Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Etika, viselkedés Sportszülők

Mik a zaklatás figyelmeztető jelei? Sportszülőként vagy utánpótlás edzőként figyelünk ezekre?

Megoszt

Az utánpótlássport nagyszerű lehetőséget jelent a csapatmunka megtanulására, az önbizalom fejlesztésére és a jellemépítésre, de sajnos ebben a környezetben is előfordul a zaklatás . A zaklatással kapcsolatos fokozott odafigyelés és oktatás ellenére az edzők nem mindig veszik észre, a gyerekek pedig nem szívesen beszélnek róla.

Íme hét olyan jel, ami arra utal, gyermeke, sportolója zaklatás elszenvedője

A sport iránti érdeklődésének váratlan elvesztése

Teljesen normális, hogy a gyerekek érdeklődése idővel változik, de ha ez váratlanul, hirtelen következik be, akkor akutabb okot feltételezhetünk. A gyerekek azért vonzódnak a sporthoz, hogy szórakozzanak, időt töltsenek a barátaikkal, fejlesszék a képességeiket és versenyezzenek. Ha ezt a környezetet egy csapattárs vagy edző zaklató magatartása miatt már nem érzik biztonságosnak vagy barátságosnak, a tevékenység már nem szórakoztató vagy vonzó, így a gyermekek megpróbálhatják teljesen elkerülni a környezetet.

zaklatás gyermeksport

Megmagyarázatlan módon eltűnt vagy megrongálódott felszerelés

A nem sportkörnyezetben az elveszett vagy tönkrement ruházat, elektronika, játékok vagy iskolai felszerelések a zaklatás gyakori jelei. Az ifjúsági sportban a lista kibővül az elveszett vagy tönkrement sportruházattal vagy felszereléssel, különösen, ha ezt a természetes elhasználódásnál jóval gyakrabban észleli.

Nem akar átöltözni vagy zuhanyozni az öltözőben

A zaklatás gyakran akkor történik, amikor kevesebb a felügyelet és nagyobb a kiszolgáltatottság, így a közösségi zuhanyozók és öltözők különösen kényelmetlenek. A zaklatásnak kitett fiatal sportolók hirtelen elkezdhetik kerülni az öltözőt, vagy megvárhatják, amíg hazaérnek, hogy a saját otthoni fürdőszobát használhassák. Ez kiterjedhet arra is, hogy nem akarnak busszal utazni az idegenbeli meccsekre.

Nem érzékelhető rosszullétre vagy sérülésre panaszkodnak

A zaklatás körüli stressz és szorongás néha valódi fizikai tünetekben, például fejfájásban és gyomorfájásban nyilvánulhat meg. Hogy elkerüljék a zaklató közelségét, a gyerekek betegségeket vagy kisebb sérüléseket is kitalálhatnak, hogy ne kelljen edzésre vagy meccsre menniük.

Ő is elkezdi zaklatni testvérét vagy barátait

A zaklatás az irányítás és a hatalom gyakorlásáról szól, és az áldozatok úgy érzik, hogy egyiket sem birtokolják. Az egyik válasz az, hogy valaki más – gyakran egy testvér vagy néha egy barát – zaklatásával próbálják visszaszerezni az irányítást és a hatalmat.

zaklatás

Nem akar beszélni az edzésről vagy a versenyről

A sport izgalmas, szórakoztató és társas dolog, ezért bajra utaló jel lehet, ha a fiatal sportoló hirtelen visszahúzódik és az eddigiektől eltérően nem szívesen beszél az edzésekről vagy a meccsekről. Ez különösen akkor legyen figyelmeztető jel, ha győzelmek és vereségek, illetve jó és rossz teljesítmények után egyformán mogorva.

Kifakadások és hangulatingadozások

A zaklatók az áldozataik érzelmi reakcióiból táplálkoznak, ezért a zaklatott gyerekek gyakran megpróbálják elfojtani az érzelmeiket. A szülők és az edzők akaratlanul is bátoríthatják ezt a reakciót, ha azt mondják a gyerekeknek, hogy egyszerűen ne törődjenek a kínzóikkal. Ezek az érzelmek végül kiáradnak, néha dühkitörések, hirtelen sírvafakadások vagy kisebb stresszhelyzetekre adott túlzó reakciók formájában.

Összefoglalva

Ha a fenti jelek közül egyet vagy többet tapasztal gyermekénél, az nem jelenti automatikusan azt, hogy a fiatal sportolót zaklatják, de ezeket a jeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni. Beszélgessen gyermekével, tegyen fel nyitott kérdéseket, és hallgassa meg empátiával. A zaklató megállítása leginkább közösségi megközelítéssel működik; konzultáljon az edzővel, csapatvezetővel, hogy kidolgozzanak egy cselekvési tervet.

A téma iránt érdeklődőket szeretettel várjuk a SPORTSZÜLŐK Facebook csoportunkban is!

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel