Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Betegség és sport Elsősegély

A rovarcsípések és -marások felismerése és kezelése sportolóknál

Megoszt

A csípő rovarok és kullancsok sok problémákat okoznak a szabadtéren sportolóknak. Ezek a rovarcsípések viszkető és irritáló bőrbetegségekhez vezethetnek. Szélsőségesebb esetben ezek a csípések súlyos anafilaxiás reakciókhoz vagy Lyme-kórhoz vezethetnek. Ezért fontos, hogy a sportorvosok (de a sportolók is) felismerjék az ilyen rovarcsípésekből és -marásokból eredő lehetséges állapotokat és veszélyeket, és tudják, hogyan kell megfelelő kezelést alkalmazni. A szúrós rovarok a Hymenoptera rendbe tartoznak, ilyenek pl. a méhek, a darazsak és a szúrós hangyák, hogy csak néhányat említsünk. A Hymenoptera csípések a jelentések szerint évente több tragédiát okoznak, a halálesetek túlnyomó többsége anafilaxiás reakciók miatt következik be. Körülbelül minden 200 emberből egy veszélyesen allergiás a Hymenoptera mérgére. Azok, akik kültéren sportolnak vagy más szabadtéri sporttevékenységekben vesznek részt, különösen veszélyeztetettek a Hymenoptera csípésekkel szemben. A sárga darazsak és a méhek gyakran vonzódnak az olyan sportitalokhoz, amiket a sportolók a hidratálásukra használnak az edzések, mérkőzések alatt. Az edzőpályákon a darazsak és a hangyák szintén megcsíphetik a sportolókat.

Rovarcsípés

A méh- és darázscsípésre adott különböző reakciókra vonatkozó legfontosabb kezelési ajánlások

Ha egy nem allergiás sportolót Hymenoptera csípés ér, akkor közepes vagy erős fájdalom, lokalizált hólyagosodás, erythema, pruritis és ödéma jelentkezhet nála. A méheknek tüskés fullánkja van, és a fullánkot és a méregzsákot a sebben hagyja. (Az ebbe a csoportba tartozó más rovaroknak nincs tüskés fullánkjuk, és többször is megcsíphetnek minket). Mivel a méh a szúrós fullánkját a bőrbe ágyazva hagyja, a kezelés első lépése a fullánk eltávolítása. A fullánkot körömmel, de akár egy hitelkártya szélével vagy késsel (ha van) kell levakarni. Ne használjon csipeszt. Ha ilyennel megfogja a méregzsákot, az összenyomódik és további mérget fecskendez a bőrbe, ami súlyosabb csípést okoz. Egyes betegeknél kiterjedtebb helyi reakciókat eredményezhet, amelyek súlyos fájdalmat, hosszan tartó ödémát és intenzív erythemát foglalnak magukban. Ezek a tünetek akár egy hétig is eltarthatnak, és fertőzéshez valamint cellulitiszhez vezethetnek. A rovarcsípés szisztémás allergiás reakciókat is okozhat, amelyek az enyhétől a súlyosig terjedhetnek. A mérsékelt reakciók közé tartozhat a rossz közérzet, hányinger, hányás és zihálás. A legsúlyosabb szisztémás reakció az anafilaxia, amely hipotenziót, hörgőgörcsöt és gégeödémát eredményez. Nem allergiás sportolóknál helyi csípések esetén használjon hűsítő borogatást vagy jeget. A helyi reakciókat allergiás betegeknél ugyanígy kezeljük, de a reakció gyulladásos komponensének csökkentése érdekében antihisztaminokat is kell adni. Késleltetett helyi reakciók esetén, amelyek 24 óra elteltével jelentkeznek, fontolóra kell venni egy ötnapos prednizon-kúrát.

Súlyos allergiás reakció esetén azonnali orvosi beavatkozás szükséges. Biztosítani kell, hogy az áldozat fekvő helyzetben legyen, felhúzott lábakkal. A lehető leghamarabb értesíteni kell a mentőszolgálatot. Légzés- vagy szívmegállás esetén szükség lehet a beteg újraélesztésére. Proaktív szempontból jó ötlet, ha az edzők és a csapatorvosok megkérdezik a sportolókat, hogy volt-e már súlyos reakciójuk rovarcsípésre, hogy megtehessék a megfelelő óvintézkedéseket.

Amit a tűzhangya csípésekről tudni kell

A tűzhangya állkapcsával ragadja meg a bőrt, miközben hasi fullánkjával körkörösen, többször is megpördül és megcsípi. A csípések közepén két piros pöttyöt láthatunk. Azonnali fájdalom keletkezik, de ez gyorsan elmúlik. Kis vörös hólyagok képződnek, amelyek három-négy órán belül hólyagokká alakulnak át. A 24 óra elteltével az elváltozások jellemzően gennyes, erythemás peremmel rendelkező hólyagokká alakulnak. Ezek a pustulák körülbelül 10 napon belül megszűnnek.

Több hangyacsípés súlyosabb szisztémás allergiás reakciót okozhat, hasonlóan a más Hymenoptera fajok által okozott reakciókhoz. Ezek a hangyák általában a lábakat és az alsó lábszárakat csípik. A csípés területét hűvös borogatással, viszketéscsillapító krémekkel és szájon át szedhető antihisztaminokkal kell kezelni, és a területet gondosan meg kell tisztítani a másodlagos bakteriális fertőzés megelőzése érdekében.

