Betöltés

Mit keresel?

Egyéb

Taping, azaz az elasztikus ragasztószalag

Megoszt
taping röplabdáson

Az elasztikus tape alkalmazása, azaz a taping során az ideg-, izom- és csontképletek problémáját próbáljuk megelőzni, illetve a már kialakult zavarokat helyreállítani. Felhelyezéstől függően támaszthat, növelheti a folyadékáramlást, támogathatja az izomműködést, illetve csökkentheti a túl feszes izmok tónusát, valamint csillapíthatja a fájdalmat …

Mi a kezelés alapelve?

Taping alkaron

Az elasztikus tape alkalmazása során az ideg-, izom- és csontképletek problémáját próbáljuk megelőzni, illetve a már kialakult zavarokat helyreállítani.

A kezelés során a bőrre felhelyezett öntapadó ragasztócsíkok komplex hatást fejtenek ki mind a bőrre, mind a bőr alatti kötőszövetre, izmokra, idegi struktúrákra, esetleg csontokra. Felhelyezéstől függően támaszthat (pl. enyhe instabilitás esetén), növelheti a folyadékáramlást (ödéma csökkentés), támogathatja az izomműködést, illetve csökkentheti a túl feszes izmok tónusát, valamint csillapíthatja a fájdalmat (egyrészt a tónusoldás, másrészt a bőrben lévő nyomásérzékelő receptorok ingerlése révén).

hirdetés


Tartalmaz valamilyen hatóanyagot a ragasztószalag?

A ragasztószalag semmiféle hatóanyagot nem tartalmaz, terápiás hatását kizárólag nyújthatósága (elaszticitása) révén fejti ki. Ennek megfelelően kulcsfontosságú a felhelyezéskor a tape nyújtottságának mértéke, illetve az érintett testrész helyzete (izmok feszítettsége, ízületi helyzet).

Mennyi ideig lehet a bőrön a tape?

Taping a térden

Az elasztikus tape kedvező tulajdonságai lehetővé teszik, hogy hosszan, akár egy hétig is viselje a beteg, mivel bőrbarát, lég- és vízáteresztő, és a speciális ragasztóanyagnak köszönhetően lehet vele zuhanyozni, úszni, szaunázni is.

Igényel valamilyen előkezelést a bőr?

Az elasztikus ragasztószalag csak zsírmentessima bőrfelületre tapad, így  a kezelés előtt testápoló  krém vagy olaj használata kerülendő. Ha szükséges, akkor a kezelendő területet alkoholos vattával is zsírtalaníthatjuk. Mivel a testszőrzet is gátolja a megfelelő tapadást, illetve a tape eltávolítását is nagyon kellemetlenné teheti, célszerű az adott terület leborotválása.

Számít a ragasztószalag színe?

Az elasztikus ragasztószalagokat igen sokféle színben hozzák forgalomba, s bár a különböző színek hatása klinikailag még nem bizonyított, a betegek közérzetére jótékonyan hatással lehet egy-egy általuk kedvelt szín alkalmazása.

Mikor ajánlott az elasztikus tape használata?

Az alkalmazási lehetőségek köre igen széles: többek között túlfeszült, görcsös izmok, tendinitis (íngyulladás), alagútszindrómákkorlátozott ízületi mozgások,derékfájdalom (porckorong eredetű is!), akut sérülések (nyak, térd, boka) esetén használható.

Van akinél nem alkalmazható ez a módszer?

A kezelés ellenjavallatai: bőrsérülésekallergia a tape valamelyik alkotójára (rendkívül ritka), kemoterápialázterhesség első három hónapja, illetve szív-és érrendszeri probléma fennállásakor a  nagy területre felhelyezett nyiroktape. Érbetegségek (pl. akut trombózis), szív- és érrendszeri betegségek megléte esetén, valamint idős betegnél a bőr állapotát figyelembe  véve,  a kezelőnek kell mérlegelni, hogy alkalmazza-e ezen módszert.

Önmagában  ettől a módszertől várhatunk gyógyulást?

Taping a hason

A tape használatát természetesen alapos betegvizsgálat előzi meg, s csak a (funkcionális) diagnózis ismeretében, a pontos élettani hatások átgondolása mellett kerülhet fel a páciensre. Fontos leszögezni, hogy az elasztikus taping nem önálló terápia, hanem egy komplex fizioterápiás program része, mely gyógytornát, különböző manuálterápiás eljárásokat, fizikoterápiás kezeléseket, esetleg akupresszúrát, aromaterápiát is magában foglal.

Ajánlott irodalom:
Current evidence does not support the use of Kinesio Taping in clinical practice: a systematic review

Tagek

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.