Betöltés

Mit keresel?

Fej és nyak Parasport Speciális sport Sportsérülés

Orrvérzés

Megoszt
vérző orrú labdarúgó

Lényege

Az orrvérzés legtöbbször trauma következménye, hajlamosító tényező lehet azonban allergia, akut felső légúti gyulladás, korábbi trauma, vagy a száraz környezet is. Az elülső orrvérzést leggyakrabban az orrszárnyak belső felszínén az érhálózat sérülése okozza. Ritkábban fordul elő a hátsó orrvérzés.

Tünetek

Az elülső vérzés mindig látható, a hátsó nem feltétlenül, lényeges a sérülés vagy az egyéb korábbi tünetek (fejfájás, nátha, magas vérnyomás stb.) tisztázása.

hirdetés


Elsősegély

Elülső orrvérzés esetén a sportolót felültetjük és fejét lehajtjuk. Ezután felszólítjuk, hogy a hüvelyk és mutató ujjával, közvetlenül az orrcsontok alatt, erősen nyomja össze az orrát mintegy 10 percig. Folyamatos vérzés esetén, az orrba géztampon behelyezése ajánlott. Jegelés is hasznos lehet.
A folyamatos hátsó orrvérzés kezelése komplikált. Ilyenkor a sportolót szakintézetbe kell szállítani.
Orvosi tevékenység:

Diagnózis és kezelés

vérző orrú ökölvívó

A vérzés helyének és okának tisztázása orr-fül-gégészeti szakvizsgálat során történik, ez az orr ceruzalámpás átvizsgálásával lehetséges. Az “oropharynx”-ban jelentkező erős vérzés hátsó vérzésre utal. Egyidejűleg, de kisebb mértékben az orrnyílások is vérezhetnek. Mindig ellenőrizni kell, hogy az orrcsontok vagy porc nem sérültek-e.

Elülső orrvérzés kezeléséhez a sportolót felültetjük, fejét lehajtatjuk. Majd felszólítjuk, hogy hüvelyk és mutató ujjával, közvetlenül az orrcsontok alatt, legalább 10 percig erősen nyomja össze az orrát. A vérző orra jégtömlő felhelyezése is javasolt. Ha a vérzés rövid időn belül eláll, akkor nincs szükség további ellenőrzésre. Ha azonban az orr hosszab ideig vérzik, akkor a nyomás kiegészítéseképpen phenylephrin-tartalmú nasalis-spray használata jön szóba. Súlyosabb esetben a vérző terület ezüstnitráttal történő kezelése javasolt. Folyamatos vérzés esetén petróleummal vagy egyéb orrba tehető anyaggal átitatott géztampon behelyezése indokolt.

A tartós hátsó orrvérzés kezelése bonyolult feladat. Ilyenkor a balesetest szakintézetbe kell szállítani, ahol tampont helyeznek be, és obszervációt végeznek. A sérülés helyszínén pl. egy speciális ballonkatétert helyezhetünk be az orron keresztül az oropharynxba, amely felfújás és visszahúzás után tamponálja a nasopharynx ereit.

A vérzés megállítása után megfigyelésre lehet szükség. Műtétre is sor kerülhet (a vérző ér kauterizációja).

A sportba való visszatérés

Elülső orrvérzés esetén a sportoló a vérzés megszünése után folytathatja a sporttevékenységét. Az orr szárazsága és irritációja az orrlyukakba helyezett petróleum-géllel vagy egyéb nedvesítő anyaggal csökkenthető.

Megelőzés

Mint egyéb fejsérüléseknél.

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.