Rovarcsípés

A kullancscsípés tüneteinek felismerése

A kullancsok vérszívó ektoparaziták, amelyek jellemzően fűben, bozótosban és erdős területeken élnek. A sportolók általában a lábukon és a lábfejeken fertőződnek meg, miközben túráznak vagy kocognak a sűrű fűben vagy az erdőben. A kullancscsípés önmagában általában nem jár következményekkel, de a kullancs számos olyan organizmus hordozójaként működhet, amelyek rickettsiás, spirochetális, bakteriális és parazita fertőzéseket okozhatnak. Maga a kullancscsípés általában fájdalommentes, és észrevétlen maradhat mindaddig, amíg a beteg nem fedez fel egy csomót, vagy nem észleli a csalánkiütéses hólyagok helyi reakcióját, illetve a beágyazódott kullancs körül viszkető terület kialakulását. A szabadtéri sportolókat érintő fontosabb betegségek közé tartozik a a Lyme-kór. A kullancs a betegséget legalább hat órán át tartó rögzítés után közvetíti. A lappangási idő három és 12 nap között van. A korai tünetek hirtelen jelentkeznek lázzal, hidegrázással, fejfájással, izomfájdalommal, ízületi fájdalommal és általános kiütéssel. A kiütések általában először a csuklókon és a bokákon jelennek meg. Az alkarok, tenyerek és talpak órákon belül érintetté válnak, és ekkor a tünetek általánossá válnak.

Útmutató a kullancscsípés kezeléséhez

A kezelés magában foglalja a kullancs észlelés utáni azonnali eltávolítását. A kullancs eltávolítása óvatosságot igényel, és nem szabad az ujjakkal végezni, mert fennáll a fertőzés veszélye. A kullancs eltávolításának legjobb megoldás a gyógyszertárakban i skapható kullancscsipesz, de megfelelő technikája a csipesz vagy a bőrfelülethez lehető legközelebb rögzített cérna használata, és a kullancs eltávolításáig néhány percig egyenletes, egyenletes nyomással felfelé húzás. Ügyeljünk arra, hogy ne nyomjuk össze a kullancs testét, mert így fertőző folyadékok juthatnak a bőrbe. Az eltávolítás során ne forgassa vagy csavarja a csipeszt, mert így a kullancs elülső része letörhet a bőrön belül. Ha a szájrészek nem jönnek ki, vagy részek maradnak a bőrben, távolítsa el őket egy kis lyukasztó biopsziával. Ne alkalmazzon forró vizet vagy hőpakolást, mivel a hő hajlamos arra késztetni a kullancsot, hogy fertőzött folyadékot ürítsen vissza a bőrbe. Ha a szájrészek a bőr felszíne alatt maradnak, akkor egy kullancscsípés granulóma néven ismert csomót hozhatnak létre. Miután eltávolítottuk a kullancsot, meleg vízzel és szappannal jól tisztítsuk meg a területet, és fertőtlenítsük alkohollal.

Rovarcsípés kullancs

A Lyme-kór diagnosztizálása és kezelése

A Lyme-kór egy több szervrendszerre kiterjedő állapot, amely érinti a bőrt, az idegrendszert, az ízületeket és a szívet. A kullancs által terjesztett spirochéta, a Borrelia burgdorferi okozza. Ez a betegség a Connecticuti (USE) állambeli Lyme városáról kapta a nevét, ahol az első eseteket gyermekeknél jelentették. A Lyme-kórt ma már hat kontinensen és legalább 200 országban ismerik. Egyformán érinti mindkét nemet és minden korosztályt. A klinikai képet fejfájás, nyakmerevség, izomláz és láz jellemzi. A Lyme-kórnak három fő stádiuma van. Az 1. stádium (influenzaszerű stádium) a korai fertőzési fázis, a kullancscsípés helyén kialakuló erythema chronicum migrans (az esetek 85 százalékában). A 2. szakasz (a szív- és idegrendszeri szakasz) a fertőzés disszeminált szakasza, a bőrrendszer, az idegrendszer és a mozgásszervek jellegzetes jeleivel és tüneteivel. A 3. stádium (krónikus ízületi gyulladás és neurológiai szindróma stádiuma) a késői perzisztáló fertőzési fázis, súlyos progresszív ízületi gyulladással, krónikus encephalomyelitisszel, krónikus fáradtság szindrómával, ataxiás járással, spasztikus parézissel és poliradikulopátiával. A diagnózist gyakran kizárólag annak ismeretében állítják fel, hogy az illetőt megcsípte egy kullancs, és ezt követően az általános területen bőrelváltozás alakult ki.

A bőrelváltozás, az erythema chronicum migrans tehát a Lyme-kór jellegzetes leletét jelenti. A bőrelváltozás a kullancscsípés helyén kis hólyagocskaként vagy papulaként kezdődik, amely lassan megnagyobbodik, és egy erythemás gyűrűt vagy ovális alakot képez, fokozatosan kitisztuló központi területtel. A következő néhány napban az erythemás elváltozás a csípés helyétől távolodva gyorsan kiterjed, és egyetlen vagy kettős, széles, kerek-ovális erythemás területet képez. A korai szakaszban, amikor a bőrelváltozás jelen van, a betegeknél láz és kisebb tünetek jelentkezhetnek. Az elváltozások általában a fertőzést követő négy héten belül eltűnnek. A Lyme-kór és az erythema chronicum migrans kezelésénél a legfontosabb a célzott antibiotikuok korai adagolása. A sportolók kullancscsípéseinek megelőzésére a legjobb védőzokni és -csizma viselése, valamint a zokniba bújtatott nadrágszárvédő viselése, amíg a szabadban tartózkodnak kullancsos vidéken. Emellett rendszeresen ellenőrizniük kell minden bőrfelületet kullancsok után kutatva, és zoknijaikat és egyéb külső ruházatukat olyan repellens szerekkel való kezelése, mint például permetrin.

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel