Betöltés

Mit keresel?

Sportélettan

Az öregedés biológiája

Megoszt

Az öregedés a normális életműködések csökkenése, amely a születés után kezdődik, a nemi érés után gyorsul fel, és az adott faj egyedeire jellemző maximális élettartam végéig folytatódik.

Az öregedés folyamán tapasztalható organikus változások

A kor előrehaladtával fogy a parenchymasejtek száma, helyüket kötőszövet foglalja el, kialakul a fibrosis. A szervek, szövetek súlya csökken. A májsejt redukció a 40-50 éves korban lassú, a 6-7. évtizedben felgyorsul. Idős emberek májsejtállománya mindössze 30 %-a a fiatalabbakénak. Hasonló a helyzet a vese, a tüdő, az izom és egyéb szövetek esetén is.

Subcelluláris szintű változások: az öregedés során glikogén raktározódik a sejtekben, zsíros infiltratió és degeneráció figyelhető meg, pigmentszemcsék szaporodnak fel, a mitokondriumok száma csökken, szerkezete fellazul. Károsodik a sejtmembrán permeábilitása, valamint a Na-pumpa működése. Na és víz halmozódik fel a sejtekben, intracelluláris hypokalaemia mellett.

Kötőszöveti ártalom: a kollagén molekulák keresztkötéseinek károsodása rontja a szövetek rugalmasságát. Ennek következtében csökken a vérerek rugalmassága, ráncosodik a bőr.

Funkcionális változások

A baltimore-i longitudinális öregedési felmérés 1958-ban elkezdett és napjainkban is folytatódó, az öregedés terén valaha is megkísérelt legátfogóbb longitudinális vizsgálat, amely többek között az öregedéssel kapcsolatos funkcionális változásokra keresi a választ.

öregedés sportorvos

A parenchymacsökkenés következtében romlik a funkciók rezervkapacitása. Igy pl. az izom és idegsejtszám redukció azonos munkavégzés esetén az idős emberek korábbi kifáradását eredményezi, tehát a szeniorok munkakapacitása alacsonyabb. A külső- és belső környezeti tényezők által produkált stressz reakciókkal szemben kevésbé védett az idősödő szervezet. Gyakrabban lépnek fel betegségek. Az élő szervezet az érzékszerveken keresztül szerez tudomást a környezet ingereiről. Az öregedés során károsodnak a receptorok, a neuronok, a reflexkör afferens és efferens szára. Romlik az érzékelés, megnyúlik a reakcióidő, a reakciók intenzitása csökken. Hasonló változás zajlik le a vérerek baro- és kemoreceptoraiban is, amelyek a vérnyomást és a vér kémiai összetételét érzékelik. Romlik a belső környezet állandóságáért felelős reguláció, a homeostasis. Károsodik a termoreguláció, könnyen lép fel hypo- vagy hyperthermia. A nyugalmi alapanyagcsere csökken.

Lassul a mentális funkció. A romlásban szerepet játszik az érzékszervek károsodása, a reflexkör elváltozásai és az idegsejtek számának csökkenése.

A sejtek gyors proliferációjának hiányában romlik a szövetek, szervek regenerációs készsége. Az élettani funkciók változását az életkor előrehaladtával tünteti fel a következő ábra.

a=éhgyomri vércukor; b=neuron vezetési sebesség; c=szívindex; d=vitálkapacitás, vese áramlás; e=maximális légzési kapacitás; f=maximális munkavégző képesség, maximális oxigénfelvevő képesség

Szervek, szervrendszerek és öregedés

Néhány szervre és funkcióra jellemző paraméter változás a kor előrehaladtával:

Agy

Az élet során az agy súlya 10-12%-kal csökken. A szürke / fehérállomány aránya 20 éves korban 1,28/l, 50 éves korban 1,13/l. Vérátáramlás: 17-18 éves korban 100 gr agyszövetre 79,3 ml/min átáramlás esik, 57-99 éves korban 47,7 ml.

Szív

A bal kamra fala 25%-kal vékonyabb 80 éves korban mint 30 évesek esetében. A perctérfogat 40 %-kal csökken a harmadik és nyolcadik évtized között, így ez évente kb 1 % csökke-nést jelent. A maximális szívfrekvencia fiatal felnőttön 195 /min, 65 éves kor felett maximum 170.

A vérnyomás átlagértéke 20-24 éves felnőtt nőknél 116/70, férfiaknál 122/76 Hgmm. 60-64 éves nőknél 142/85, férfiaknál 140/85 Hgmm.

Tüdők

A residuális volumen 100%-al nő a harmincas évek elejétől a 90-es évekig.

A vitálkapacitás évente 17-22 ml-rel csökken. A FEV1 érték férfiak esetében 32, nők esetén 25 ml-el csökken évente. A maximális légzési kapacitás a második és nyolcadik évtized között 40 %-kal csökken. A maximális oxigenfelvétel 50 %-kal csökken 80 éves korra.

Vesék

A vesék súlya 60 éves korban 250 gr, 70 éves korban 230 gr, 80 éves korban 190 gr.
A glomerulusok száma 40 éves kor és a hetvenes évek eleje között felére csökken. A vese átáramlása a huszas években 670 ml, amely a nyolcvanas évekre 350 ml-re csökken. A GFR 46 %-kal csökken 20 éves és 90 éves kor között.

hirdetés

Petefészkek

Súlya a reproduktív időszakban 10 gr, idős korban 4 gr.

Izmok

80 éves korra az izomsejtek száma fele a fiatalokénak. 20-21 éves korban a test tömegének 45 %-át képezi a vázizomzat, ez az arány 70 éves kor felett 27 %-ra változik. Bizonyított, hogy az izomerő csökkenése nem érinti egyenletesen az összes izomcsoportot: pl a lábizomzat ereje gyorsabban csökken, mint a kéz szorítóereje.

Csontok

A férfiak esetén 3%-os, a nők esetében 8 %-os a csontállomány fogyatkozása az öregedés során.

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *