Betöltés

Mit keresel?

Aktuális Étrend-kiegészítés Sporttáplálkozás

Zsírégetők (efedrin mentesek) – étrend-kiegészítőkről röviden

Megoszt

Mik ezek a „zsírégetők”?

Számos zsírégető és testsúlycsökkentő étrend-kiegészítő igyekszik utánozni az efedrin hatását, melynek során az anyagcserét felpörgeti és elősegíteti a testzsír csökkenését, minden káros mellékhatás nélkül. Ezen termékek legfőbb összetevője a citrus aurantium (szinefrin vagy keserű narancs kivonat), a zöld tea kivonat és a Coleus Forskohlii kivonat (egy gyógynövény, hasonló a mentához).

Hogy működik?

A citrus aurantium egy gyenge stimuláns, kémiailag hasonlít az efedrinre és a koffeinre. Egy olyan komplexet tartalmaz, melyet szinefrinnek nevezünk, a gyártók szerint csökkenti az étvágyat, növeli az anyagcserét és elősegíti a test zsírtartalmának csökkentését. Azonban hiába a túlzott népszerűsége, semmilyen tudományos bizonyíték nem támasztja alá a testsúly csökkentésével kapcsolatos ígéreteket. A zöld tea aktív alkotóeleme a polifenolok családjába tartozó katekinek (fő típusa az epigallokatechin-gallát, vagy EGCG) és flavanolok, amelyek erős antioxidáns hatással rendelkeznek. A Coleus Forskohlii mögött megbújó elmélet szerint étrend-kiegészítőként alkalmazva a forskolin tartalma stimulálhatja az adenilil-cikláz aktivitását, amely növelni fogja a cAMP (ciklikus adenozin-monofoszfát) szintjét a zsírsejtekben, melynek hatására egy másik enzim (hormon szenzitív lipáz) elkezdi a zsírraktárak bontását.

Milyen bizonyítékok állnak rendelkezésre?

A népszerűsítés ellenére semmilyen tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre, amely alátámasztaná a zsírégetőkkel kapcsolatos ígéreteket. Az egyetlen összetevő, amelynek talán van némi értéke, az a zöld tea kivonat. Kutatók szerint stimulálhatja a termogenézist, ezzel növeli a kalórialeadás mennyiségét, a zsírégetést és a súlycsökkentést (Dulloo et al., 1999). Nem létezik olyan publikált kísérlet, amely azt mutatná, hogy a Coleus Forskohlii elősegíti a testsúly csökkentését.

Szükségem van rá?

Az efedrinmentes zsírégetők kutatásaiból nem sok létezik, és ha bármennyire is elősegítenék a zsírégetését, az nagyon csekély lenne, vagy egyáltalán semennyi. A dózisok, melyet a márkák a termékeikben alkalmaznak, néha túl kevesek ahhoz, hogy mérhető hatást eredményezzenek. A kalóriabevitel csökkentése és a mozgás sokkal nagyobb eredményességgel, jobb és hosszabb távú testsúlycsökkentést eredményez. Az egyetlen pozitív adat a zöld teától származik, azonban legalább napi 6 bögrével kellene innod belőle (körülbelül 100–300 mg EGCG) ahhoz, hogy szignifikáns zsírégető hatása legyen.

Van valamilyen mellékhatásuk?

Attól függetlenül, hogy az efedrin gyógynövényes alternatívája biztonságosabb, magas dózisokban szedve a gyógynövények is okoznak mellékhatásokat. A citrus aurantium magas vérnyomást okoz, majdnem annyira, ha nem jobban, mint az efedrin. A forskolin nagy dózisai a szív működésében okozhatnak problémákat.

hirdetés
Tagek

Talán ez is érdekel