Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Parasport Sportélettan

Miért vagy boldog a futástól? Az endorfin és a futás örömteli kapcsolata

Megoszt
jókedvű, boldog futó - endorfin

Természetes érzés egy kiadós edzés után a fáradtság. Felmerül viszont a kérdés, hogy miért van az, hogy a kimerültség mellett mégis sokkal erősebb az a boldogság, ami egész testünket elönti. Endorfin hatása?


A rendszeres fizikai aktivitás a testi-szellemi egészség meghatározó eleme. A napi stressz kezelésének nincs egyszerűbb és egészségesebb módja a sportnál. A mozgás hatására felfrissülünk, sikerélménnyel, pozitív érzéssel, önbizalommal tölt el bennünket.  Egy alapos, fárasztó edzés után sokkal jobban alszunk, segít „megtisztítani” az elmét, vérkeringést fokozó hatásán keresztül pedig javítja a koncentrációt, a memóriát. A rendszeres testmozgás átsegít az élet nehézségein, kisebb eséllyel leszünk rosszkedvűek, esetleg depressziósak.

jókedvű futó

Miért érzünk futás közben és után boldogságot?

Az endorfin egy erőteljes hatású kémiai anyag, melyet az agy nagyobb mennyiségben termel sportolás közben. Általában bármilyen fizikai kimerültséggel járó testmozgás képes kiváltani a fokozott endorfintermelést és az azzal járó jótékony hatást, így a futás is. Ez az a fajta ún. jóleső fáradtság érzés, amit a testmozgás során és főleg utána is érzünk.

Sportolás közben szervezetünk felélénkül, a vérkeringés fokozódik, a hangulatunk javul. Ez közérzetünkre és kedélyállapotunkra is pozitívan hat. A kitűzött cél teljesítése sikerélményt biztosit, ami ugyancsak boldogságérzetet okoz, sőt pozitív energiákat szabadít fel bennünk.

A futás közben termelődött endorfin milyen hatással van a szellemi és fizikai teljesítőképességre?

A megnövekedett endorfinszint illetve a tudat, hogy újra sikerült legyőzni önmagunkat, további motivációt jelent ahhoz, hogy a mozgás életünk szerves részévé váljon.

jókedvű futó

Van más hormon, ami sportolás hatására termelődik a szervezetben és pozitív érzést idéz elő? Beszélhetünk adrenalin termelődésről olyan esetben is, amikor nem versenyhelyzetről van szó?

A fizikai aktivitás hatására rögtön mérhető a dopamin, az epinephrin (adrenalin), és a szerotonin szint emelkedése. Ezek a vegyületek javítják a koncentrációt. Az adrenalin egy közismert, ún. stresszhormon, fokozott testi-szellemi igénybevétel esetén felkészíti a szervezetet, hogy magasabb teljesítményt tudjon nyújtani. Tehát nemcsak a sporttevékenység, hanem például a vizsgadrukk kiváltotta stressz is beindítja az adrenalin fokozottabb termelődését.

A rendszeres sportolás egy másik jótékony hatása egy közismert betegség, a figyelemzavaros hiperaktivitás (ADHD) esetén mutatkozik meg. A fizikai aktivitás kiváltotta biokémiai változások az ADHD kezelésekor alkalmazott gyógyszerek hatásaihoz hasonlóak.

jókedvű futó

Miért tudjuk mégis sokszor nehezen rávenni magunkat a futásra?

Ahogy a mondás tartja: „minden kezdet nehéz”. Valóban sokszor nagy akaraterőre, önfegyelemre van szükségünk, hogy felálljunk a kanapéról és felvegyük a futócipőt. Fáradtan hazaérkezünk a munkából és tévesen úgy gondoljuk, a legjobb pihenés a fekvés, televíziózás. Csak az első egy-két kilométer teljesítése a nehéz, úgy 10-15 perc után, ahogy izomzatunk vérkeringése és egész testünk felélénkül, már érezzük, érdemes volt elindulni. Ne feledjük a mozgás, önmagában is gyógyszer. Mindenki számára, bármilyen formában, az év bármelyik időszakában igénybe vehető csodaszer.

Amerikai tudósok szerint a rendszeres testmozgás akár 3-5 évvel meghosszabbíthatja életünket. Lebegjen ez a szemünk előtt, és így majd még jobban megy.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.