Betöltés

Mit keresel?

Parasport

Vérlipidek

Megoszt

A vérlipidek (össz-, LDL-, HDL-koleszterin-, triglicerid-, lipoprotein-szint) kóros értéke a cardio-vascularis megbetegedések szempontjából fontos rizikófaktort jelent.

sport és laborértékek

A hypercholesterinaemia előfordulása a felnőtt népesség igen jelentős részét érinti, így versenysportolóknál is nemritkán találkozhatunk kóros értékekkel.

Külön említést érdemel a lipoprotein(a) vagy Lp(a), mely az atherosclerosis egyik igen érzékeny rizikófaktora (referenciatartomány: <0,3 g/l [<30 mg/dl]), a többi lipidtől eltérően étrendileg kevéssé befolyásolható. Hosszútávfutók és testépítők emelkedett plazma lipoprotein(a)-szintet mutathatnak (futók 52±19 mg/dl; testépítők 40±6,4 mg/dl, P<0,05) (Cardoso 1994), ami az ismételt szöveti sérülésekre adott reakció lehet.

hirdetés


Az atherosclerosis kialakulását az ómega-6- és ómega-3-zsírsavak, bizonyos élelmiszerek és élelmirost-készítmények megfelelő arányban fogyasztva kedvezően tudják befolyásolni. Túlsúly esetén a testzsír csökkentése is segíthet, ahogyan az egészséges táplálkozás ajánlásainak betartása és szükség esetén a koleszterinszint-csökkentő hatású növényi szterinek (fitoszterinek) alkalmazása, valamint az orvos által felügyelt gyógyszeres kezelés is.

A koleszterinszint-csökkentő gyógyszeres kezelés egyik lehetséges módja a statinok (a HMG-KoA-reduktáz enzim inhibitorai) alkalmazása. Lehetséges, ám ritka mellékhatásaik közé tartoznak a gyomor-bél rendszeri tünetek (hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalmak), a fejfájás, álmatlanság és ritkán rhabdomyolysis is. Az izomkárosodás koenzim-Q10-kiegészítés segítségével történő megelőzése vizsgálatok tárgyát képezi, jelenleg a módszer hatékonyságát nem támasztják alá kétséget kizáróan az adatok (Schaars 2008). A sportolónak fontos tudnia, hogy ha valamilyen statin szedése közben szokatlan mértékű fáradtságérzést, izomgyengeséget tapasztal, indokolt az orvos azonnali felkeresése. A beszűkült veseműködés fokozott kockázati tényezőt jelenthet a mellékhatások kialakulásának szempontjából, ezért gondolnunk kell az NSAID, NSAID+kreatin, illetve egyéb gyógyszerkölcsönhatások lehetőségére is.

Tagek
Következő cikk

Talán ez is érdekel

Kommentálj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.