magnus, m. pectineus, m. gracilis), ezek közül a leginkább sérülékeny az adductor longus, mely a lágyékhajlatban abdukált comb mellett a legerősebben feszül, jól tapintható. A lovaglóizom sérülés mechanizmusa mindig indirekt, a csípő hirtelen abdukciója közben az izom túlfeszül, húzódás vagy szakadás alakul ki. Az adductor húzódások általában az abdukált végtag erőltetett kirotációjakor következnek be, de kialakulhat az adductorok fokozott használata következtében is

Előfordulás

A jellemző sportágak: labdarúgás, atlétikai ugrószámok, vívás. Leggyakrabban az adductor longus izom sérül. Főleg jégkorongozásban, gyosrkorcsolyázásban és sífutásban gyakori.

A lovaglóizom sérülés tünetei

Teljes szakadás ritka, ilyenkor a lecsúszott izomhas distalisan domborodik elő a comb medialis oldalán. Általában inkább proximalisan, az eredéshez közel alakul ki fájdalom, vérömleny, tapintható behúzódás. A fájdalom aktív addukció és passzív abdukció közben fokozódik.

Jellemző az adductor inak vagy izomzat felett jelentkező nyomásérzékenység. A passzív abductio és az aktív, ellenállással szemben kivitelezett adductio egyaránt fájdalmmal jár. Régóta fennálló panaszok esetén gondolni kell egyéb kórképekre is, például osteitis pubisra, herniara, vagy obturator ideg entrapmentre (elektromyogrammal diagnosztizált).

lovaglóizom sérülés

Helyszíni ellátás

Azonnali tehermentesítés, hűtés, pólyázás, polcolás, tehermentesítés, fájdalomcsillapítás.

Diagnosztika

  • A diagnózishoz gondos fizikális vizsgálat elég. Fontos azonban tudni, hogy sportolóknál előforduló lágyéktáji fájdalom oka számos más elváltozás is lehet (pl. urológiai, reumatológiai betegségek, sérv, hlebitis, lymphadenitis stb.).
  • MRI

Kezelés

Konzervatív kezeléssel teljes sportképesség érhető el. Korai sportterhelés esetén, valamint egyidejűleg fennálló urológiai gyulladás mellett gyakori a krónikus adduktor szindróma kialakulása.

Az adductor izmok húzódásainak kezelése alapjában konzervatív, azaz pihenésből, jegelésből, nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek adásából, és kezdetben elasztikus pólya alkalmazásából áll. Ezt követi a rehabilitáció. Az akut tünetek megszünte után stretching gyakorlatok kezdhetők, majd rehabilitációs gyakorlatok végezhetők. Ha a panaszok nem szünnek meg, akkor az adductor izomnak a medencén levő eredési területébe adott kortikoszteroid injekció is szóba jöhet. Ha a sportoló állapota ezt követően sem javul, akkor műtéti megoldás, adductor release és rectus feszítés javasolható.

Rehabilitáció

Ultrahang-kezelés, örvényfürdő, és óvatos stretching javasolt, majd fokozatos resistív gyakorlatok következnek mindaddig, amíg a tünetek nem csökkennek. Ezeknél a sérüléseknél a dinamikus eccentrikus erősítés különösen hatékony lehet.

Sportba való visszatérés

A sportoló akkor folytathatja a sporttevékenységét, ha a fájdalma megszűnt. A futást, ugrást és lépcsőnjárást azonban mindaddig kerülni kell, amíg fájdalommal jár.

Megelőzés

A sportaktivitás előtt végzett stretching, az érintett izomcsoportok gumiszalaggal történő nyújtása, és kompressziós sportnadrág viselése jelentősen csökkentheti a sérülés kiújulásának veszélyét.

hirdetés

Forrás: Berkes I.: “A sportorvoslás alapjai. Sportsebészet” (OSEI, 1998) és “Sportsérülések ellátása” (kézirat, szerkesztő: Prof. Dr. Berkes István)

Tagek

Talán ez is érdekel