Betöltés

Mit keresel?

Medence és comb Parasport Sportártalmak

Pattanó csípő

Megoszt
Pattanó csípő

Pattanó csípő alatt az iliotibialis szalagnak a nagy tompor feletti átugrását értjük. Nem sérülés, hanem anatómiai variáció okozza, fiatal sportolóknál azonban gyakrabban okoz panaszokat.

Tünetek

A csípő mozgása során a vaskos oldalsó köteg átugrása tapintható és gyakran látható is. Fekvő helyzetben többnyire nem jelentkezik a pattanó jelenség, csak a végtag terhelt helyzetében. A sportoló a köteg vagy az alatta levő bursa területén jelentkező fájdalomról panaszkodik. A pattanásos tünetek általában akaratlagosan reprodukálhatók.

hirdetés


Orvosi tevékenység

Diagnózis

Csípő rtg rajza

Fizikális vizsgálat általában elég, egyéb vizsgálatok (rtg, UH) csak a hasonló tüneteket okozó elváltozások kizárását célozzák.

Kezelés

Konzervatív kezelése iliotibialis stretching-gel megkísérelhető, esetleg helyi szteroid injekció is adható. Az átugró köteg bemetszése a műtéti kezelés lényege.

Rehabilitáció

Műtét után rendszeres, intenzív izomerősítés feltétlenül szükséges a sportképességhez.

Sportba való visszatérés

Általában műtét után 6-8 héttel lehetséges, teljes mozgás, izomerő és fájdalmatlanság a kritériumai.

Megelőzés

Nincs ismert módszere.

Megjegyzés

Csípőtáji pattanó, kattanó, roppanó jelenségnek számos oka lehet, amelyeket csak megfelelő szakorvosi vizsgálat tisztázhat.

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.